Lagring af CO2

Tre danske områder skal undersøges for lagring af CO2

Ni havde søgt, og nu har tre virksomheder og konsortier fået tilladelse til at undersøge områder i den danske undergrund for, om der kan lagres CO2 forsvarligt i dem.

Skorsten

Foto: Malene Dissing

Tre virksomheder og konsortier har fået tilladelse til at undersøge områder i den danske undergrund nærmere for, om der kan lagres CO2 i dem. Det meddeler Klima-, Energi- og Forsyningsmisteriet.

I alt var der ansøgt om ni projekter inden for området, der også er kendt som 'carbon capture and storage' eller bare CCS.

Der er givet tilladelser til Wintershall Dea/INEOS ved ’Gassum’-strukturen, CarbonCuts ved ’Rødby’-strukturen samt Equinor/Ørsted ved ’Havnsø’-strukturen. 

Martin Dam Wied
Danmark bør blive en hovedaktør i den spirende europæiske industri for lagring af CO2, mener Martin Dam Wied, der er afdelingschef for termisk, handel og marked i Green Power Denmark.

Beslutningen glæder Green Power Denmark, der ser det som en mulighed for at få omkostningerne ned på et nyt område i klimakampen.

- Tillykke til bl.a. Ørsted og Equinor. Det er her et vigtigt skridt på vejen mod at få storskala-lagring af CO2 på land i Danmark. Lagring af CO2 på land er afgørende for at drive omkostningerne ned og etablere lagring af CO2 på markedsvilkår, siger Martin Dam Wied, afdelingschef for termisk, handel og marked.

- Det betyder også, at Danmark styrker sin position i den internationale konkurrence om at lagre CO2. Vi har et kæmpe potentiale for lagring af CO2, og Danmark bør blive en hovedaktør i den europæiske industri, som er på vej. Udover at skabe et erhvervseventyr kan Danmark også bidrage til EU’s klimaambitioner, tilføjer han.

Efterforskning er første skridt

De tre tilladelser gælder i første omgang kun efterforskning. Hvis virksomhederne derefter kan præsentere lagringsprojekter, der vurderes at have sikkerheden i orden, kan der efter ansøgning og en konkret miljøvurdering gives en egentlig tilladelse til at lagre CO2’en 800 meter eller mere nede i undergrunden.

Derudover holder Energistyrelsen informationsmøde om projekterne inden sommerferien, ligesom både udbudsvindere og myndigheder skal informere borgerne yderligere efterfølgende.

 - Vi kender teknologien, og vi kender den danske undergrund, der nærmest er som skabt til CO2-lagring – men det er vigtigt at lytte til naboerne til projekterne, og lagringen vil kun finde sted, hvis efterforskningen viser, at det kan gøres sikkerhedsmæssigt ansvarligt med øje for både mennesker, miljø og natur, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

Allerede i fjor blev de tre første efterforsknings- og lagringstilladelser i Danmark givet i den danske del af Nordsøen, og næste skridt er ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet tilladelser tæt på den danske kyst.

Nyheder direkte i din indbakke?