MIN DAG

’Jeg har fået optimismen tilbage'

MIN DAG: Energibranchen beskæftiger cirka 73.000 personer. Green Power Denmark sætter fokus på de mennesker, der skaffer strøm i kontakten og får det hele til at virke - uanset om de sidder på kontor eller er ude i marken. Mød Rachel Whitham, der er biodiversitetsspecialist hos BeGreen

Rachel Whitham, BeGreen

Foto: BeGreen

I mit job arbejder jeg for at sikre og øge biodiversiteten i BeGreens solcelleparker. Vi er ved at opbygge processer og protokoller for, hvordan vi arbejder med biodiversitet, fra vi begynder at planlægge solparken, til vi er drift og i årene efter. Derfor foregår en stor del af mit arbejde ved skrivebordet, men i sommerhalvåret er jeg også ude i parkerne og lave optællinger. Der er på det tidspunkt, mange af dyrene og planterne er der. I år havde vi fokus på vegetation, sommerfugle og humlebier – det kan være svært at planlægge, for sommerfugle og humlebier er ikke så aktive, når det er koldt og det regner. Der er det nemmere med planter og blomster.

Mød Rachel

Hvem: Rachel Whitham, 28 år

Hvad: Biodiversitetsspecialist

Hvor: BeGreen, København

...

Vi skal have lavet baseline-studier, så vi kender til området, inden vi går i gang. Mens vi planlægger parken, arbejder jeg tæt sammen med både vores planlægningsteam og vores landskabsarkitekter, og min rolle er både at se på, hvordan vi kan bevare det der er, og hvordan vi kan få en større biodiversitet. Vi vil gerne tilføje mere.

Derefter skal vi sikre os, at hele opbygningen af solcelleparken sker under hensyntagen til biodiversiteten – det handler blandt andet om, hvordan man kører rundt i området. Og så skal vi selvfølgelig have monitoreret og rapporteret på, hvad vi finder i parkerne. Det hele skal også ses i sammenhæng med området omkring parken, hvor vi kan være med til at skabe korridorer for dyr. Mine råd kan handle om alt fra at hæve hegn, så smådyr som ræve, harer og pindsvin kan bevæge sig frit, til måske at gøre hække tykkere eller beskære træer, så vandhuller får mere lys og færre nedfaldne blade.

Rachel Whitham, BeGreen, på arbejde
Foto: BeGreen

Da jeg begyndte, kom jeg fra et engelsk konsulenthus, der arbejder med bæredygtighed. Der arbejdede jeg også med biodiversitet, men med store byudviklingsprojekter. Jeg følte tit, at vi gjorde tingene værre. Det er omvendt her.

For det første laver vi grøn energi – man skal jo huske, at vi først og fremmest bygger solcelleparker – som i sig selv er godt, men vi gør det også på landbrugsjord, der tit har haft en meget lav biodiversitet, og hvor jorden er blevet gødet og dermed faktisk har været al for næringsrig til, at mange arter har kunnet trives. Så vi bidrager til mere biodiversitet, end der var tidligere.

Mens jeg læste på universitetet i Manchester og i London føltes det tit, som om vi kun lærte om truede arter og deres habitater. Det virkede så håbløst og deprimerende. Efter jeg er kommet ud at arbejde, som jeg gør nu, har jeg skiftet mening. Vi kan faktisk ændre tingene – vi har potentialet til at gøre en positiv forskel, så nu er jeg langt mere optimistisk.

I min fritid elsker jeg at cykle ud på Kalvebod Fælled, hvor der er et stort fuglereservat. Det er så tæt på København, men er fyldt med natur og fugle. I det hele taget er jeg glad for, at man cykler i København – det gør man ikke uden fare for sit liv i London!

Jeg bor i Sydhavnen, så jeg har en kanal lige udenfor lejligheden, så jeg er også begyndt at stå på paddle board. Og så har jeg lige meldt mig til danskundervisning. Jeg flyttede først til Danmark i slutningen af januar 2023 sammen med min kæreste fra England, og jeg har ingen planer om at tage herfra foreløbigt. Jeg tror, det er det bedste, jeg nogensinde har gjort.

Carsten N. Kofoed, Vento Maritime
MIN DAG

MIN DAG: Energibranchen beskæftiger cirka 73.000 personer. Green Power Denmark sætter fokus på de mennesker, der skaffer strøm i...

Peter Egestad, konsulent i Green Power Denmark
MIN DAG

MIN DAG: Energibranchen beskæftiger cirka 73.000 personer. Green Power Denmark sætter fokus på de mennesker, der skaffer strøm i...

Eltekniker Hans Mathiasen, Nexel
MIN DAG

MIN DAG: Energibranchen beskæftiger cirka 73.000 personer. Green Power Denmark sætter fokus på de mennesker, der skaffer strøm i...

Nyheder direkte i din indbakke?