SIKKER ENERGI

Samarbejde i forsyningssektoren forhindrer historisk stort cyberangreb

Det mest omfattende cyberangreb nogensinde har ramt el-, varme- og vandsektoren i Danmark. Men gennem lynhurtigt samarbejde med SektorCERT - forsyningssektorens center for cybersikkerhed - i spidsen blev angrebet afværget, og der skete ikke skade på den kritiske infrastruktur.

Cybersikkerhed

Illustration: SektorCERT

I maj i år blev den kritiske energiinfrastruktur i Danmark udsat for det hidtil mest omfangsrige cyberangreb, hvor 22 selskaber blev ramt. I nogle tilfælde fik de ubudne gæster adgang til kontrolsystemer, og flere selskaber måtte gå i såkaldt ø-drift, hvor IT-systemerne har været koblet fra, og selskaberne har kørt anlæggene i manuel drift.

 Angrebet er det største i Danmark nogensinde. Vi har ikke set det omfang, den præcision og den professionalisme før. Der var tale om angribere, som på forhånd vidste, hvem de skulle ramme. Ikke en eneste gang skød de ved siden af. Det viser, at der er tale om en aktør med større kompetencer, end vi sædvanligvis ser ved såkaldte ransomware-angreb, siger Jørgen S. Christensen, teknologidirektør i Green Power Denmark og fortsætter:

 Det her er det tætteste, vi har været på, at fjendtlige aktører har kunnet slukke for vores el, varme og vand. De skabte mulighed for at få adgang til de hellige haller af den kritiske infrastruktur, og alvoren understreges yderligere af tegn på, at en statslig aktør kan være involveret. Det, vi har frygtet og forberedt os på kunne ske, blev til virkelighed.

Cyberangrebet skete i to bølger. Men takket være et netværk af sensorer drevet af SektorCERT - forsyningssektorens cybercenter - blev angrebene hurtigt opdaget og effektivt håndteret uden skade på den kritiske infrastruktur.

Sensorerne er stillet op hos blandt andet elnetselskaber, fjernvarmeværker og vandværker og har i denne her situation været afgørende for at opdage unormal aktivitet på tværs af selskaberne og identificere mønstrene i det samlede angreb, så man hurtigt kunne sætte ind. 

 Uden SektorCERT havde vi været ildestedt, og angrebet kunne i værste fald have haft store konsekvenser for vores forsyning af el, varme og vand. Medarbejderne i SektorCERT fortjener stor ros, og samarbejdet med myndigheder og de berørte selskaber har fungeret upåklageligt. Det her angreb viser vigtigheden af, at der er fuld opbakning til SektorCERT på tværs af hele forsyningssektoren, så vi også i fremtiden kan modstå cybertruslen, siger Jørgen S. Christensen og fortsætter:

Den danske energisektor oplever hver dag forsøg på cyberangreb, men de fjendtlige aktører kommer sjældent forbi forsvarsmuren. Det gjorde de her, og vi skal forberede os på, at det kan ske igen. For cybertruslen bliver ikke mindre i fremtiden. Den kritiske infrastruktur i Danmark er i søgelyset, og fjendtlige aktører bruger cybervåben, som kræver nøje overvågning og avanceret analyse at opdage. Derfor er det helt afgørende, at politikerne, myndighederne og forsyningssektoren har et stærkt fokus på cybersikkerhed.

Hvem er SektorCERT?

SektorCERT er den danske forsyningssektors center for cybersikkerhed. Den har fokus på områderne el, varme, vand og tele.

Hovedopgaven for cybercenteret er at opdage og håndtere angreb mod den del af samfundets kritiske infrastruktur, som forsyningssektoren udgør. Det gør SektorCERT blandt andet via et sensornetværk, der overvåger internettrafikken. Samtidig underviser den også medarbejdere i forsyningssektoren i cybersikkerhed.

Derudover samarbejder SektorCERT med andre CERT’er i Europa og er med i en række organisationer for cybersikkerhed, som gør, at SektorCERT har stor viden om truslerne mod den kritiske infrastruktur.

Bag SektorCERT står Green Power Denmark, Energinet, Dansk Fjernvarme og DANVA.

Sikker Energi i en afgørende tid

Uden energi går det danske samfund i stå. 

Derfor er den danske energibranche dedikeret til at sikre, at alle altid har adgang til strøm når de har brug for den, uanset hvad. Det er udfordrende og vores fokus er bredt for at sikre energien: Fra dem, der opsætter vindmøller og solceller, så vi i Danmark bliver mindre afhængig af energi fra andre lande, til dem, der sørger for, at vores kabler er sikkert installeret, så strømmen når frem. Fra dem, der holder systemerne sikre til dem, der handler med strømmen.

Den danske energibranche er fuld af eksperter, der alle spiller en afgørende rolle for at vi alle sammen har Sikker Energi.  

 

Nyheder direkte i din indbakke?