Udbygning

EU-lande opførte rekordmeget vindenergi i 2023

17 GW vindenergi blev der sidste år installeret i EU. Aldrig er der opført så meget på et enkelt år, men udbygningen går stadig for langsomt, hvis EU skal gøre sig forhåbninger om at nå sine 2030-målsætninger for klima og energisikkerhed.

Landvindmøller

Arkivfoto/Green Power Denmark

EU-lande har samlet set opført 17 gigawatt (GW) vindenergi i 2023 – en stigning på knap to GW i forhold til 2022. Det viser tal fra brancheorganisationen WindEurope.

Ud af de 17 nye GW er der tale om 14 GW landvindmøller og tre GW havvindmøller. Samlet set udgjorde vindenergi 19 procent af den elektricitet, der blev produceret i Europa sidste år.

Europa står over for en kæmpe energiomstilling. Direkte og indirekte elektrificering af husstande, virksomheder og transport kræver enorme mængder af vedvarende energi. Derfor er der stadig brug for hurtigt at fremme udbygningen af vindenergi, der er et centralt bidrag til en sikker energiforsyning og vejen væk fra fossile energikilder.

Ifølge WindEurope skal EU hvert år opføre 30 GW frem til 2030 for at imødekomme sine målsætninger. Det Internationale Energiagentur estimerer dog, at der i 2024-2028 blot vil blive bygget 23 GW årligt.

For at øge tempoet er bl.a. behov for øget fokus på udbudsdesign og -processer, en stabil pipeline og udrulning af projekter samt en solid europæisk værdikæde, der kan imødekomme efterspørgslen på de mange møller og tilhørende komponenter.

Tiltrængt investeringsstøtte

I oktober fremlagde Europa-Kommissionen derfor sin Wind Power Action Plan, som bl.a. skal fremskynde tilladelser og forbedre rammevilkårene i den europæiske vindindustri, som følge af øget konkurrence først og fremmest fra Kina og USA.

I december underskrev Green Power Denmark og den danske regering Kommissionens Wind Charter, der forpligter lande, organisationer og virksomheder til at styrke indsatsen inden for vindenergi på seks områder.

Kriegers Flak Havvindmøllepark
Erklæring

Green Power Denmark og den danske regering har skrevet under på Europa-Kommissionens Wind Charter, der skal styrke den europæiske...

Få dage senere kunne den danske regering annoncere en ny grøn investeringsordning, der giver mulighed for støtte til produktionsfaciliteter til vindmøller, delkomponenter og teknologi til Power-to-X. Et tiltrængt rygstød til den grønne energiindustri, der sikrer, at fremtidens investeringer ikke går udenom Danmark, lød det i december fra Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Tyskland, Holland og Sverige er ifølge WindEurope de lande, der i 2023 har sikret sig mest ny vindkapacitet. Bl.a. bidrager den nyopførte hollandske havvindmøllepark ”Hollandse Kust Zuid” med en samlet kapacitet på 1,5 GW. Det gør nordsøparken, der er eget af Vattenfall, BASF og Allianz, til en af de hidtil største i verden.

Vindfabrik
Pressemeddelelse

Regeringen har netop lanceret en grøn investeringsordning. Her kan virksomheder, der producerer vindmøller, komponenter til vindmøller...

Nyheder direkte i din indbakke?