LANDVIND

Jørgen og Niels sælger grøn strøm på markedsvilkår

Salg af vindenergi er igen blevet en overskudsforretning for ejere af ældre vindmøller som Jørgen og Niels Sørensen, der for blot to år siden var hårdt ramt af de rekordlave elpriser. Grøn strøm fra ældre vindmøller er en stor gevinst for den grønne omstilling, mener Kristian Jakobsen, der er formand for VE-Ejerforum og mølleejernes repræsentant i Green Power Denmarks bestyrelse.

Niels Sørensen (t.v.) og Jørgen Sørensen (t.h.)

På Kielsgårdsvej mellem Låsby og Ry drev Niels Sørensen (tv.) og Jørgen Sørensen (th.) et landbrug fra 1987 til 2007. I 2000 fik de mulighed for at opstille Micon-900-vindmøllen bag Niels Sørensens fødegård, der er en af fire Micon-møller, der står opstillet på en mark mellem Låsby og Ry. Foto: Thomas Kjærulff Torp

Niels Sørensen og svogeren Jørgen Sørensen fik i 2000 rejst en Micon 900-vindmølle på marken bag familiegården Tulstrup Nørregaard mellem Låsby og Ry. Over årene har de to mølleejere haft et flot afkast på deres vindmølle, men i marts 2020 var den en underskudsforretning. Strømmen blev solgt på spotmarkedet, hvor overfyldte vandmagasiner i de nordiske nabolande kombineret med corona-nedlukninger fik afregningsprisen helt ned på fire øre/kWh.

– Der skulle ikke særlig meget til for at konstatere, at det på daværende tidspunkt så sort ud for os små mølleejere, siger Niels Sørensen til Naturlig Energi.

Selvom enhver mølleejer ved, at strømpriserne går op og ned, så overvejede de to landmænd fra Ry, om de skulle sælge møllen. På det tidspunkt var der langt op til de cirka 25 øre/kWh, som det kræver for et overskud, og på samme tid stod tilskudsordningen på 10 øre/kWh til at udløbe i oktober 2020. I foråret 2021 begyndte afregningsprisen dog at stige igen, og siden har den ikke set sig tilbage.

– I 2022 har vi prissat os til det samme niveau, som vi i 2020 blev garanteret i de første 12.000 timer af vindmøllens produktion. Vi er selvfølgelig glade for, at vi igen tjener penge på den grønne energi fra vores Micon-mølle - og i dag er det vel og mærke uden tilskud fra staten, siger Jørgen Sørensen.

Godt for møllejere og klimaet

Fra 2021 har frygt for forsyningsknaphed og krigen i Ukraine fået elprisen til at buldre i vejret. I marts 2022 toppede afregningsprisen på vindmøllestrøm indtil videre med et gennemsnit på 132 øre/KWh i Vestdanmark, der er et hidtil uset højt niveau for salg af vindenergi. Ifølge Kristian Jakobsen, formand for VE-Ejerforum i Green Power Denmark, skal vi glæde os over, at også mindre mølleejere kan levere grøn strøm på markedsvilkår.

– Det handler om at få sat turbo på den elektrificering, der skal få os i mål med den grønne omstilling og gøre os uafhængig af Vladimir Putins gas. På den rejse er der brug for alle danske VE-producenter, der kan levere grøn energi, og i særdeleshed også ejerne af de ældre typer af vindmøller, siger han.

Der er ingen tvivl om, at Niels og Jørgen Sørensens Micon-mølle i øjeblikket er en god forretning. Ældre landbaserede vindmøller er imidlertid også en gevinst for den grønne omstilling i Danmark. En omstilling, der for alvor blev sat i værk med opstillingen af en lang række landvindmøller i perioden fra 1997 til 2001, hvor det blev lettere for privatpersoner at investere i den grønne energi.

– Den billigste grønne strøm er stadigvæk den, som allerede er stillet op. Det gælder i særdeleshed de ældre vindmøller, som fortsat står i stort antal i det danske landskab. I de fleste tilfælde er de for længst købt og betalt, men kører fortsat rigtig mange MW ind til gavn for klima og for danskerne, siger Kristian Jakobsen.

Tal fra Energistyrelsen viser, at der rundt om i det danske land står cirka 4.200 landvindmøller, der som Niels’ og Jørgens Micon 900 er større end 25 kilowatt og dermed kan drives med indtjening for øje. Langt de fleste af de danske landvindmøller modtager ikke længere tilskud.

En vellykket model

Tilbage i 2000 stod Niels og Jørgen med valget om de skulle investere i en stald til landbrugets køer eller i en vindmølle.Valget faldt på vindmøllen, der på 22. år står og snurrer på marken bag gården. I tidens løb er gearkassen udskiftet, og senest førte en beskadiget vinge til en ekstra udgift i maj, men mølleejerne ved Ry har aldrig fortrudt deres investering i grøn energi.

– Vi har fået at vide, at de ældre vindmøller holder længere, end de er beregnet til. Siden udskiftningen af en gearkasse i 2006 har vi ikke haft betydelige udgifter, så vores vindmølle må være en nogenlunde vellykket model. Vi satser på, at der fremover er bæredygtige elpriser, så vores vindmølle kan snurre i mange år endnu, siger Niels Sørensen.

I maj 2020 opjusterede Energistyrelsen den gennemsnitlige levetid for vindmøller opstillet til og med 2007 fra 28 år til en gennemsnitlig levetid på 35 år.

Pris for havvind og landvind
Energistyrelsen har lavet en opgørelse, der viser, hvordan prisen for landvind fortsat vil være den billigste grønne produktionsform i 2050.

Artiklen er første gang bragt i Naturlig Energi 03-2022

Naturlig Energi 03-2022 forside
Naturlig Energi

Naturlig Energi er Green Power Denmarks medlemsmagasin, der udkommer seks gange årligt. I dette nummer kan du bl.a. læse et portræt af vores adm. direktør Kristian Jensen og læse en reportage fra indvielsen af St...

Udgivet
Juni 2022

Nyheder direkte i din indbakke?