VEDVARENDE KRAFTVARME

Fjernvarmepioner viser vejen med grøn energi

Assens Fjernvarme har i over 40 år investeret i grønne løsninger, og det har vist sig at være en ganske god forretning. I dag er værkets enheder koblet sammen via direkte linjer på egen matrikel, og dets 3.450 kunder har nogle af de laveste varmeregninger i landet. For et standardhus er varmeprisen nede på 7.500 kr. om året.

Marc Roar Hintze, adm.dir., Assens Fjernvarme

Fra vinduet på Marc Roar Hintzes kontor ses den Bonus-vindmølle, som Assens Fjernvarme købte af det lokale Tronebjerg Vindmølle­laug i 2017. Tronebjergmøllen, som den kaldes på Vestfyn, var i 16 år ejet af vindmøllelauget, da Assens Fjernvarme gav de mere end 300 andelshavere et tilbud, som de ikke kunne sige nej til.

– Vindmøllelauget ville hellere sælge til en deres lokale varmeværk end til en person udefra. Vi tilbød en favorabel pris, men det betød også noget for de lokale, at fjernvarmen byggede på andelstanken og idéen om fælleseje. Dertil er mange medlemmer fra vindmøllelauget kunder hos os, så på den måde ejer de fortsat vindmøllen, siger Marc Roar Hintze, der havde været medlem af Assens Fjernvarmes bestyrelse siden 2001, da han i 2013 blev ansat som ny adm. direktør.

I 2021 blev Tronebjergmøllen fulgt op af en varmepumpe og et solcelleanlæg på fem hektar, der ikke har foranlediget én eneste klage trods sin synlige position på en skråning lige udenfor Assens by. Sammen med det biomassefyrede kraftvarmeværk, en elkedel samt en akkumuleringstank udgør det i dag hovedingredienserne i varmeværkets produktion af strøm og varme.

– Allerede i 1988 udfasede vi kul og olie til fordel for bæredygtig biomasse, og i 1999 udbyggede vi med et af landets første og største biomassefyrede kraftvarmeværker. Vi var vant til at tænkte grønt, men idéen med at sektorkoble med vind og sol i et større system, der kunne udnytte og balancere elnettet, kom først i 2015, fortæller Marc Roar Hintze.

Han læste op på love og bekendtgørelser, og efter flere drøftelser med de relevante myndigheder fik Assens Fjernvarme langt om længe lov til at bygge direkte linjer. I perioden fra juni 2020 til maj 2021 etablerede de varmepumpen og solcelleanlægget, der blev koblet sammen med deres andre enheder i det system, som i dag kaldes for Vedvarende Kraftvarme.

Vedvarende kraftvarme

Vedvarende Kraftvarme

Assens Fjernvarmes integrerede i 2017 en Bonus-vindmølle på 1,3 MW, og i 2021 en varmepumpe på 2,3 MWe samt et solcelleanlæg på 6,2 MWe. Sammen med et biomassefyret kraftvarmeværk på 15 MW, en elkedel på 16 MW samt en akkumuleringstank på 200 MW udgør det hovedenhederne i Vedvarende Kraftvarme.  

Resultatet af Vedvarende Kraftvarme:

Klima – og miljøkonsekvenser:

  • 40-50 pct. mindre biomasseforbrug
  • Højere bæredygtighedsgrad 
  • Egenforsyning af vand
  • Virkningsgraden på kraftvarmeværket øges fra 88 pct. til 150 pct.
  • Øger levetiden på kraftvarmeværket

Samfundskonsekvenser:

  • Ingen tilskud fra staten
  • Bidrager til regulering af elmarkedet
  • Lavere varmepriser
  • Stabile varmepriser
...

Tidligere kunne kraftvarmeværkerne producere strøm til en mere eller mindre fast pris, men den stigende udbygning med vind og sol har skabt prisudsving og et øget behov for at kunne balancere i elmarkedet. Med Vedvarende Kraftvarme har Assens Fjernvarme udviklet sin egen model designet til at afbøde de svingende energipriser i et fluktuerende elmarked.

– Modellen gør os i stand til at levere store mængder grøn strøm til elnettet, når der er behov for det. Hvis behovet ikke er der, kan vi fra maj til oktober forsyne hele vores fjernvarmeområde med varme produceret på varmepumpen med strøm fra solcellerne og vindmøllen, fortæller Marc Roar Hintze.

– Vi har ikke opfundet noget nyt, men koblet kendte teknologier sammen på en ny måde, der skaber optimale betingelser for at udnytte elmarkedet. Vi sælger strøm, når elprisen er høj, og køber strøm, når den er lav. Hvis elprisen hverken er høj eller lav, kan vi køre strømmen fra vores egenproduktion i kraftvarmeværket, vindmøllen og solcelleparken og over i varmepumpen, fortsætter han.

Men hvornår er det fornuftigt at handle med strøm den givne time, og hvornår skal man fylde værkets akkumuleringstank til bedre tider? I søgen efter svar kastede Marc Roar Hintze sig over komplicerede regneark, der fik ham til at erkende, at styring og planlægning af et dynamisk system er for komplekst til Excel. I stedet kontaktede han EMD International, der tilbyder matematiske beregninger for den bedst mulige produktion ved hjælp af softwareprogrammerne energyPRO og energyTrade.

– Softwareprogrammerne giver os på basis af vejr-, forbrug- og elprisprognoser en indmeldingsplan for, hvordan vi billigst muligt producerer og forbruger strøm og varme i en given time. Det hele kører automatisk. Vores teknikere skal bare godkende computerens indmeldingsplan ved at trykke på en knap. Så rykker buddene ind til de produktionsbalanceansvarlige i Danske Commodities.

Det er godt for elsystemet, det er godt for økonomien, det er godt for klimaet, og det er skidt for Putin. Jeg ved næsten ikke, hvad mere man kan ønske sig.
Rasmus Helveg Pedersen, MF og formand for Klima-, Energi og Forsyningsudvalget, da Assens Fjernvarme i oktober 2022 igangsatte en udrulning af fjernvarme til yderligere 2000 husstande

    Flere direkte linjer

    Marc Roar Hintze, adm.dir., Assens Fjernvarme
    Marc Roar Hintze på toppen af en 800 m2 stor kølegård med 192 ventilatorer ved Assens Fjernvarme, der optager 5,5 MW energi fra udeluften. Assens Fjernvarme forsyner 3.450 husstande med varme og producerer strøm, der kan dække alle husstandenes elforbrug inklusiv 25.000 kilometer per husstand, hvis alle husstande havde en elbil. I oktober 2022 igangsatte varmeværket udrulningen af fjernvarme til yderligere 2.000 borgere i byen Aarup og de dertilhørende landsbyer.

    I 2022 har Assens Fjernvarmes 3.450 kunder modtaget nogle af landets laveste varmeregninger trods inflation og tårnhøje energipriser. I september meldte værket ud, at kunderne ikke behøvede at betale for årets sidste rate. I januar 2022 annoncerede de et rekordoverskud sammen med en sænkelse af varmeregningen på 12 pct. For et standardhus er varmeprisen hele nede på 7.500 kr. om året.

    Et sektorkoblet system med flere kombinationsmuligheder, herunder produktion fra sol og vind, har været en fordel i et marked med rekordhøje elpriser, men vil også fungere godt i et marked med lave priser, mener Marc Roar Hintze.

    – Et fjernvarmeværks fornemste opgave er at levere billig varme til kunderne. Det har vi været glade for at kunne levere i en tid, hvor basale ting som benzin og fødevarer er blevet dyrere. Kunderne vil dog ikke kun have billige, men også stabile priser. Vedvarende Kraftvarme sørger for, at vores kunder f.eks. ikke risikerer at betale 7.500 kr. det ene år og 20.000 kr. det næste år.

    Han understreger, at Assens Fjernvarme ikke modtager nogen former for tilskud og aflaster og leverer til elnettet efter behov. Samtidig har Vedvarende Kraftvarme medvirket til at øge kraftvarmeværkets virkningsgrad fra 100 til 150 pct.

    – Det giver god mening at producere strøm til egen varmepumpe uden at belaste elnettet, hvis vi kan få halvanden gang mere energi ud af biomassen. Jeg skal være den første til at sige, at vi ikke skal til at undergrave det kollektive elnet, men samtidig bliver vi nødt til at tænke energisystemet som en større sektorkoblet helhed for hurtigst muligt at komme i mål med den grønne omstilling, siger Marc Roar Hintze, før han slutter samtalen med følgende konklusion:

    – I sidste ende er det danskerne, der ejer infrastrukturen og har interesse i en øget sektorkobling, der skal give lavere priser, lavere investeringsbehov og en effektiv grøn omstilling. I den forbindelse bør direkte linjer være lettere at indføre end i dag. Det vil være til gavn for alle. Ejerne, elnetselskaberne og – ikke mindst - forbrugerne og samfundet som helhed.

    Om Assens Fjernvarme

    1960: Etableres som andelsselskab med produktion baseret på olie og kul.

    1988: Udfaser fossile brændsler og konverterer til bæredygtig biomasse.

    1999: Etableret et af Danmarks første og største biomasse-kraftvarmeværker.

    2008: Etablerer 200 hektar med energipil.

    2011: Fortrænger som landets første et naturgasområde (på 400 husstande)

    2017: Integrerer Bonus-vindmølle på 1,3 MW. 

    2021: Integrerer varmepumpe på 2,3 MWe og solcelleanlæg på 6,2 MWe.

    2022-26: Forsyningsområde udvides med 60 pct.

    ...
    Marc Roar Hintze, adm.dir., Assens Fjernvarme

    Artiklen er første gang bragt i Naturlig Energi

    Nyheder direkte i din indbakke?