Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Julen bragte gode vindnyheder med sig

Julen og Nytåret bød ikke bare på godt vindmøllevejr, men desuden på fire gode nyheder for den danske vindmølleindustri og den grønne omstilling.

Vi starter i markedshjørnet, hvor Vattenfall juleaftensdag kunne meddele, at den første af i alt 49 vindmøller i havvindmølleparken Horns Rev 3 nu er nettilsluttet og har leveret den første strøm. Når alle vindmølleparkens 406,7 MW er sluttet til elnettet, vil den øge den årlige danske elproduktion fra vindenergi med godt 12 pct. og levere strøm til, hvad der svarer til 425.000 husstandes strømforbrug. 

I det politiske hjørne, så var der også gode nyheder at hente, da erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) kort før jul godkendte etableringen af to testvindmøller ved Velling Mærsk i Ringkøbing-Skjern Kommune. De pågældende møller har været undervejs i fem år og er i processen blevet reduceret fra fire møller til de nuværende to møller, der altså endelig har fået det grønne stempel. Sagen var havnet på ministerens bord, da Ribe Stift havde nedlagt veto. Ministeren valgte dog at lytte blandt andet til kommunen, der bakkede op om etableringen.

”Jeg er meget enig med kirken i, at der skal tages hensyn til landskabet, men det er også nødvendigt, at der kan opstilles testmøller, så vores vindmølleindustri kan udvikle sig,” sagde ministeren 21. december til TV Midtvest.

Også energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt (V), kunne sætte sig til julebordet med god grøn samvittighed. Han kunne nemlig også benytte sit grønne stempel kort inden jul, idet han godkendte, at Frederikshavn Kommune, Energistyrelsen og European Energy går videre med processen ift. at etablere fem havvindmøller ca. 4,5 km uden for Frederikshavn. Forinden havde 20 ud af 29 byrådspolitikere stemt ja til at bakke op om projektet. Næste skridt er at udarbejde en VVM-redegørelse.

Sidst men ikke mindst bød afslutningen på fjerde kvartal og året desuden på en række ordrer til verdens største vindmølleproducent, danske Vestas. 673 MW blev det til i faste og ubetingede ordrer og i den kategori kan Vestas, ifølge Sydbank, ved årets udgang notere 12,9 GW. Det placerer 2018 som det bedste år nogensinde for vindmølleproducenten målt på mængden af bestilte MW.

Nyheder direkte i din indbakke?