EL & TEKNIK '24

EL & TEKNIK ’24: Bonanza for batterier

Batteri-anlæg fylder både blandt udstillere og oplægsholdere på Danmarks største fagmesse, EL & TEKNIK ’24 i Odense. Over 7.000 gæster har besøgt messen de første to åbningsdage. Også torsdag er der gratis adgang.

Batteri fra  fra CO2PRO på EL & TEKNIK '24

Batterier er et brandvarmt emne på EL & TEKNIK ’24 i Odense. Især i det østlige Danmark er det attraktivt at investere i batterianlæg – især hvis man har plads i en fabrikshal og allerede har adgang til elnettet. Foto: Jesper Tornbjerg.

Batterier er her der og alle vegne!

Blandt de 165 udstillere og mange oplægsholdere på EL & TEKNIK ’24 i Odense er virkelig mange, der taler om batterier. Ikke små batterier til mobiltelefoner, men store batterianlæg, der spiller sammen med elnettet. 

Mød for eksempel Scanpotec og CO2PRO, der har pænt gang i salget af batterianlæg til tomme lagerhaller og udtjente fabrikker i det østlige Danmark (DK2), hvor tidligere aktiviteter er indstillet, og produktet nu er fleksibilitetsydelser. Den økonomiske pointe er, at Energinets betaling for reguleringsydelser DK2 i øjeblikket er ganske attraktiv – og at det har skabt en bonanza for batterier.

 Vi er tæt på salg nr. 20, fortæller salgsingeniør Jan Hansen fra Scanpotec, der tilbyder anlæg i forskellige størrelser op til et par megawatt. Et typisk anlæg på 400 kW kan være i en 40 fods container og er let at skippe afsted.

Direktør og partner Henrik Kayerød Jochumsen fra CO2PRO oplyser, at hans firma nu er klar til at levere et 800 kW-anlæg til en landmand på Lolland og et 2,5 MW-anlæg til opstilling ligeledes i den østlige del af landet.

Frekvensregulering til Energinet er et helt hotte lige nu, siger Henrik Kayerød Jochumsen på sin stand.   

Batterier på brandstationen

EL & TEKNIK er et tilløbsstykke med rigtig mange teknikere fra hele landet. På førstedagen, tirsdag, var der ca. 1.000 besøgende flere end på førstedagen for to år siden. I alt har over 7.000 gæster været til messe på dag 1 og 2.

I hallerne i Odense Congress Center er der chancer for at møde både nye og gamle bekendte – og med lidt nysgerrighed blive klogere på alt mellem himmel og jord, så længe det handler om elteknik.

EL & TEKNIK kan også det med tilfældige møder med tidligere kolleger. Midt i vrimlen bekræfter Anders Færk, der er et kendt ansigt fra mange tekniske kurser i Green Power Denmark-regi og nu arbejder for Envafors, at batterier er et brandvarmt emne.

Envafors er serviceselskab for elnetselskabet Zeanet i Korsør/Slagelse og har sendt stort set alle ansatte til EL & TEKNIK- messe for at blive klogere.

Zeanet har 7-8 tilslutningssager af batterier, hvor der tidligere var fabrikker eller lignende. Aktuelt er brandstationen i Korsør fx snart klar med to batterianlæg på 10 kV-nettet, oplyser Anders Færk, inden han kigger videre i de fyldte haller.

Bygninger med adgang til ampere

Både Scanpotec og CO2PRO taler også om tomme bygninger, hvor ejeren for længst har indkøbt adgang til ampere af det lokale netselskab, som ’hjem’ for nye batterianlæg.

Hvis der allerede er hul igennem til elnettet, så er det en hurtig måde at komme i gang. Man kan starte nu, uden at vente på at netselskabet får trukket kabler eller bygget en ny transformerstation, påpeger Henrik Kayerød Jochumsen.

Et 400 kW-anlæg fra Scanpotec koster i omegnen af 4,5 mio. kr. og er ifølge Jan Hansen under østdanske vilkår tjent hjem i løbet af ’op mod tre år, som det ser ud nu’.

Kyllingefarm kan spare dieselgenerator

Indtjeningen på systemydelser kan svinge kraftigt, men da stadig flere kraftvarmeværker lukker og dermed ikke længere kan være systemoppebærende, kan der formentlig være noget at hente også i årene, der kommer.

I Jylland-Fyn-området er tilbagebetalingstiden på 8-9 år, men der kan være andre værdier i at investere i et batterianlæg, siger Henrik Kayerød Jochumsen.

Han giver et konkret eksempel på en en kyllingefarm, der overvejer at købe et batterianlæg som et alternativ til at købe en ny dieselgenerator.  

Ny grøn balancekunst

Aktuelt bruger Energinet minimum to milliarder kroner om året på ’ny grøn balancekunst’, oplyser Vice President Klaus Winther fra Elektrificeringsscenen på EL & TEKNIK. Også på Elektrificeringsscenen, der er en nyskabelse i forhold til tidligere messer, handler en del af debatten – naturligvis – om batterier.

Xolta, der også sælger batterisystemer, bekræfter, at der er penge at tjene, og direktør for kommerciel infrastruktur, Claus Møller fra EWII, mener ligefrem, at ’dem, der ikke tænker i batterier, har tabt’.

Kinesiske bilfabrikker driver priserne ned

EWII har bl.a. et større batteri på LORC på Odense Havn og indvier i næste uge et batteri i Kolding. På vej er også en gigant på 30 MW på Bornholm. Sidstnævnte bliver modulært opbygget, så det kan løse forskellige opgaver op mod elnettet på samme tid.

– Batterier bliver så billige, at alt andet ikke har en chance. Udviklingen bliver drevet af elbilproducenterne – altså de kinesiske, siger Claus Møller med tanke på den masseproduktion af batterier, der accelererer i Kina, og som sandsynligvis kommer til at omfatte endnu mere avancerede og miljøvenlige teknologier.

Klaus Winther fra Energinet understreger, at hvis batterianlæg – udover at understøtte en virksomheds egne behov for elektricitet – også skal spille sammen med elnettet, så skal de følge en række europæiske og danske krav.

– Det er vigtigt at koble sig op med rådgivere, der har tid til og mulighed for at læse op på de tekniske krav, så de kan blive overholdt fra starten. Det er ikke så svært, men det er meget dyrt at fikse efterfølgende, fastslår Klaus Winther.

Arrangører i lykkerus

Efter to dages messe bevæger arrangørerne fra VELTEK og Green Power Denmark sig rundt i en lykkerus. Adm. direktør Per Rømer Kofod fra VELTEK mener, at messen er oppe på ti på en skala til ti.

– Vi har skabt en fagmesse, der - baseret på nysgerrighed og faglighed - tiltrækker de rigtige gæster, siger Per Rømer Kofod.

Afdelingschef Anders Mika Dalegaard fra Green Power Denmark har også svært ved at få armene ned:

Jeg er megaglad. Vi har løftet messen, der nu mere bredt handler om elektrificeringen af Danmark. Vi har over 9.000 for-registreringer, så også torsdag bliver en travl dag i Odense, siger Anders Mika Dalegaard.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?