EL & TEKNIK '24

Egenproduktion skal frigøre industrier for fossile brændsler

På og ved ’Elektrificeringsscenen’ på EL & TEKNIK ’24 søger ABB som officiel videnspartner dialog med installatører, elektrikere, elnetselskaber og andre aktører om ’en stor og spændende opgave’: Ved at investere datadrevet i øget energieffektivitet og egenproduktion af energi kan virksomheder leve op til klimamål og styrke deres forsyningssikkerhed.

El & Teknik messe 2018

EL & TEKNIK ’24 i Odense Congress Center den 14.-16. maj bliver der i lighed med på tidligere messer masser af flotte stande at besøge. Som noget nyt bliver elektricitet omdrejningspunkt for faglige debatter på og omkring ’Elektrificeringsscenen’. Foto: Arkivfoto.

Grøn omstilling af Danmark skaber nye opgaver og forventninger til installatører, montører, elektrikere, udstyrsleverandører, elnetselskaber og mange andre aktører.

Fremover kommer virksomheder/industrier til at indgå i et helt anderledes dynamisk samspil med de overordnede energisystemer især på el, men også på fjernvarme og gas. Virksomhederne elektrificerer deres processer ved hjælp af varmepumper, og de vil investere flittigt i solceller, batterier, ladeudstyr til køretøjer og intelligent styring op mod elnettet. 

– Sammen står vi overfor en stor og spændende opgave med at få det hele til at spille sammen, fastslår direktør Allan Andreasen fra ABB.

Direktøren og hans kolleger glæder sig til at diskutere udviklingen og omstillingen med gæster på EL & TEKNIK ’24 i Odense Congress Center den 14.-16. maj, hvor elektricitet til det meste bliver omdrejningspunktet på og omkring ’Elektrificeringsscenen’. 

EL & TEKNIK MESSEN 2022
MESSE

Med 8.500 gæster og ca. 170 udstillere bliver elfagmesse i Odense en unik mulighed for at debattere grøn omstilling. Green Power...

ABB er videnspartner på messen, der traditionelt tiltrækker ca. 8.500 besøgende over de tre dage.

– Vi viser produkter og løsninger på vores stand, og alle med interesse for grøn omstilling er velkomne til at kigge forbi og få en snak. Elektrificeringen giver virksomhederne udfordringer og stiller nye krav til den praktiske udførsel, siger Allan Andreasen, der håber på god og gensidig dialog, så flest mulig kommer styrket ud af den læringsproces, alle befinder sig i.

CO2-neutral senest i 2030

For ABB handler det om at rådgive virksomhederne om, hvordan de energieffektiviserer processer/bygninger og producerer elektricitet til sig selv. ABB har en ambition om, at koncernens egne fabrikker er CO2-neutrale senest i 2030. 

Overordnet arbejder ABB på at leve op til Paris-aftalens 1,5 graders mål, hvilket løbende bliver indrapporteret til SBTi (Science Based Targets initiative). 

ABB presser sig selv - og sine underleverandører - eksempelvis, når det handler om grønnere transport. Desuden rækker ABB ud efter partere, for selv ikke en milliardforretning som ABB kan det hele. Derfor tilbyder ABB sammen med Hybrid Greentech og Solar Polaris decentrale minikraftværker ved den enkelte virksomhed.

Ifølge Allan Andreasen er det nødvendigt for både ABB og andre virksomheder selv at producere energi på egne matrikler. Ellers nås klimamålene ikke. Omstilling fra fossilgas til biogas, varmepumper og kombinationer af solceller/batterier er nogle af de løsninger, der kan sættes i spil. 

Investeringer understøttet af data

Direktør Allan Andreasen fra ABB
Direktør Allan Andreasen fra ABB vurderer, at det er nødvendigt for både hans egen og andre virksomheder at producere energi på egne matrikler. Ellers nås klimamålene ikke. Omstilling fra fossilgas til biogas, varmepumper og kombinationer af solceller/batterier er nogle af de løsninger, der kan sættes i spil. Foto: ABB.

ABB har lige indviet en fabrik i Finland med solceller og geotermisk varme – og snart vil solceller og batterier være med til at gøre ABB’s domicil i Middelfart mere bæredygtig.

– Alle virksomheder går den vej. Vi har dog endnu ikke mødt en kunde, der siger ’vi tager det hele’, men vi har solgt elementer. Virksomhederne investerer løbende, siger Allan Andreasen og understreger det vigtige i at koble smart styring på disse ’elementer’.

For eksempel kan elektricitet fra solceller bruges internt, lagres eller sendes på elnettet. Og strøm fra batterier kan generere indtægter ved salg af frekvensydelser til Energinet.

– Løsningerne skal være datadrevne uden, at virksomhederne gør det til at kæmpe it-projekt. Mulighederne er mange, fastslår Allan Andreasen.

Drivere: Klima og forsyningssikkerhed

Ifølge ABB-direktøren er der mange drivkræfter for virksomhederne. Udover at leve op til sit klimaansvar handler det også om drifts- og forsyningssikkerhed. Mange virksomheder er følsomme overfor strøm- og spændingsudfald, så selv om de har elektricitet i stikkontakterne stort set altid, kan selv korte udfald i elnettet koste dyrt, så det er værd at gardere sig med nødstrømsanlæg og/eller egenproduktion/lagring.

I lighed med Green Power Denmark, Energinet og mange andre forventer ABB, at et kraftigt stigende elforbrug bliver en konsekvens af omstillingen bort fra fossile brændsler. 

Vedvarende energi i form af sol og vind vinder frem og bliver de dominerende produktionsteknologier, og på grund af de mere fluktuerende energiformer øger det risikoen for flere afbrud. Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) har netop sagt ok til et planlægningsmål med 36 minutters afbrud pr. kunde i 2033 mod ca. 24 minutter nu.

– For energitunge industrivirksomheder er det afgørende, at de kan stole på pålidelig forsyning, da selv korte udfald i elnettet kan betyde tab i millionklassen. Batterier er nok det sidste, virksomhederne investerer i, men vi ser en stigende interesse – nok mest drevet af økonomi, for der kan være penge at tjene på frekvensmarkedet, påpeger Allan Andreasen. 

Strømafbrydelse
PLANLÆGNINGSMÅL

Green Power Denmark bakker op om nyt planlægningsmål for strømafbrydelser – efterlyser dog lidt mere fokus på samfundsøkonomi i...

Oplever momentum

Ofte er der i den offentlige debat fokus på barrierer for den grønne omstilling, og selv om Allan Andreasen også kan pege på nogle stykker, afviser han at lade sig hæmme:

– Vi oplever momentum, og vi skal blive i momentum og ikke bare vente på ændringer i elforsyningsloven, varmeforsyningsloven eller på nye initiativer, der kan nedbringe forbruget af naturgas. Vi bevæger os i det miljø, der er, fastslår Allan Andreasen. 

Og fremdrift er der på elbiler. Danmark har rundet 210.000 rene elbiler, og inkl. plugin’er kan der være 800.000 personbiler med opladning allerede i 2025. ABB sælger ladestandere i alle størrelse fra ladebokse til lynladere til busser/lastvogne.

– Udrulningen stiller helt nye krav til elnettet. Det er derfor ikke længere tilstrækkeligt blot at sætte en simpel ladestander op, hvis man som virksomhed har en flåde af elbiler. Virksomheder bør efterspørge ladere, der er integreret med elnettet, så køretøjerne lades, når energien er billigst eller grønnest, siger Allan Andreasen, der også her nævner egenproduktion af energi som et middel til at optimere udbytte.

Brænder for e-mobilitet

Allan Andreasen kører selv hybridbil i det daglige, men gennem det seneste 1½ år har det været ABB-(klima)politik at skifte firma- og servicebiler til ren elektricitet. Til oktober får Allan Andreasen sin nye elbil.

– Vi i ABB går rigtig meget op i e-mobilitet og er hovedsponsor på racerløbet Formula E. På EL & TEKNIK  ’24 viser vi GEN3-demo Formula-e bilen, der kører i denne sæson, så ja… der bliver mulighed for at sparke dæk, bekræfter Allan Andreasen.

EL & TEKNIK  ’24 arrangeres af VELTEK og Green Power Denmark.

Arrangement
Odense Congress Center

Sæt et kryds i kalenderen når VELTEK og Green Power Denmark endnu engang samler hele branchen under samme tag til EL & TEKNIK’24 i Odense Congress Center

Nyheder direkte i din indbakke?