ENERGIPARK MEGATON

GreenGo Energy vil bygge kæmpe energipark i Ringkøbing-Skjern

Inden 2030 vil GreenGo Energy bygge en af verdens største energiparker, der vil kunne producere over én million ton grønne brændstoffer om året, i Ringkøbing-Skjern Kommune. I alt skal der investeres 60 mia. kr. i bl.a. fire gigawatt solceller og vindmøller – heraf to gigawatt på havet. Green Power Denmark roser planerne og håber, at andre kommuner vil lade sig inspirere.

Visualisering af GreenGo's energipark Megaton

Visualisering: GreenGo Energy

GreenGo Energy og Ringkøbing-Skjern Kommune har indgået et samarbejde om energiparken Megaton øst for Tarm, hvor grøn strøm fra vindmøller og solceller skal omdannes til fremtidens grønne brændstoffer til lastbiler, skibe og fly.

Parken er planlagt til at skulle modtage fire gigawatt sol- og vindmøllestrøm, og området er af såvel GreenGo som Ringkøbing-Skjern Kommune meldt ind til staten som et muligt område for en energipark.

– Med Megaton-projektet og udviklingen af én af verdens største energiparker i det vestjyske kommer vi til atter at sætte Danmark på verdenskortet som ledende inden for omstillingen til 100% grøn strøm og de grønne brændstoffer, der er helt nødvendige for at nå de globale klimamålsætninger frem mod 2050, siger adm. direktør for GreenGo Energy Karsten Nielsen.

Hans Østergaard, der er borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, siger, at projektet uden sammenligning er det mest ambitiøse og perspektivrige projekt, som byrådet er blevet præsenteret for.

– Som Danmarks klimakommune nr. 1 er vi i mange år gået forrest i kampen for klimaet. Nu får vi muligheden for at gå forrest igen. Vi har som kommune nogle af Danmarks mest ambitiøse klimamål, og projektet vil til fulde kunne opfylde vores mål om at blive fuldstændig selvforsynende med vedvarende energi. Samtidig har Megaton-projektet potentialet til at tilføre både Tarm og resten af kommunen nogle store muligheder alene i kraft af økonomien bag projektet. Hertil kommer de erhvervsmuligheder, der vil opstå i kølvandet, siger Hans Østergaard og nævner bl.a. ’vertical farming’.

To gigawatt elektrolysekapacitet

Den grønne strøm skal sendes via direkte linjer fra produktionsstederne til energiparken ved Tarm, hvor den skal omdannes til grønne brændstoffer. Elektrolysekapaciteten bliver på to gigawatt, og den skal placeres ved en kommende 400kV transformerstation Stovstrup øst for Tarm by.

Det her projekt er på alle mulige måder stort. Der skal lyde en stor ros til GreenGo Energy for at foretage den grønne investering og sammen med Ringkøbing-Skjern Kommune vise vejen for, hvordan man effektivt og med lokal opbakning kan arbejde sammen om at få etableret grønne energiprojekter.
Kristian Jensen, adm. direktør, Green Power Denmark

Den samlede investering i Megaton-projektet ventes at blive omkring 60 mia. kr. – mere end prisen for to storebæltsbroer – og der forventes skabt 300-500 permanente arbejdspladser i forbindelse med energiparken, den tilknyttede produktion af vedvarende energi og i de afledte virksomheder. For eksempel vil produktionen skabe en del overskudsvarme, som vil blive udnyttet til fjernvarme.

– Det her projekt er på alle mulige måder stort. Der skal lyde en stor ros til GreenGo Energy for at foretage den grønne investering og sammen med Ringkøbing-Skjern Kommune vise vejen for, hvordan man effektivt og med lokal opbakning kan arbejde sammen om at få etableret grønne energiprojekter. Der er en masse læring at hente i projektet, og jeg håber, at andre kommuner vil lade sig inspirere. For vi skal have flere til at tage ansvar for klimakrisen og træffe beslutninger om at bygge mere vedvarende energi. De kommuner, der tør gå forrest, vil også høste gevinster i form af arbejdspladser, siger adm. direktør i Green Power Denmark Kristian Jensen og efterlyser klarhed om de regulatoriske rammer for Power-to-X og brintinfrastruktur.

Både sol, land- og havvind

Pengene til investeringen vil komme fra GreenGo Energy’s kunder og partnere, der tæller nogle af verdens største investorer i vedvarende energi og infrastruktur. Rådgiverteamet i projektet er COWI, der er specialister i Power-to-X, og New Power Partners, der er specialister i vindmøller på havet, samt Arkitema, som har indtænkt hele området i landskabet.

Den store skala er helt afgørende for at gøre projektet konkurrencedygtigt. Produktionen kræver, at der er adgang til store mængder billig vedvarende energi hele året, så elektrolysen kører optimalt, og det kræver den rette kombination af solenergi og vindenergi.

Forudsætningen for Megaton-projektet er GreenGo Energy’s udviklingsportefølje på 4000 hektar landbaserede sol- og vindprojekter i Ringkøbing-Skjern Kommune. Hertil kommer to gigawatt havvind ud for den jyske vestkyst, fra GreenGo Energy’s portefølje af havvindprojekter, der primært er ansøgt under åben dør-ordningen.

Det er hensigten for det samlede projekt at sætte nye standarder for sektor-integration, cirkulær samdrift med landbruget samt at finde nye veje for lokalt medejerskab.

Den endelige placering af solceller og vindmøller ligger ikke fast endnu. Det sker i den kommende tid i et tæt samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune og lokale interessenter.

GreenGo Energy vil indkalde grønne organisationer, lokale interessenter og lokale beboere til dialogmøder. Der holdes et åbent informationsmøde for alle interesserede i Tarm Idrætscenter den 7. februar kl. 19.00 på adressen Skovvej 25 i Tarm.

Nyheder direkte i din indbakke?