Reportage

Morgendagens energiagenter bliver uddannet i Østerild

Hvert år inviterer Thy-Mors Energi mere end 600 børn fra alle skoler i området til en dag i den grønne energis tegn på testcenteret i Østerild. Naturlig Energi var med, da 40 elever fra 5. klasse på Tingstrup Skole i Thisted gik på jagt efter ny viden mellem nogle af verdens højeste vindmøller.

Skoleklasse på vej ind i Østerild Testcenter

40 forventningsfulde elever fra 5. klasse på Tingstrup Skole i Thisted på vej til en dag i den grønne energis tegn mellem nogle af verdens højeste vindmøller.

Testcenteret i Østerild er stedet, hvor verdens største vindmøller fra Vestas, Sie­mens Gamesa og GE testes, måles og skrues på for at kunne præstere optimalt, når de senere skal sættes op i hundredvis i nogle af verdens mest utaknemmelige havmiljøer op til 100 kilometer fra land.

Dreng foran vindmølle i grønt landskab ved Østerild Testcenter
De omfattende sikkerhedskrav gør det desværre umuligt for børnene og andre besøgende selv at komme en tur op i de flere hundrede meter høje vindmøller. Men Thy-Mors Energi giver alligevel børnene en tur i møllerne ved hjælp af virtual reality-briller.

Den højeste mølle på de i alt ni standpladser måler 280 meter til vinge­spids, og hvert år lægger op mod 50.000 besøgende vejen forbi besøgscenteret i den nordjyske klitplantage for at se det unikke syn og lære mere om grøn energi.

Det lokale energi- og fiberselskab Thy-Mors Energi har siden 2020/21 til­budt alle femteklasser på Thy og Mors’ 35 skoler en ”all inclusive”-udflugt til Østerild kvit og frit. Elever og lærere hentes fra morgenstunden i bus og køres til Besøgscenter Østerild, hvor et team af medarbejdere venter med fortællinger og opgaver om energi, frokost og et orien­teringsløb i terrænet omkring møllerne. Her skal eleverne løse en række praktiske opgaver inden for klima, energiforbrug og energirigtig adfærd. 

- Som lokalt forankret energiselskab i Europas bedste vindfelt tager vi med glæde opgaven på os med at formidle, hvad det er for et problem, Danmark og verden står overfor, og hvordan grøn energi kan være med til at løse det. Vi har lavet skoleundervisning i mere end 30 år, men tidligere var det en forpligtelse, som lå i landets elnetselskaber, og dengang handlede det mest om at vise f.eks., hvor meget energi det kræver at koge vand med og uden låg. I det nuværende set-up har vores 44.000 andelshavere selv besluttet at løfte undervisningsopgaven i koncernregi for vores lokale unge, siger Lars Peter Christiansen, adm. direktør i Thy-Mors Energi. 

To piger leger med mølle på Østerild Testcenter
"Byg din egen vindmølle" er en af dagens udfordringer, der blandt andet involverer beslutninger omkring, hvor meget vingerne skal vinkles for at producere mest mulig energi - også kaldet 'pitch'. Børnenes færdige møller testes efterfølgende i en simulator, der giver børnene svar på deres evner som vindmølledesigner.

Dagens vært og primære underviser er Pia Østergaard, der har arbejdet i flere år med at udvikle undervisningsforløbe­ne, der også omfatter et efterfølgende besøg i klasserne, hvor en række hjem­meopgaver med afsæt i oplevelserne på testcenteret diskuteres. 

- Femte klasse er et godt tidspunkt for os, da de stadigvæk er børn, der er nysgerrige efter at lære om grøn ener­gi som et led i deres læringsmål inden for natur og teknologi. Allerede i sjette klasse sker der rigtig meget i deres ud­vikling, og det vil kræve andre kompe­tencer af os blandt andet inden for fysik at undervise elever i udskolingen, siger Pia Østergaard.

Det Nationale Testcenter i Østerild
  1. Oprettet ved en politisk aftale i 2010
  2. Ligger 7 km fra Vesterhavet i en klitplantage i et af verdens bedste vindfelter
  3. Etableret og drevet af DTU, Thisted Kommune, Realdania, Green Power Denmark og Naturstyrelsen Thy. 

Møller er godt for naturen 

Folketinget har for nyligt besluttet at undersøge, om testcenteret i Østerild kan udvides, så det kan huse fremtidens endnu større møller på helt op til 450 meters højde. Det kan kun lade sig gøre ganske få steder i Danmark på grund af afstandskrav til naboer samt hensyn til forsvar, naturværdier med mere. Pla­nerne, der uundgåeligt vil betyde f.eks. ekspropriationer og nye livsbetingelser for bl.a. den landskendte Thy-lejr, har da heller ikke være lige populære alle steder. 

Lars-Peter Christiansen forklarer imidlertid, at det nuværende testcen­ter har ført en række gode ting med sig, blandt andet en langt større biodi­versitet i den før noget ensidige plan­tageskov, samt en kærkommen lokal turistattraktion med op mod 50.000 gæster hvert år. Og den gode historie skal nok gentage sig med et udvidet testcenter, mener han. 

Børn planter træ i jorden ved Østerild Testcenter
Olha, der til daglig er kontorelev i Thy-Mors Energi, hjælper hver gruppe med at plante et træ som afslutning på dagen, inden turen går tilbage til Thisted i bus. 

Senest har Thisteds borgmester, Niels Jørgen Pedersen (V) da også slået forsonende toner an omkring en kommende udvidelse. 

- Jeg står med en god dialog med landdistriktsministeren (Morten Dah­lin, V, red.), som godt ved, at det ikke er en sjov sag for en borgmester. Men nu skal vi videre. Vi kan lige så godt være realister og få mest muligt ud af det. Dels skal lodsejere derude behand­les bedst muligt, man skal prioritere, at man skal kunne blive boende og senere vælge at blive eksproprieret, sagde han for nylig til EnergiWatch. 

- Nogle synes, det tiltrækker virk­somheder, aktivitet samt arbejdskraft og gør os til en frontløber. Men dem, der er tæt på, synes, det er træls. Men der er også lokale, der er glade for det. Der er 50.000 besøgende i besøgscen­tret alene plus alle dem, der bare ser på møllerne. Så det er blevet en kæmpe­stor turistattraktion. Det giver natur­ligt et afkast i lokalområdet, lød det fra borgmesteren.

Adm. direktør i Thy-Mors Energi, Lars Peter Christiansen, på rundvisning med skoleklasse på Østerild Testcenter
Thy-Mors Energi var et af de første områder i Danmark, der gennemførte en fuld udrulning af fibernet til samtlige 44.000 andelshavere ud fra en overbevisning om, at en moderne digital infrastruktur er en nødvendighed for at sikre sammenhængskraften i et tyndt befolket område langt fra landets største byer. Koncernen med adm. direktør Lars Peter Christiansen i spidsen omfatter blandt andet også Energrid, der sørger for nettilslutning af vedvarende energianlæg i hele landet for udviklere som Eurowind og BeGreen. I 2023 omsatte de for 140 mio. kr. 
Barn foran vindmølle i grønt landskab
- Som lokalt forankret energiselskab i Europas bedste vindfelt tager vi med glæde opgaven på os med at formidle, hvad det er for et problem som Danmark og verden står overfor, siger Lars Peter Christiansen, adm. direktør i Thy-Mors Energi. Formidlingen består blandt andet af rundture til landets skoleklasser, der kan stifte bekendtskab med grøn energi på tætteste hold på testcenteret Østerild. 
Dreng tjekker opgaveark af ved Østerild Testcenter
Midt i Østerild Klitplantage får børnene mulighed for at studere energiforbruget i henholdsvis glødepærer, sparepærer og LED-pærer. 

Nyheder direkte i din indbakke?