MØLLE-UDVIKLING

Explainer: Derfor er et prototypetestcenter på land nødvendigt

Et tredje testcenter til store prototypevindmøller skal placeres på det danske landkort inden udgangen af 2022. Ofte spørges der til muligheden for at teste på havet. Ifølge Green Power Denmark er dette dog ikke en mulighed.

Vindmølle i modlys

Vindmøller testes i dag bl.a. i Østerild. Foto: Malene Dissing

Der er mange årsager til, at det ikke er muligt at teste de store prototypevindmøller på havet. Green Power Denmark har udarbejdet notatet “Test af prototypevindmøller”, som ser nærmere på, hvorfor man ikke kan teste prototyperne på havet, og land derfor er den eneste mulighed. 

Notatet er udarbejdet sammen med de danske vindmølleproducenter, der har behovet for at teste deres prototypevindmøller. Det vil sige nye vindmøllemodeller, hvor udviklingsafdelingerne afprøver, om vindmøllerne er skruet rigtigt sammen, og om komponenterne er udformet optimalt.  

– De løbende udvikling på prototypevindmøllerne kræver mange ressourcer, herunder mandskab. Næsten hver dag er der folk i og ved vindmøllen; der skrues og justeres og måske udskiftes dele og komponenter. Formålet er selvfølgelig at lave den bedst mulige vindmølle, og det kræver nærhed til udviklingsafdelingen, siger Lea Bigom Wichmand, afdelingschef i Green Power Denmark.  

Ud over udviklingen af selve vindmøllen foretages der også en lang række test. På baggrund af de test opnår producenten blandt andet et typecertifikat til den specifikke vindmølle. Et typecertifikat er baseret på en række internationale standarder under IEC (International Electrotechnical Commission), som skal overholdes. Uden certifikatet kan vindmøllen ikke stilles op i mange lande – herunder Danmark. Certificeringen er med til at sikre både vindmøllens sikkerhed, og at vindmøllen lever op til de tekniske specifikationer, som den skal have, når den sendes i serieproduktion.

➤ Læs om certificering af vindmøller hos Energistyrelsen  

– Flere af de krav til test, der er nødvendige til certificeringen, kan i praksis ikke foretages på havet, fordi man ikke kan opnå de rette vind- og turbulensforhold til at lave de nødvendige målinger, dvs. man kan ikke efterprøve om vindmøllerne er sikre og kan producere det, der nu engang står på indpakningen, siger Lea Bigom Wichmand.  

Flere af de krav til test, der er nødvendige til certificeringen, kan i praksis ikke foretages på havet, fordi man ikke kan opnå de rette vind- og turbulensforhold til at lave de nødvendige målinger.
Lea Bigom Wichmand, afdelingschef, Green Power Denmark

Samtidig er de vindmøller, der testes på de danske testcentre, de vindmøller, der skal drive den grønne omstilling i fremtiden. Hvis man kunne opnå de rette forhold på havet til at sikre certificeringen, ville man stadig miste mange måneder hvert år, hvor det på grund af vejret ville være umuligt at nå ud til vindmøllerne – det ville simpelthen være for farligt. Hertil kommer, at det ville være meget omkostningstungt at skulle have mandskab ude ved vindmøllerne hver dag. Hertil kommer, at de installationsskibe, der vil skulle installere prototypevindmøller på 400-450 meter slet ikke er udviklet på testtidspunktet.  

– På sigt vil vindmøllerne, der er testet i de danske testcentre, blive opstillet på havarealer overalt i verden, og de danske testcentre – både de eksisterende i Østerild og Høvsøre og det kommende testcenter 3 – er aktive og vigtige bidrag til den grønne omstilling. Hvis man i Danmark stillede krav om test på havet, ville det gøre udviklingscyklussen meget længere, og det ville faktisk på sigt kunne flytte testene til udlandet.  En mere langstrakt udviklingscyklus vil forsinke den grønne omstilling, fordi de vindmøllemodeller man regner med bliver udviklet, vil være væsentligt længere om at komme på markedet og i serieproduktion, siger Lea Bigom Wichmand.  

Landvind i Østerild Testcenter
TESTCENTER

Antallet af områder, der skal screenes i jagten på et nyt vindmølletestcenter, udvides fra tre til seks. Det er netop aftalt politisk.

Nyheder direkte i din indbakke?