TOPMØDE 2024

Aagaard: Hovedvejen er elektrisk

Både Danmark og Europa har brug for, der bliver sat tempo i udbygningen med grøn og hjemmedyrket strøm, så vi kan fortrænge de svinende og afhængighedsskabende fossile brændstoffer.

Lars Aagaard (M), klima-, energi- og forsyningsminister på Topmøde 2024

– Vi står foran et skelsættende valg til Europa-Parlamentet. Går vi imod et Europa, der går baglæns i den grønne omstilling eller imod et Europa, der vælger løsningerne i den grønne omstilling, siger Lars Aagaard (M), klima-, energi- og forsyningsminister, på Topmøde 2024. Foto: Jeppe Carlsen 

Et Europa, hvor langt størstedelen af energien skabes af solens stråler og vindens susen, og hvor vores biler, boligopvarmning og industrimaskiner bruger hjemmedyrket grøn strøm frem for importerede fossile brændsler i form af kul, olie og gas. Det er visionen, der var bagtæppet for Green Power Denmarks årlige topmøde og flagskibsarrangement torsdag i K.B Hallen.

Der er et tal, der kan gøre en reel forskel i Danmark og i Europa, og det er et stort tal: 4.500.000.000.000 kilowatt-timer, svarende til grøn strøm til en milliard danske husstande. Det er det tal, der skal til for at drive et Europa på vedvarende og sikker grøn energi, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.   

Op til topmødet har Green Power Denmark imidlertid også introduceret et noget mindre tal: Ifølge en ny opgørelse udarbejdet af foreningen er forbruget af strøm i Danmark blot øget med 1 TWh, siden et bredt flertal i Folketinget i 2022 satte klimamålet imod 2030. Det svarer til blot to procent af den nødvendige elektrificering imod 2030.

Vi er mere end 100.000 mennesker i den danske energibranche, der kan levere grøn energi til priser, der kan konkurrere med gas, kul og atomkraft. Vi er mere end 100.000 mennesker, der skaber både vækst og arbejdspladser på tværs af hele landet. Vi har en af de mest klimainteresserede befolkninger, men den grå og triste sandhed er, at det slet ikke går hurtigt nok, siger Kristian Jensen.

Elektrificering af Europa
Pressemeddelelse

EU’s klimamål kræver et elforbrug på 4.500.000.000.000 kilowatt-timer i 2030. Men en opgørelse fra Green Power Denmark viser, at i...

Lange ventetider

Green Power Denmark har samlet 10 spidskandidater til Europa-Parlamentsvalget til debat om den grønne omstilling i Europa. En rundspørge blandt virksomheder i Green Power Denmark viser, at kortere godkendelsestider er et stort behov, hvis vi skal sætte skub i udbygningen med vind og sol.

Foruden de lange ventetider er en af topprioriterne er at skaffe investeringer til den grønne omstilling, og så er der brug for en samlet plan for udbygningen af elnettet i Europa, så den grønne strøm også kan udnyttes, siger Morten Løkkegaard (V).

Der er alt for mange barriere, der holder projekterne tilbage, og derfor foreslår vi et byrdestop, som for alvor kan sætte skub i VE-udbygningen i Europa, siger Stine Bosse, der er spidskandidat for Moderaterne.

- Vi er enige om, at der skal opstilles mere vedvarende energi i et højere tempo, men det skal ikke ske på bekostning af naturen. Flere planter og dyr forsvinder, fordi de mangler levesteder, og derfor skal natur- og biodiversiteten have mere plads – ikke mindre, siger Kira Marie Peter-Hansen, der er spidskandidat i SF.    

Et skelsættende år

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M), som selv har en lang fortid i energibranchen, ser også gerne, den grønne strøm overtager hurtigere - både herhjemme og i Europa.

Lars Aagaard (M), klima-, energi- og forsyningsminister på Topmøde 2024
–  Elektrificeringen er en hovedvej, som ikke bare Danmark, men også Europa skal ud af, siger Lars Aagaard (M), klima-, energi- og forsyningsminister på Topmøde 2024. Foto: Jeppe Carlsen

Vi står foran et skelsættende valg til Europa-Parlamentet. Går vi imod et Europa, der går baglæns i den grønne omstilling eller imod et Europa, der vælger løsningerne i den grønne omstilling. Energisektoren er så vigtig et område, at det kalder på samarbejder - både mellem de politiske partier og mellem Danmark og Bruxelles, siger han.

Green Power Denmark har sammen med energibranchen i Europa slået på tromme for, at det kommende EU-hold i form af både kommission og parlament skal sætte nyt skub i en elektrificering af Europas energiforbrug, fordi det vil gavne såvel klima som sikkerhed og uafhængighed.

Jeg forstår godt, at energibranchen ønsker et elektrificeringsmål. Jeg vil blive skuffet, hvis I ikke fandt på sådan noget. Vores fælles udfordring er at håndtere en kurve, der kun går opad. Elektrificeringen er en hovedvej, som ikke bare Danmark, men også Europa skal ud af, siger Lars Aagaard, der nævner havvind, fjernelsen af barrierer for vind og sol på land, brintinfrastruktur og C02-lagring som de fire vigtigste faktorer på vejen imod elektrificeringen.  

Mindre papirarbejde, mere beslutningskraft

Andrew Caruana Galizia, Deputy Head of Europe and Eurasia i World Economic Forum, på Topmøde 2024
– Der er i øjeblikket modsætningsfyldte tendenser i Europa. Der er kapital til rådighed til at drive den grønne omstilling, men mange investeringer ender i USA på grund af lange planlægningsprocesser og ventetider på nye VE-projektet. Vi har simpelthen ikke tiden, og derfor er der brug for mindre papirarbejde og mere beslutningskraft, siger Andrew Caruana Galizia, Deputy Head of Europe and Eurasia i World Economic Forum. Foto: Jeppe Carlsen

Andrew Caruana Galizia, Deputy Head of Europe and Eurasia i World Economic Forum, står også på scenen foran de over 500 topmødedeltagere. Han roser Danmark for at være nummer to i den seneste indeks i forhold til den grønne omstilling, og nævner danske virksomheder som inspirator for andre lande på vejen imod at gøre Europa til det første klimaneutrale kontingent.  

Der er i øjeblikket modsætningsfyldte tendenser i Europa. Der er kapital til rådighed til at drive den grønne omstilling, men mange investeringer ender i USA på grund af lange planlægningsprocesser og ventetider på nye VE-projektet. Vi har simpelthen ikke tiden, og derfor er der brug for mindre papirarbejde og mere beslutningskraft, siger han.  

Vinder af Green Power Prisen 2024
Pressemeddelelse

Hybrid Greentech vinder årets Green Power Pris for deres avancerede, storskala og intelligente energilagringsløsninger, som aflaster...

Nyheder direkte i din indbakke?