Pressemeddelelse

Arbejdet med at bekæmpe tvangsarbejde er i gang

Green Power Denmark tager stærkt afstand fra det tvangsarbejde, som ifølge internationale rapporter og en TV2-dokumentar sker i Xinjiang-provinsen i Kina under udvinding og bearbejdning af råmaterialer til solceller. Solcellebranchen er i fuld gang med at lægge pres på de kinesiske leverandører og skabe større gennemsigtighed i forsyningskæden.

Solceller

Arkivfoto: Colourbox

Over 95 procent af alle solceller i verden bliver produceret i Kina. Internationale rapporter og en TV2-dokumentar viser, at udvinding og bearbejdning af råmaterialer til solceller i Xinjiang-provinsen sker under tvangsarbejde.

– Vi tager stærkt afstand fra enhver form for tvangsarbejde. Det er noget, som branchen tager meget alvorligt. Derfor har vi igennem længere tid haft fokus på det. Vi kigger indad som branche og har sat initiativer i værk, der lægger pres på kinesiske leverandører og skal skabe større gennemsigtighed i hele forsyningskæden. Det er den bedste måde, vi kan sikre, at der ikke foregår tvangsarbejde, siger Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for kommunikation og public affairs i Green Power Denmark, og forsætter:

– Desværre viser det endnu engang, at vi er afhængig af globale forsyningskæder. Det konkrete problem med tvangsarbejde i Xinjiang gælder ikke kun solceller men alt fra tekstil til teknologi. Vi indgår i et globalt marked, og vi skal huske at tænke os godt om.

Solceller
FORSYNINGSKÆDER

I kampen for at blive uafhængige af fossile brændsler fra Rusland og at løse klimakrisen skal Danmark og resten af Europa mangedoble...

Solcellebranchen er i gang

Udover at Green Power Denmark har været med til at stifte og finansierer fælles europæiske tiltag og undersøgelser for øget transparens i forsyningskæden, har de danske udviklere af solenergi i en længere periode arbejdet med at forstærke den måde, de arbejder med deres leverandører gennem hele forsyningskæden.

Vi kan ikke sætte den grønne omstilling på pause, og vi kan heller ikke acceptere tvangsarbejde. Den eneste reelle løsning er at fortsætte og forstærke arbejdet med skabe gennemsigtighed i forsyningskæden og intensivere det fælles europæiske pres på Kina. Den udbygning af grøn energi, vi står overfor i Europa, giver os en enorm indflydelse hos leverandørerne, og den skal vi udnytte.
Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for kommunikation og public affairs, Green Power Denmark

Green Power Denmarks arbejder gennem den fælles europæiske organisation for solenergi, SolarPower Europe, på at sikre størst mulig transparens i forsyningskæden. Det skal blandt andet ske ved at etablere en fælles standard for tredjeparts audits af underleverandører for på den måde at kunne være i stand til at identificere tvangsarbejde i de første led i forsyningskæden.

– Det er det værste dilemma. Vi kan ikke sætte den grønne omstilling på pause, og vi kan heller ikke acceptere tvangsarbejde. Den eneste reelle løsning er at fortsætte og forstærke arbejdet med skabe gennemsigtighed i forsyningskæden og intensivere det fælles europæiske pres på Kina. Den udbygning af grøn energi, vi står overfor i Europa, giver os en enorm indflydelse hos leverandørerne, og den skal vi udnytte, siger Thomas Aarestrup Jepsen.

Det stigende pres fra branchen og myndigheder begynder at have en effekt. Flere virksomheder flytter ud af Xinjiang-provinsen. Derudover er en række kinesiske producenter af solpaneler ved at få forsyningskæder, der kan dokumentere, at der ikke er noget sted, hvor der indgår materialer eller arbejde fra Xinjiang.

 

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?