Pressemeddelelse

Energisektoren beskæftiger 4.800 nyuddannede

Grøn omstilling kræver hænder og hoveder: Analyse fra Green Power Denmark viser, at energisektoren er flittig til at ansætte nyuddannede kolleger med vidt forskellig uddannelsesmæssig baggrund.

unge mennesker på El & Teknik messen 2018

Green Power Denmark og VELTEK inviterer knap 800 studerende på studiedag på EL & TEKNIK ’24 i Odense. Med 165 udstillere og op mod 8.000 besøgende over tre dage er EL & TEKNIK Danmark største elfagmesse. Beskæftigelse bliver et af samtaleemnerne på fagmessen. Foto: Alex Tran

Der er behov for markant flere hænder og hoveder i energisektoren i de kommende år, når der skal udvikles ny teknologi, nedgraves kabler og opstilles havvindmøller for at sikre såvel eksport og elektrificering.

De nyuddannede er ansat overalt i landet
  • Nordjylland: 700
  • Midtjylland: 1.650
  • Region Syddanmark: 1.100
  • Regioner Hovedstaden: 1.150
  • Region Sjælland: 200

For at løfte disse og andre opgaver ansætter energisektoren mange nyuddannede kolleger. I 2023 drejede det sig ifølge en analyse fra Green Power Denmark om 4.800 fuldtidsansatte.

– Den grønne omstilling kræver færdigheder inden for teknik, it, økonomi, markedsføring og meget andet. Det er opmuntrende, at energisektoren ansætter mange nyuddannede til at løfte opgaverne og til at bidrage til elektrificeringen, siger teknologidirektør Jørgen S. Christensen fra Green Power Denmark.

Sammen med VELTEK inviterer Green Power Denmark i morgen, tirsdag, knap 800 studerende på studiedag på konferencen EL & TEKNIK ’24 i Odense. Med 165 udstillere og op mod 8.000 besøgende over tre dage er EL & TEKNIK Danmark største elfagmesse. Programmet for studiedagen henvender sig primært til uddannelserne for elektrikere, elinstallatører og energiteknologer.

– Vi glæder os til at tage imod de mange studerende og håber, at de med en god oplevelse i Odense får mod på at stile efter et job i energisektoren, hvor der er enormt mange muligheder. Vi kan tilbyde et spændende og vigtigt indhold, og der er brug for alle gode kræfter til at udvikle og etablere fremtidens klimavenlige løsninger, siger Jørgen S. Christensen.

I forhold til elektrificeringen af det danske samfund investerer energisektoren i disse år milliardbeløb på at omstille el- og fjernvarmeproduktionen fra kul, olie og naturgas til grønne løsninger med masser af vind- og solenergi i elnettet. Forbruget af elektricitet ventes at vokse i takt med, at transport, opvarmning og industri bliver elektrificeret.

– Omstillingen kræver både kolleger, der er dygtige med skruetrækkere og svejseapparater, og kolleger, der kan foretage avancerede beregninger og tænke kreativt. Hvis de unge kan kombinere flere af disse egenskaber, er det et ekstra plus, for teori og praksis mødes ofte i energisektoren, siger Jørgen S. Christensen.

Analysen fra Green Power Denmark viser, at de nyuddannede ansættes over hele landet med flest i Midtjylland. Analysen tager ikke højde for tidligere uddannede, der skifter til energisektoren.

Tal fra Green Power Denmark viser, at der i 2030 er behov for 45.000 ekstra ansatte end i dag for at sikre såvel elektrificering, produktion og eksportforventninger.

Sådan er de 4.800 uddannet

Energisektoren havde i 2023 knap 4.800 nyuddannede ansat – altså personer, der blev færdige med deres uddannelse i løbet af 2021/22.

Sådan er deres baggrund:

  • Længere videregående uddannelse (fx ingeniør og cand.merc.): Ca. 1.500.
  • Mellemlang videregående uddannelse (fx maskinmester, ingeniør, finans/markedsføringsøkonom): Ca. 1.500.
  • Erhvervsfaglige uddannelser (fx elektrikere og maskinteknikere): Ca. 1.250.
  • Kortere videregående uddannelse (fx laboranter og økonomiske uddannelser): Ca. 500.
  • Ph.d.: Ca. 50.
Arrangement
Odense Congress Center

Sæt et kryds i kalenderen når VELTEK og Green Power Denmark endnu engang samler hele branchen under samme tag til EL & TEKNIK’24 i Odense Congress Center

Nyheder direkte i din indbakke?