NY MULIGHED

Elproduktion kan få fleksibel adgang til elnettet

Vind- og solcelleparker samt andre produktionsanlæg kan snart blive tilsluttet elnettet med begrænset netadgang. Med det nye tilbud fra elnetselskaberne vil produktionsanlæg hurtigere og billigere kunne blive tilsluttet lokale elnet. Modydelsen er, at anlæggene kan blive afbrudt eller nedreguleret i ny og næ, når elnettet er presset.

Vindmølle i vinterlandskab

– Med begrænset netadgang for produktion kan vi udnytte elnettet bedre og fremskynde den grønne omstilling, siger Peter Egestad, konsulent i Green Power Denmark. Foto: Jeppe Carlsen

Landets elnetselskaber har fået ’go’ til at tilbyde begrænset netadgang til nye produktionsanlæg. Forsyningstilsynet har tilkendegivet, at elselskaberne kan reducere omkostningerne for elproducenter, der med begrænset netadgang kobler vindmøller, solceller, batterier og andre produktionsanlæg på elnettet op til 50/60 kV.

Ordningen indebærer, at elproducenter kan vælge en billigere tilslutningsløsning, mod at producenten accepterer at kunne blive afbrudt eller nedreguleret, hvis det lokale elnetselskab på grund af flaskehalsproblemer eller andet har behov for at begrænse optaget af elektricitet.

En tilsvarende ordning har eksisteret i en årrække for større forbrugsanlæg som eksempelvis kollektive varmepumper.  

Pres på lokale elnet

Konsulent Peter Egestad fra Green Power Denmark peger på, at tilbuddet om begrænset netadgang for produktion bl.a. kan være relevant på lokationer, hvor der det meste af tiden er plads i elnettet, men hvor der i kortere perioder kan være spidslastudfordringer.

Måske kan et elproduktionsanlæg på 60 MW levere for fuld skrue i 80-90 procent af tiden og køre med nedsat drift (eller lukke) de resterende 10-20 procent af tiden.

For at komme op på 100 procent kan der være behov for forstærkning af elnettet for eksempel med en ekstra transformer eller en ny hovedstation – hvilket ud over at være omkostningsfuldt også kan tage tid at etablere.

– Med begrænset netadgang for produktion kan vi udnytte elnettet bedre og fremskynde den grønne omstilling, siger Peter Egestad.  

Efterlyser fleksibilitet også på TSO-niveau

Direktør Jakob Bundgaard fra NRGi Renewables hilser produktet om begrænset netadgang for produktion velkommen:

– Vi er glade for, at der bliver symmetri i forhold til forbrug og produktion. De fleksible nettilslutningsprodukter gør det forhåbentlig muligt at etablere anlæg hurtigere end ellers. Vi får også bedre muligheder for at optimere økonomien i de enkelte anlæg og samplacere forbrugs- og produktionsanlæg, siger Jakob Bundgaard.

NRGi Renewables opfordrer den danske TSO, Energinet, der driver elnettets motorveje, til at lade sig inspirere af de lokale elnetselskaber (DSO’erne).

– Vi håber, at Energinet laver noget tilsvarende både på forbrug og produktion. Elnettet er en begrænsende faktor for den grønne omstilling, og det er en kæmpe udfordring. Der er brug for fleksibilitet i alle led, siger Jakob Bundgaard.

Dokumenter beskriver vilkår

Mulighederne for begrænset netadgang for forbrug og produktion er udviklet af Green Power Denmark i samarbejde med DSO’erne.

Efter dialog gennem de seneste måneder har Forsyningstilsynet i december nikket til ’ok’ til Green Power Denmarks anmeldelse af branchevejledning for vilkår og betingelser for nettilslutning med begrænset netadgang for elproduktion samt en standardtilslutningsaftale med bilag.

Som Forsyningstilsynet skriver:

Efter en samlet vurdering af de anmeldte vilkår og betingelser ud fra kriterierne indeholdt i elmarkedsforordningen og elforsyningslovens om omkostningsægthed, gennemsigtighed, netsikkerhed og fleksibilitet, forskelsbehandling samt objektivitet og rimelighed finder Forsyningstilsynet, at den anmeldte branchevejledning med vilkår og betingelser for begrænset netadgang for produktionsanlæg kan tages til efterretning’.

Elnetselskaberne skal nu – hvis de ønsker at anvende de beskrevne vilkår – hver især anmelde ibrugtagningen til Forsyningstilsynet.

Den nye ordning bliver særdeles fleksibel. Efter dialog med det lokale elnetselskab vil en producent kunne vælge om hele eller blot en del af indfødningsomfanget skal nettilsluttes med begrænset netadgang. Aftaler om begrænset netadgang er fuldstændig frivillige, og forbrugeren/producenten kan til enhver tid anmode om at blive fuldt tilsluttet mod betaling af standardtilslutningsbidrag.

Nyheder direkte i din indbakke?