Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

TEGRA

Digitalt værktøj til net-beregninger kan blive guld værd

Dansk Energi offentliggør dele af teknisk-økonomisk regnemodel, der tillader elnetselskaber og eksterne parter at se ind i en fremtid med mere grøn energi og stærkt stigende forbrug. Beregninger kan være med til at guide milliard-investeringer i udstyr og pege på muligheder for fleksibelt elforbrug.

Nu er det nu! Efter flere års forberedelser har Dansk Energi offentliggjort dele af et digitalt værktøj, som elnetselskaber, elbiloperatører, aggregatorer, forskere, rådgivende ingeniører, udbydere af diverse services og andre aktører kan bruge til at regne på lokale elnet.

– Værktøjet kan blive guld værd for den grønne omstilling, hvor der virkelig kommer pres på de lokale elnet. Elnetselskaberne oplever stor travlhed som følge af udbygning med vindmøller/solceller og stigende forbrug som følge af en omfattende elektrificering af store dele af samfundet – herunder transportsektoren, hvor elbilerne er ved at få et stort gennembrud, siger konsulent Jasmin Mehmedalic fra Dansk Energi.  

Profiler og GIS-kort

Fremover kan alle interesserede trække en række profiler for elforbrug fx i typiske husstande og elproduktion bl.a. for solcelleanlæg på tage og marker.

Alle interesserede kan også trække på GIS-kort med fem arketypiske net-områder i form af tæt by, parcelhuskvarterer, det åbne land, industri og sommerhusområder. Ved at hente data på Dansk Energis hjemmeside kan man for eksempel regne på, hvor der kan opstå behov for netudbygning og/eller fleksibilitetsydelser. 

Dansk Energi har i en årrække løbende lavet netanalyser for at undersøge både aktuelle og fremtidige udfordringer i de danske net på spændingsniveauerne fra 0,4 kV til 50/60 kV. Disse analyser er udarbejdet i tæt samarbejde med de danske netselskaber – samtidig med, at det nye værktøj er blevet udviklet. På engelsk hedder det nye, internationalt set unikke værktøj Technical and Economic Grid Reinforcement Analyses (TEGRA).

– Værktøjet kan bruges til teknisk-økonomiske analyser af distributionsnettet både på nationalt og lokalt plan. Sammen med vores medlemmer har vi udviklet en regnemaskine, der kan gavne i netselskaberne, når de laver analyser og fremtidsplaner for deres egne net. Potentielt kan værktøjet være med til at guide milliardinvesteringer, siger Jasmin Mehmedalic.  

Invitation til energiforskere

Med de massive aktiviteter, den grønne omstilling trækker med sig, er det vigtig med flere øjne på udviklingen af elnettet. Derfor inviterer Dansk Energi på et tættere samarbejde bl.a. med forskere:

– Vi er sikre på, at TEGRA kan bidrage bredere i samfundet end blot internt i branchen, så vi har valgt, at en række data og værktøjer skal være tilgængelige for alle. TEGRA er dynamisk og vil løbende blive opdateret, så vi er meget interesseret i at modtage feedback fra brugerne – for eksempel i forhold til profiler for opladning af elbiler og erfaringer med udnyttelse af fleksibilitet, siger Jasmin Mehmedalic.

For at hjælpe netselskaber med at lave netudviklingsplaner og estimere, hvor meget belastningen af deres komponenter stiger, har Dansk Energi som en del af TEGRA også offentliggjort et værktøj til udarbejdelse af stationsprognoser. Dinel, KONSTANT Net og Nord Energi Net har bidraget med testdata og afprøvning af denne del af værktøjet, der er tilgængeligt for alle danske netselskaber.

Debat

Dansk Energi kan med Netmodellen, der er udviklet sammen med elnetselskaberne, tegne fremtidsbilleder af elnettet. Dermed kan...

Nyheder direkte i din indbakke?