CO2-afgift

Hovedmotoren i omstillingen af Danmarks energiforbrug er i hus

Folketinget har endeligt vedtaget CO2-afgiften, der er den vigtigste motor i omstillingen af Danmarks energiforbrug til langt mere grøn strøm og færre fossile brændsler. Green Power Denmark glæder sig og håber, at det kan sætte skub i virksomhedernes overgang til grøn strøm.

Martin Ingerslev, cheføkonom i Green Power Denmark

Der er rigtigt mange steder, hvor det er oplagt for industrien at elektrificere - for eksempel ved hjælp af store varmepumper, siger cheføkonom i Green Power Denmark Martin Ingerslev. Foto: Jeppe Carlsen

Folketinget har tirsdag endeligt vedtaget CO2-afgiften for brug af fossil energi. 

Det glæder Green Power Denmark, der ser afgiften som hovedmotoren i omstillingen af Danmarks energiforbrug til langt mere grøn strøm og færre fossile brændsler.

Afgiften, der blev til med en bred politisk aftale i 2022, betyder, at industrien fra næste år skal betale en CO2-afgift, når de bruger olie, kul og naturgas svarende til den mængde CO2, som afbrændingen skaber. 

- CO2-afgiften sætter en pris på at udlede CO2 og tilskynder virksomhederne til at skifte væk fra sort energi. Det er der i den grad behov for, for i dag går det desværre alt for langsomt med at omstille danskernes energiforbrug. Det gælder især i industrien, siger cheføkonom i Green Power Denmark Martin Ingerslev.

Overgang til el går trægt

I industrien er andelen af el i det samlede energiforbrug blot steget med 0,4 procentpoint til 38,6 procent fra 2020 til 2022. Det står i skærende kontrast til det tekniske elektrificeringspotentiale, der udgør hele 92 procent af energiforbruget.

- Der er rigtigt mange steder, hvor det er oplagt for industrien at elektrificere. For eksempel ved hjælp af store varmepumper. Her vil CO2-afgiften styrke den grønne businesscase og øge virksomhedernes incitament til at få omstillet deres produktionsapparat, siger Martin Ingerslev.

Den kommende CO2-afgift betyder, at virksomheder uden for EU’s kvotehandelssystem skal betale 750 kr. pr. ton udledt CO2 i 2030, mens satsen for virksomheder, der er omfattet af kvotesystemet er 375 kr. pr. ton. Virksomheder inden for mineralogiske processer mv. får en afgift på 125 kr. pr. ton. Afgiften skal indfases fra 2025 til 2030.

Kontakt

Martin Ingerslev

Martin Ingerslev

Cheføkonom
35 30 04 53

Nyheder direkte i din indbakke?