VE PÅ LAND

Hybridprojekt i marsken klemt mellem to styrelser

24 lodsejere i Tønder Kommune er klar til at opstille ni store vindmøller og 300 hektar solceller på lavbundsjord i Sejersbæk Kog. Projektet er blevet ramt af en indsigelse fra Naturstyrelsen, selvom en bekendtgørelse i Landbrugsstyrelsen, ifølge lodsejerne, har givet grønt lys til, at arealet kan anvendes til energipark.

Bent Højmark Lund og Mette Pørksen foran Christiansborg 08 november 2023

Bent Højmark Lund og Mette Pørksen fra Sejersbæk Natur og Energi vil opstille energipark på lavbundsjord. De fremlagde onsdag deres sag for Miljø- og Fødevareudvalget. Foto: Fagpressen.eu

Der er tale om en knude, som kun Folketing og regering kan løse. Derfor drog Bent Højmark Lund og Mette Pørksen, der er henholdsvis formand og direktør for Sejersbæk Natur og Energi, onsdag til København for at forklare medlemmerne af Miljø- og Fødevareudvalget om situationen omkring Sejersbæk Kog. Der er nemlig behov for et politisk skub, så man kan høste dobbelt gevinst med CO2-binding i vådjorden og produktion af CO2-fri strøm oven på. Lige nu er dén ide bremset af Naturstyrelsen. Det selvom lodsejerne mener, at en bekendtgørelse fra Landbrugsstyrelsen har givet grønt lys til, at arealet kan anvendes til VE-projekter.

Hvad gælder Naturstyrelsens indsigelse mod VE-anlæg på lavbundsjorde? Ifølge Bent Højmark Lund og Mette Pørksen handler det om hensynet til sjældne fugle i de to naturbeskyttede områder Rudbøl Sø og Kogsbøl Mose, der ligger på afstand af Sejersbæk Kog.

– Sejersbæk ligger ikke i et Natura 2000-område, men vi er parate til at rokere rundt på sol-øerne (solcelleanlægget), hvis de generer fuglene i området. Det hindrer heller ikke vores projekt, hvis det ikke kan samkøres med klimalavbundsprojektet. Fællesskabet bag projektet er intakt, siger Bent Højmark Lund.

Han og Mette Pørksen ønsker, at Sejersbæk Kog-projektet kan blive et demonstrationsprojekt for samkøring af klimalavbund og VE, hvor der er fælles deling af lejeindtægterne og afkast - uanset om man leverer mindre eller mere jord til anlægget, der skal drives af BeGreen.

Arbejdsgruppen bag Sejersbæk Kog – Natur og Energi består af fra venstre Niels Martin Krag, Bent Lund, Mette Pørksen og Peter Pørksen.
LOKALT INITIATIV

24 lodsejere i Tønder er gået sammen om et hybridprojekt med ni store vindmøller og 300 hektar sol i et område med kulstofholdig...

Politikere bakker op

– Jeg har en stor sympati for projektet, og vil gøre meget for at fremme det, siger Henrik Frandsen, der er tidligere borgmester i Tønder Kommune. I dag er han gruppeformand og klima-, energi- forsynings- og landdistriktsordfører i Moderaterne. Han fremhæver tre gevinster ved energiprojektet i Sejersbæk Kog på landbrugsjord: CO2-binding, klimaneutral energi og natur.

– Det er et fantastisk godt projekt, fordi det kombinerer lavbundsjord, der er med til at binde CO2, det at producere vedvarende energi og i virkeligheden også naturhensyn, for der er et stort område, hvor lodsejerne ikke vil udnytte det hele til solceller, siger han. 

Lavbundsprojektet kom ikke med i puljen i Tønder Kommune, da 10 vedvarende energiprojekter i maj fik grønt lys til videre planlægning. Det skete ifølge lodsejerne på grund af fejl i ansøgningen omkring manglende inddragelse af Kystdirektoratet. I regeringens forslag om 32 energiparker er der mulighed for, at kommuner kan bede staten om at overtage planlægningwn af områder - enten ved en anlægslov eller et landsplandirektiv.

– Det kræver dog, at kommunen går ind i sagen og beder staten om at overtage planlægningen, siger Henrik Frandsen og trækker statsministeren åbningstale frem om at vægte opstilling af vedvarende energi højere i kollisionen med natur.

– Der er et hensyn til natur og et hensyn til vedvarende energi, og i fremtiden må vi få de to ting til ikke at stå i vejen for hinanden. I dette projekt er der ikke tale om natur i forvejen, men om ren landbrugsjord, som man tager ud til vedvarende energiproduktion, understreger Henrik Frandsen.

Spørgsmål til regeringen 

Senere på året vil Miljø- og Fødevareudvalget følge op med spørgsmål til regeringen om, at natur- og landbrugsstyrelserne modsiger hinanden angående opstilling af VE-anlæg på lavbundsjorde, oplyser udvalgsformand Hans Kristian Skibby (DD). Han undrer sig over regeringens forslag til placering af energiparker. En undren, han deler med borgmestrene i Tønder og Viborg, der kan se, at deres forslag til energiparker ikke er med i regeringens 32 lokaliteter, mens de pånødes projekter, som de slet ikke har bedt om at få udpeget.

– I Hedensted er der f.eks. udpeget to forslag til energiparker, uden at kommunen er involveret i, at de skulle genudpeges, velvidende at kommunen ikke vil have dem i deres voluminøse form. Andre steder vil man ikke tage anlæg ind, selvom de lokalt har en god chance for at blive til virkelighed, siger Hans Kristian Skibby.
 

Nyheder direkte i din indbakke?