ENERGITEKNOLOGI

35 milliarder i spil til grøn energiteknologi

EU Innovation Fund sætter rekordstore midler i spil til grøn energiteknologi. Samtidig etablerer Energistyrelsen en ny enhed, der skal hjælpe virksomheder flere virksomheder gennem nåleøjet. Det er godt nyt for danske virksomheder, mener Green Power Denmark, som håber, at flere vil benytte sig af muligheden for at søge om støtte, der kan bane vej for grønne teknologier.

Landvindmøller

Arkivfoto

23. november åbner EU Innovation Fund for en ny ansøgningsrunde til puljen, der skal være med til at bringe nye energiteknologier op i stor skala. Op til 35 milliarder kroner - eller 4,8 milliarder euro - vil blive tildelt grønne projekter i EU.

– Der er store summer at hente for virksomheder, der arbejder med grønne teknologier f.eks. inden for vind, transport, søfart eller brint. Vi har en energisektor med betydelige grønne kompetencer, men vi er i tæt konkurrence med andre nationer, der vil være førende på området. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne kommer på banen og griber muligheden for at modtage EU-støtte, siger Edit Lulu Nielsen, chefkonsulent i Green Power Denmark.

Som led i Europa Kommissionens ’Wind Power Package,’ der blev annonceret tirsdag, forventes det, at fondens midler dedikeret til Clean Tech Manufacturing fordobles i den kommende ansøgningsrunde. Det skal være med til at øge vindindustriens muligheder for at få støtte til produktion af vindmøller og komponenter.

Desuden indgår et særskilt konkurrenceudbud på ca. seks mia. kroner til projekter inden for produktion af grøn brint.

Vestas - Parts & Repair
Industripolitik

Green Power Denmark roser Europa-Kommissionen for at blæse til kamp for vindindustrien i Europa med nyt udspil og føre en mere aktiv...

Danmark får for lidt

Tidligere ansøgningsrunder har vist, at Danmark ikke i tilstrækkelig grad er lykkedes med at få del i de grønne støttekroner fra innovationsfonden til trods for danske virksomheders stærke position på det grønne område.

Derfor er det positivt, at Energistyrelsen i år er blevet tildelt 6,5 millioner kroner i fire år på finansloven, som skal gå til at styrke den danske indsats i kampen om de grønne EU-midler.

Pengene udmønter sig i et nyt sekretariat hos Energistyrelsen, som skal spille en proaktiv rolle for hjemtag af EU-finansiering – primært fra den europæiske innovationsfond, men også fra andre programmer på klima- og energiområdet. Formålet er at øge informationsniveauet og bistå virksomhedernes indsats i ansøgningsprocessen med råd og vejledning.

– Det forventes, at der kan tilbydes den enkelte virksomhed sparring og bistand ved udarbejdelse af mulige ansøgninger på flere stadier - fra screening af projektidé til konkret ansøgning. Det nærmere koncept og rækkevidden for dette tilbud er i øjeblikket ved at blive fastlagt, uddyber Energistyrelsen i et svar til Green Power Denmark.

Mere indirekte vil sekretariatet bl.a. arbejde for at fremme danske styrkepositioner i EU-Kommissionens valg af indsatsområder og udmøntning af støtte, oplyser Energistyrelsen desuden.

Containerskib DFDS
EU-MIDLER

Danske virksomheder sakker bagud i konkurrencen om EU-støtte og går glip af vigtige midler til at hjælpe grønne løsninger op i skala...

Flere skal byde sig til

EU Innovation Fund er finansieret af salget af CO2-kvoter i EU’s kvotehandelssystem. I 2021 og 2022 gik ingen af midlerne til danske projekter, mens Sverige og Holland hentede mere end hhv. 500 mio. euro og 300 mio. euro i samme periode.

Først i juli 2023 lykkedes det danske projekter at komme i betragtning til fondens midler og dermed gå videre til EU's støtteforhandlinger. Det drejer sig om Siemens Gamesa og Topsøe, som har søgt støtte til test af vindmøller og opførelse af en elektrolysefabrik.

Projekterne, som i sommers fik positiv tilkendegivelse, har endnu ikke modtaget endeligt tilsagn om støtte og afventer fortsat den endelige afgørelse. Alligevel håber Green Power Denmark, at flere virksomheder vil lade sig inspirere og gøre brug af muligheden for at opnå støtte fra EU:

– Det er godt, at Energistyrelsen får mulighed for at gøre en ekstra indsats, der kan hjælpe danske virksomheder på vej i de omfattende ansøgningsprocesser. Vi håber, at flere virksomheder vil gøre brug af muligheden for at søge støtte, så flere grønne projekter kan blive ført ud i livet til gavn for den grønne omstilling og danske virksomheders konkurrenceevne, siger Edit Lulu Nielsen.

Nyheder direkte i din indbakke?