Pressemeddelelse

Politisk aftale gør elnet parat til grøn fremtid

Ny politisk aftale justerer reguleringen af elnetselskaberne, så de i højere grad kan udbygge nettet til en fremtid, hvor det skal transportere meget mere grøn strøm til elbiler, varmepumper og industri. Ifølge Green Power Denmark, som længe har efterspurgt ny regulering, er aftalen helt afgørende for den grønne omstilling.

Elnet

– Selskaberne knokler allerede med at etablere tykkere kabler og stærkere transformerstationer, og frem mod 2030 og i årene efter bliver opgaven kun større, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark. Foto: Jeppe Carlsen

Danmarks mål om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030 kræver en markant vækst i antallet af elbiler og varmepumper, samtidig med at industrien bruger grøn strøm i stedet for fossile brændsler. For at transportere de store mængder el ud til forbrugerne, skal de danske elnetselskaber investere mange milliarder i at forstærke og udbygge distributionsnettet. 

Derfor har Green Power Denmark gennem flere år presset på for, at politikerne tilpasser den økonomiske regulering af selskaberne. Det sker nu med den nye aftale, som regeringen har indgået med et bredt flertal i Folketinget. Den grønne erhvervsorganisation roser regeringen for at inddrage branchen i processen. 

Det her er afgørende for den grønne omstilling og kan være fingeren på den power knap, der sætter fart på elektrificeringen. Med aftalen får elnetselskaberne mere forudsigelighed og sikkerhed for de store og langsigtede investeringer, de foretager. Vi styrker forbindelsen mellem klimadrøm og virkelighed, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark og fortsætter:

For at nå vores klimamål skal vi erstatte kul, olie og naturgas med CO2-fri strøm i opvarmning, industri og transport i et langt højere tempo, end vi gør i dag. For at det kan lade sig gøre, har vi brug for et endnu stærkere elnet, der kan levere de store mængder strøm til danskernes elbiler og varmepumper uden afbrud. Det kræver investeringer – massive investeringer. 

Vi ser ind i milliardinvesteringer i det elnet, der er hovedvejen til en grøn, sikker og konkurrencedygtig fremtid.
Kristian Jensen, adm. direktør, Green Power Denmark

Den nuværende regulering har ikke givet elnetselskaberne tilstrækkelig mulighed for at få indtægter til et niveau, der kan dække de nødvendige investeringer i et fremtidssikret elnet. Den har været bagudskuende og taget udgangspunkt i, hvordan elforbruget tidligere så ud - uden at tage højde for, at det stiger markant de kommende år. Det ændrer den nye politiske aftale, som fra 2025 blandt andet indfører et grønt tillæg til reguleringen af selskabernes indtægtsramme.

– Selskaberne knokler allerede med at etablere tykkere kabler og stærkere transformerstationer, og frem mod 2030 og i årene efter bliver opgaven kun større. Vi ser ind i milliardinvesteringer i det elnet, der er hovedvejen til en grøn, sikker og konkurrencedygtig fremtid, siger Kristian Jensen.

Med aftalen får Energistyrelsen til opgave at udvikle en ny netmodel, der kan vurdere behovet for investeringer i elnettet fremadrettet. 

– Det er helt centralt, at Energistyrelsen udvikler den netmodel i tæt samspil med branchen, så den afspejler det reelle behov for at forstærke og udbygge rygraden i den grønne omstilling, siger Kristian Jensen.

Green Power Denmark forventer, at elnetselskaberne kan foretage investeringerne samtidig med, at prisen pr. transporteret kilowatt-time holdes nogenlunde i ro. Årsagen er, at danskerne vil bruge mere og mere grøn strøm.

Nyheder direkte i din indbakke?