TOPMØDE 2022

Elektricitet er den langsigtede løsning – olie indgår i nødplanen

Høje priser på naturgas og risiko for afbrudte forsyningskæder får en lang række virksomheder til at efterspørge roadmaps, der kan vise, hvordan de ved hjælp af elektricitet kan afslutte årtiers afhængighed af fossil gas. Royal Unibrew har kig på eldrevne varmepumper, men kan blive tvunget til at bruge olie i en periode.

Jens Erik Klemmensen, Royal Unibrew, og Søren Eriksen, Viegand Maagøe, På Topmøde 2022

Produktionschef Jens Erik Klemmensen fra Royal Unibrew har i 22 år stået i spidsen for en grøn omstilling, der bl.a. har omfattet løbende energieffektiviseringer. Nu er blikket stift rettet også mod solceller og varmepumper. Foto: Jeppe Carlsen.

– Varmepumper er blevet fornuftige at bruge, opsummerer produktionschef Jens Erik Klemmensen fra Royal Unibrew et ’det er bare sund fornuft’-indlæg på topmødet ’Danmark – Europas elektriske supermagt’ i regi af Green Power Denmark.

Royal Unibrew har arbejdet på at nedbringe sit klimaaftryk i over 20 år og har ifølge Jens Erik Klemmensen høstet de lavthængende frugter. Det har været ’easy-peasy’ at gå efter energieffektiviseringer og vandbesparelser under produktionen af øl, læskedrikke og andet godt, men det er sværere at tage de næste skridt.

Læg dertil, at Royal Unibrew er afhængig af naturgas, og at naturgas som følge af Ruslands overfald på Ukraine har udviklet sig til at være et strategisk storpolitisk våben.  

–  Hvad der sker, hvis der bliver drejet på hanerne? Ja, så må vi slå over på olie som en midlertidig løsning. I 2025 kan vi komme over på noget andet, fortæller Jens Erik Klemmensen på topmødet, der blev afviklet på The Plant i København i torsdags.

En potentiel kattepine

Royal Unibrew er bestemt ikke alene om at befinde sig i en potentiel kattepine, hvis der bliver lukket for naturgassen. Cirka to tredjedel af fødevareindustriens energibehov til tørring/inddampning, kogning/bagning, pasteurisering/sterilisering og forsyningsanlæg bliver dækket af naturgas og andre fossile brændsler. Elektricitet står for blot tre procent, men det ’magtforhold’ står for fald på grund af klima-, forsynings- og energikriserne:

Vidste du at...?

Analyser fra Green Power Denmark viser, at elforbrug og -produktion vil blive to- og måske tredoblet i løbet af 2020’erne fra ca. 35 TWh nu til over 100 TWh omkring 2030. Royal Unibrew vil mere sine investeringer i varmepumper og solceller bidrage til vækst både på forbrug og produktion.

...

–  Grøn omstilling er svaret på alle tre kriser, og vi oplever en stigende interesse fra fødevarevirksomhederne for at få lavet et roadmap. Der er ved at blive sat turbo på den langsigtede løsning, der er elektricitet og lidt brint, siger adm. direktør Søren Eriksen fra rådgiverfirmaet Viegand Maagøe, der spiller en central rolle i det hyperaktuelle projekt ’Elektrificering af fødevareindustrien’.

Projektet er støttet af Industriens Fond og har en lang række deltagere – herunder 20 virksomheder samt Green Power Denmark, DI og Landbrug & Fødevarer.

Adm. direktør Søren Eriksen fra Viegand Maagøe
Adm. direktør Søren Eriksen fra Viegand Maagøe mener, at det på grund af den teknologiske udvikling fortsat er muligt for de fleste virksomheder at energieffektivisere med et par procent om året. Næste kvantespring handler om at skifte fra naturgas til varmepumper. Foto: Jeppe Carlsen.

Elektrificering tager tid

Ifølge Søren Eriksen kan ’hele fødevareindustrien elektrificeres’, men når det er sagt, så er det ikke let og kommer til at tage tid hos Unibrew og mange andre virksomheder. Energiforsyning er virksomhedernes hjerte, så hvis der skal omstilles, kræver det typisk bekostelige produktionsstop.

Læg dertil, at højtemperaturvarmepumper trods årelang støtte bl.a. fra Green Power Denmarks ELFORSK-pulje og EUDP endnu ikke ligefrem er hyldevarer.   

Læs også: Klar klimagevinst til industrien… om 2-3 år

– Elektrificering tager tid, men kriserne har fremmet virksomhedernes business case. En omstilling er teknisk mulig og økonomisk rentabel, siger Søren Eriksen, der konstaterer, at grøn omstilling med elektrificering nu indgår i mange virksomheders 2-3-årsplaner. For kort tid siden var investeringer i elektrificering noget, der skulle gennemføres i løbet af de næste 5-10 år.

Satser på store varmepumper og solceller

For at blive klogere på mulighederne og bidrage til udviklingen af store varmepumper deltager Royal Unibrew i det EUDP-støttede SuPrHeat-projekt.

Royal Unibrew har også gang i en række andre initiativer for at blive CO2-neutral på sine produktionssteder ved udgangen af 2025. Fokus er fortsat på energieffektiviseringer, men der bliver også investeret i solceller på bagsiden af bryggeriet i Faxe. Solcellerne, der opføres i et samarbejde med BeGreen, skal ifølge Jens Erik Klemmensen dække 40 procent af elforbruget og er en ’rigtig fornuftig business case’.

Solcellerne skal primært dække eget forbrug, men parken skal også spille sammen med det omkringliggende elnet – og her har produktionschefen et hjertesuk, der både omfatter Energinet og de lokale elnetselskaber: Udbygningen af elnettet skal speedes op, så den kan matche den grønne omstilling både hvad angår ny produktion og nyt forbrug.

– Det kan tage 14 måneder at bygge et tapperi, mens elnettet har brug for op mod tre år. Det er nødvendigt at speede op, fastslår Jens Erik Klemmensen.

Nyheder direkte i din indbakke?