HØRING

Lempeligere tekniske krav til vindmøller og solceller i høring

De lokale elnetselskaber fremlægger ændringsforslag til tekniske krav for nettilslutning af produktionsanlæg. De tekniske krav skal sikre en stabil drift af et elnet med meget mere grøn elproduktion.

Vindmølle i vinterlandskab

Elnetselskaberne har nye tekniske krav til elproduktionsanlæg i høring. ’De tekniske krav gør bl.a., at vindmøller og solceller understøtter elsystemet ved, at de ikke bare falder ud, hvis elnettet bliver udfordret. Stabil drift er en fordel for både forbrugere og producenter’, siger Jacob Ribergaard Vinther fra Green Power Denmark. Foto: Jeppe Carlsen.

Udviklere af projekter med vindmøller, solceller og andre produktionsanlæg kan nu nærlæse et ændringsforslag fra de lokale elnetselskaber til tekniske krav til nye anlæg, der skal tilsluttes 0,4-50/60 kV-nettet. Forslagene er i høring i en måned, hvorefter Green Power Denmark på elnetselskabernes vegne retter til og indsender en samlet ’pakke’ til godkendelse i Forsyningstilsynet.

– Ændringerne i de tekniske krav vil i det store hele gøre det lettere at få nettilsluttet anlæg. Der er primært tale om lempelser, siger konsulent Jacob Ribergaard Vinther fra Green Power Denmark.

Vindmøller, solceller og andre produktionsanlæg skal overholde en række tekniske krav af hensyn til stabiliteten i elnettet, så alle landets netkunder kan få sikker elektricitet i høj kvalitet. Leveringssikkerheden har de seneste år ligget på 99,996 procent, hvilket er verdensklasse.

– De tekniske krav gør blandt andet, at vindmøller og solceller understøtter elsystemet ved, at de ikke bare falder ud, hvis elnettet bliver udfordret. Stabil drift er en fordel for både forbrugere og producenter, siger Jacob Ribergaard Vinther.

Hjemmel i EU-forordning

De foreslåede ændringer har hjemmel i EU-Kommissionens Forordning 2016/631 om fastsættelse af netregler for nettilslutning for produktionsanlæg (den såkaldte RfG, der står for ’Requirements for Generators’).

– En justering af tekniske krav til nye produktionsanlæg skal sikre smidig opstilling af et stort antal vindmøller og solceller samtidig med, at elsystemet fortsat tilbyder borgere og virksomheder en tårnhøj leveringssikkerhed, fastslår Jacob Ribergaard Vinther.

Høringsfrist 13. januar

Green Power Denmark anmelder ændringer til de tekniske krav på vegne af netselskaberne. Fra anmeldelsestidspunktet har Forsyningstilsynet op til seks måneder til at indhente kommentarer og afgøre, om de nye regler skal godkendes. Når den tid kommer, udsender Green Power Denmark opdaterede vejledninger for de tekniske krav for nettilslutning.

Høringsdokumenterne kan findes nedenfor. Green Power Denmark anmoder interesserede om at indsende bemærkninger til høringen senest den 13. januar 2023 kl. 23.59 pr. mail til Jacob Ribergaard Vinther på jvi@greenpowerdenmark.dk

Landvindmølle med rapsmark
TEKNISKE KRAV

En justering af tekniske krav til nye produktionsanlæg skal sikre smidig opstilling af et stort antal vindmøller og solceller samtidig...

Nyheder direkte i din indbakke?