TESTCENTER

Seks områder er i spil til et testcenter for vindmøller

Antallet af områder, der skal screenes i jagten på et nyt vindmølletestcenter, udvides fra tre til seks. Det er netop aftalt politisk.

Landvind i Østerild Testcenter

Landvindmøller bliver i dag testet i Østerild Testcenter, der dog ikke kan udvides. Derfor er der behov for et nyt. Foto: Malene Dissing

Regeringen og testcenterforligskredsen (Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance) har aftalt at udvide antallet af områder, som skal screenes i forbindelse med jagten på et nyt testcenter til prototype vindmøller.

Foruden de tre allerede udvalgte områder i henholdsvis Tønder, Esbjerg og Brønderslev/ Jammerbugt Kommuner er der tilføjet tre mindre områder, hvor der er plads til fire vindmøller i hvert område: Et i Tønder Kommune og to i Jammerbugt Kommune. 

– Det er glædeligt, at politikerne nu har udvalgt de områder, som skal gennemgå en mere dybdegående screening. Det er helt afgørende for industrien, at vi får et nyt stort testcenter, siger Jan Hylleberg, viceadm. direktør i Green Power Denmark. 

Ingen andre steder i verden er det muligt at teste vindmøller under de forhold, som vi har på de danske testcentre. Så den mulighed har enorm betydning for industrien og muligheden for at skabe arbejdspladser.
Jan Hylleberg, viceadm. direktør i Green Power Denmark

– Det bedste vil være et sammenhængende testcenter, hvor der er plads til otte vindmøller, fremfor to mindre, og det vil give færre gener i forbindelse med etablering og drift af centeret, siger han. 

Om processen

Bolig- og Planstyrelsen vil i anden halvdel af 2022 foretage en målrettet screening af områderne med henblik på at undersøge, hvilke af områderne der er egnet til at huse et testcenter.

Når resultatet af den målrettede screening foreligger, vil forligskredsen træffe beslutning om en placering, formentlig i slutningen af 2022. 

Et nyt testcenter er en bydende nødvendighed for udviklingen af nye vindmølletyper. Frem mod 2030 skal der opføres hundredvis af vindmøller på Nordsøen og Østersøen, og det er nødvendigt, at vi konstant forbedrer møllerne og gør dem mere effektive. Det kommende testcenter skal bruges til at afprøve den allernyeste teknologi, som kommer til at drive den grønne omstilling over hele verden.

– Ingen andre steder i verden er det muligt at teste vindmøller under de forhold, som vi har på de danske testcentre. Så den mulighed har enorm betydning for industrien og muligheden for at skabe arbejdspladser, siger Jan Hylleberg.

I dag er over 33.000 mennesker beskæftiget i vindbranchen i Danmark. Det tal vil stige, i takt med at der bliver opført mere vedvarende energi og produceret flere vindmøller. For eksempel bliver Vestas' nacelleproduktion i Danmark udvidet med henblik på serieproduktion af deres kommende 15 MW-mølle. Det er en vindmølle, der er udviklet og prototypetestet på testcenteret i Østerild.

– Hvis det ikke er muligt for vindmøllefabrikanterne at teste vindmøllerne i Danmark, er der en stor risiko for, at udviklingen bliver flyttet ud af Danmark, og det få vil konsekvenser for både eksport og arbejdspladser, advarer Jan Hylleberg. 

Der er flere årsager til, at testen af prototypevindmøller kun kan ske på land. Det er for eksempel ikke muligt at lave de rigtige støj- og effektmålinger på havet. Desuden er test af en prototype et arbejde, som kræver mennesker i og ved vindmøllen stort set hver dag. Man udbedrer fejl og tester forskellige komponenter, som udskiftes hen ad vejen.  

De eksisterende testcentre i Høvsøre og Østerild kan ikke udvides, så de kan imødekomme branchens krav. Derfor er det nødvendigt med et tredje testcenter.  

Nyheder direkte i din indbakke?