Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

70%

Henrik Poulsen formand for energi i nyt klimapartnerskab

Ørsteds topchef skal stå i spidsen for det måske vigtigste af alle de klimapartnerskaber, der skal anvise vej mod regeringens 70%-mål, skriver Politiken.

Ørsteds adm. direktør Henrik Poulsen får en nøglerolle som formand for det energi- og forsyningspanel, der skal komme med bud på, hvordan regeringen kan nå sit mål om 70% reduktion af drivhusgasser, skriver Politiken.

Henrik Poulsen er den anden af en række profiler, som regeringen med statsminister Mette Frederiksen i spidsen sætter navn på, efter Aalborg Portlands topchef Michael Lundgaard Thomsen blev sat i spidsen for gruppen med tung industri i sidste uge.

70 procent er ambitiøst, men det er den rette ambition at sigte efter. Den presser os til at tænke kreativt og innovativt, og den presser os til at arbejde sammen på tværs af områder.
Henrik Poulsen, adm. direktør i Ørsted

Ifølge Politiken er energi og forsyning nok det vigtigste af alle partnerskaberne, fordi sektoren leverer drivkraft til de øvrige brancher og omfatter alt fra sol og vind til olie/gas, biomasse, elnet og biobrændstof.

- Det er ikke let, og 70 procent er ambitiøst, men det er den rette ambition at sigte efter. Den presser os til at tænke kreativt og innovativt, og den presser os til at arbejde sammen på tværs af områder. Ellers bliver det svært, siger Henrik Poulsen til avisen.

Han er særligt optaget af muligheden for at kunne bruge grøn elektricitet til alt lige fra at opvarme huse til at lave brændstof til lastbiler, fly og skibe i fremtiden.

- Elsektoren er i den lykkelige situation, at vi har haft nogle teknologiske gennembrud, der gør grøn energi fuldt konkurrencedygtig med fossilbaseret elproduktion. Omkostningerne på grøn energi er kommet markant ned bare de sidste fire-fem år, siger han til Politiken.

- En måde, vi bruger ressourcer på i øjeblikket, og hvor vi stadig er i en tidlig fase, pilotfasen, om man vil, det er at producere grøn brint, hvor man tager elektricitet fra havvind. Vi bruger selvfølgelig specielt de timer på døgnet, hvor der er overskud af havvindsproduktion, og så bruger man det til at producere grøn hydrogen (brint, red.) gennem elektrolyse, fortsætter Henrik Poulsen, der også peger på, at den grønne brint kan omdannes til ammoniak og methanol til brug i skibe og fly.

Energi går på tværs

Henrik Poulsen har endnu ikke sammensætningen af branchepanelet klar, men fremhæver netop energiens særlige tværgående rolle i forhold til de øvrige samfundssektorer.

En af de helt store muligheder i det her arbejde ligger i virkeligheden i at få koblet de forskellige klimapartnerskaber på tværs.
...

- Jeg er oprigtigt talt ikke begyndt at tænke i navne, men vi skal selvfølgelig tænke på at få en vis repræsentation. Det er klart, at vores klimapartnerskab handler om energi og forsyning, men en af de helt store muligheder i det her arbejde ligger i virkeligheden i at få koblet de forskellige klimapartnerskaber på tværs. Det bliver en helt central opgave i processen, at de her partnerskaber kommer med bud fra deres eget område, men en stor del af potentialet ligger i at få dem koblet sammen og lave nogle reguleringer og politiske målsætninger, der understøtter det. Det er forudsætningen for at lave det store ryk i Danmark, siger Henrik Poulsen til Politiken.

Nyheder direkte i din indbakke?