Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Debat

Lad erhvervslivet betale den rigtige elafgift fra start

Et forældet skattesystem betyder, at dansk erhvervsliv hvert år bliver opkrævet omkring 15 mia. kr. i elafgift, som det slet ikke skal betale. Det bør politikerne få ændret, skriver en lang række organisationer i Børsen.

Af Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør DI Brian Mikkelsen, adm. direktør Dansk Erhverv Anne Lawaetz Arhnung, adm. direktør, Landbrug & Fødevarer Lars Aagaard, adm. direktør, Dansk Energi Ane Buch, adm. direktør, SMV DanmarkLars Storr-Hansen, adm. direktør, Dansk Byggeri Gitte Seeberg, adm. direktør, Autobranchen Danmark Ole Hækkerup, direktør, Dansk Ejendomsmæglerforening Torben Lippert, sekretariatschef, Dansk Gartneri

Dansk erhvervsliv har brug for alle politiske tiltag, der kan være med til at styrke likviditeten ude i virksomhederne med det samme, så de undgår afskedigelser og i værste fald konkurs. Derfor er det godt, at skatteministeren og en række af Folketingets partier nu har fået øjnene op for den måde, som elafgiften opkræves på i dag.

Hvert år bliver dansk erhvervsliv opkrævet omkring 15 mia. kr. i elafgift, som det slet ikke skal betale.

Det skyldes et forældet skattesystem, hvor momsregistrerede virksomheder, store som små, på tværs af brancher først skal indbetale den almindelige elafgift på 89,2 øre pr. kWh strøm, for dernæst selv at skulle ansøge skattemyndighederne om at få godtgjort 88,8 øre pr. kWh. Virksomhederne skal nemlig reelt kun betale 0,4 øre pr. kWh el, de bruger til procesenergi, og derfor bliver de opkrævet en afgift, der er 220 gange større, end den de reelt skal betale.

Energiforbruget udgør en stor udgiftspost for danske virksomheder. Det er derfor aldeles uacceptabelt, at en skattepraksis, der nemt kan ændres, er skyld i, at staten hvert år holder på milliarder af virksomhedernes penge, inden de bliver godtgjort.

Det forværrer situationen yderligere ude i virksomhederne, og det bremser deres mulighed for at få gang i omsætningen igen, når vi er på den anden side af coronakrisen.

Derfor opfordrer vi regeringen til, sammen med Folketingets partier, at ændre systemet med det samme og lade erhvervslivet betale den rigtige elafgift fra start.

Når regeringen forhåbentlig ændrer denne praksis, bør den også fremrykke muligheden for, at de få liberale erhverv, der fortsat er forpligtet til at betale den høje almindelige elafgift, kan nøjes med at betale procesafgiften på el – på lige fod med alle andre momsregistrerede virksomheder.

Folketinget har jo besluttet, at det skal være muligt fra 2023. Det bør fremrykkes, så hele dansk erhvervsliv får en økonomisk håndsrækning med det samme.

Debatindlægget er oprindeligt bragt i Børsen 5. maj 2020.

Nyheder direkte i din indbakke?