Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

ELNET TIL FREMTIDEN

Ny sol- og vindenergi kræver stærkere transmissionsnet

Udbygningen med solcelleparker og vindenergi blæser derudad i Vestjylland. NOE Net melder om ’næsten udsolgt’ på de lokale 10 og 60 kV-net og 150 kV-stationer.

Fuglene kvidrer, og solen skinner på et solcelleanlæg ved landsbyen Nees få kilometer fra klitterne ude ved Vesterhavet. Solcelleanlægget er godt gemt væk, men driftstekniker Bo Koch fra NOE Net styrer rutineret sin servicevogn ind af den grusvej, der fører frem til anlægget, hvor der er placeret en enkelt vindmølle midt i et blåt hav af solceller.

Solcelleanlægget er sat op af Better Energy med lån fra Danmarks Grønne Investeringsfond og i partnerskab med restaurantkæden Cofoco, der ved hjælp af grøn el fra den 40 MW store energipark gør sine måltider mere spiselige for klodens klima.

NOE Net har sørget for nettilslutning, så Bo Koch kender adressen og låser døren op til den lokale transformerstation.

– De seneste tre VE-anlæg, vi har tilsluttet, er på minimum 40 MW og er tilsluttet med 60 kV-kabeltilslutning til Idomlund ved Holstebro. Tidligere har vi kunne udnytte vores eksisterende 10 kV- og 60 kV-net, men fra nu af skal vi udbygge nettet stort set hver gang, der skal opføres nye vindmølle- og solcelleparker samtidig med, at Energinet skal udbygge kapaciteten på 150 kV-niveau, fortæller Bo Koch.

På Nees-stationen brummer den 60/10 kV-transformer, der tager imod elektriciteten fra solcelleparkens interne 10 kV-net. Et display inde i det lille hus viser, at anlægget leverer 26 MW i den let disede morgensol.

Fra Nees flyder elektriciteten i 60 kV-kabler til det elektriske knudepunkt Idomlund. Det er en strækning på 24 kilometer. Tættere på ligger transformerstationerne Bæksmarksbro og Ramme, men de er ikke stærke nok til at kunne modtage så meget energi, som solcelleparken kan levere.

Solcelleanlægget i Nees er på 40 MW.
Solcelleanlægget i Nees er på 40 MW. Energien fra solcellerne føres via flere netstationer frem til det elektriske knudepunkt Idomlund 24 kilometer mod øst. Foto: Jesper Tornbjerg

Travle elnetselskaber

I Vestjylland blæser det ofte, og antallet af solskinstimer ligger over middel. Det er forholdsvis billigt at sikre sig en sandet grund til anlæg med vedvarende energi, så NOE Net har travlt.

– De øvrige netselskaber får også flere henvendelser end normalt. Økonomien i solcelleparker er åbenbart ved at være så gunstig, at antallet af parker i megawatt-klassen kan komme til at stige dramatisk i de kommende år, siger afdelingschef Jan Rasmussen fra Dansk Energi.

Aktuelt er NOE Net i gang med at gøre nettet klar til en solcellepark på 17,8 MW, der skal ligge sammen med en eksisterende vindmøllepark. På vej er også nettilslutning af op mod 33 MW ekstra vindenergi på DTU’s Testercenter Høvsøre.

Der er også fremskredne planer om en hybridpark med 20 MW sol og 25,2 MW vind samt en solcellepark på hele 180 MW. Sidstnævnte er så stor, at den skal tilsluttes Energinets 150 kV-net i Idomlund.

– Derudover er der måske en masse andet på vej. Både Lemvig og Holstebro kommuner er ved at udpege områder til ny vedvarende energi, fortæller Bo Koch, der på vej i bilen fra Nees til Idomlund bliver ringet op af en af de lokale storinvestorer udi vedvarende energi.

– Det var pudsigt. Han ringer ikke ret tit, men han ved, at nettilslutning kan være den begrænsende faktor, fortæller Bo Koch.

Knudepunktet Idomlund

Idomlund ligger lidt vest for Holstebro, og her har Energinet travlt med en række aktiviteter, der kan gøde jorden for mere grøn energi. Mest offentlig opmærksomhed er der om ambitionen om at styrke den vestjyske el-rygrad fra Endrup ved Esbjerg og de 95 kilometer op til Idomlund. Her vil Energinet anlægge en 400 kV-forbindelse og nedlægge ældre 150 kV-luftledninger på en del af strækningen.

Endrup-Idomlund er vigtig i forhold til at få fuldt udbytte af søkablet Viking Link til Storbritannien og en ligeledes styrket forbindelse fra Endrup til den dansk-tyske grænse. Forbindelserne vil bl.a. være med til at sikre, at energi fra havmølleparken Horns Rev 3 og de kystnære parker Vesterhav Syd og Nord kan nå frem til forbrugere i Danmark og udlandet.

Tre fyldte felter

Lokalt er Idomlund også vigtig for den fortsatte udbygning. Energinet ejer og driver stationen på 400 og 150 kV, mens Vestjyske Net/NOE Net råder over ind- og udgange på 60 kV og 10 kV.

Netkort 60kV Noe Net
Elnettene ved Lemvig/Holstebro er presset af vindmøller og solceller. En ekstra 150/60 kV-transformer på Idomlund-stationen står højt på NOE Nets ønskeliste. Grafik: Energinet og NOE Net.

Bo Koch låser lågen op og skridter hen til tre 60 kV-felter, der modtager henholdsvis 83 MW, 42 MW og 46 MW grøn elektricitet. De 40 MW solenergi fra Nees er en del af de 83 MW.

– Der er ved at være fyldt op på vores del af Idomlund, men hvis en udvikler vil have et projekt hurtigt igennem, så er der plads på en 150 kV-station i Struer By. Alt andet kræver net- og stationsforstærkninger, og det tager tid, siger Bo Koch, der har arbejdet 31 år i elsektoren og for blot få år siden ville have haft svært ved at forestille sig, at udbygningen med vedvarende energi pludselig ville gå så stærkt, at det blev transmissionsnettet, der blev den begrænsende faktor.

– Den teknisk rigtige løsning vil være at sætte en ekstra 150/60 kV-transformer og flere indgange op her på Idomlund, og det er vi i dialog med Energinet om. Vi kan ikke gøre så meget, før Energinet er taget i ed, fortæller Bo Koch.

Ting tager tid

At få en investering i en ny transformer igennem Energinets beslutningsgange kan tage nogle år med projektering, godkendelser og års leveringstid på 150/60 kV- transformeren, der er en pænt stor ’maskine’. Og det er bestemt ikke fordi, Energinet ligger på den lade side i det vestlige Danmark.

Udover den livlige byggeaktivitet på Idomlund-stationen er Energinet i samarbejde med Vattenfall i fuld gang med at opføre en helt ny 150/60 kV-transformerstation, Engbjerg, på en bar mark lidt vest for Lemvig. Engbjerg skal tage imod energi fra havmølleparken Vesterhav Nord, som Vattenfall skal etablere med 21 stk. 8,4 MW-møller (180 MW) fra Siemens Gamesa.

– Den ene af transformerne på Engbjerg kommer til at aflaste 150 kV-station Ramme, og det er vi glade for, for det gør det muligt at få plads til de nye møller på prøvestationen i Høvsøre, siger Bo Koch.

Nyheder direkte i din indbakke?