Vest og øst

Danske elpriser i opbrud

Prisen på strøm har i mange år været et nøk lavere vest for Storebælt end i øst, men siden sensommeren 2021 har tendensen snarere været omvendt, bl.a. på grund af Danmarks største havmøllepark Kriegers Flak. Elprisekspert Kristian Rune Poulsen fortæller om et marked i forandring, og om hvorvidt jyder og fynboer eller sjællændere kan forvente at slippe billigst i de kommende år.

Kristian Rune Poulsen

I 2023 var det solceller. I 2024 kan det måske blive nye Power-to-X-anlæg eller de 200.000 danske elbilejeres ladevaner, der laver om på det prisbillede, vi kender, siger chefkonsulent i Green Power Denmark Kristian Rune Poulsen. Foto: Thomas Steen Sørensen

Historisk har prisen på strøm været et nøk lavere for jyder, fynboer og andre vest for Storebælt end i Østdanmark, men siden sensommeren 2021 har tendensen været omskiftelig og snarere modsat – i korte perioder endda med ret store prisforskelle.

- Når man ser tilbage, har de gennemsnitlige elpriser i Vestdanmark i mange år ligget et par øre lavere  pr. kilowatt-time. Den simple forklaring er, at de fleste af vores vindmøller står vestpå, men siden september 2021 har tendensen været omvendt med billigere priser i øst med undtagelse af en enkelt måned i 2022 og fire måneder i 2023, siger chefkonsulent og ekspert i elpriser i Green Power Denmark Kristian Rune Poulsen.

En gennemsnitsforskel på to øre pr. kilowatt-time over et år svarer til mellem ca. 80 og 240 kr. for en familie afhængigt af, om de har elbil og/eller varmepumpe. Forklaringerne på skiftet over mod billigere el i Østdanmark (DK2) end i Vestdanmark (DK1) er både lige til og mere komplekse med udgangspunkt i internationale markedsdynamikker.

- For det første blev vindmøllerne i Danmarks hidtil største havmøllepark Kriegers Flak på 600 MW i Østersøen tilsluttet gradvist i første halvår 2021. Det har øget mængden af billig grøn strøm i øst. Derudover ramte energikrisen med de høje priser i 2021 særlig hårdt i Vestdanmark, der har stærke forbindelser til Tyskland med mange dyre, fossile kraftværker. Og i 2022 blev priserne i vest påvirket af, at Norge på grund af tørke var usædvanlig ’sulten’ efter at importere strøm, siger Kristian Rune Poulsen.

Prisforskel pr. time mellem Vestdanmark (DK1) og Østdanmark (DK2)
Værdier under nul indikerer, at elprisen har været lavest i Vestdanmark, mens værdier over nul indikerer lavest elpris i Østdanmark. Figuren medtager kun timer, hvor der har været en prisforskel. Kilde: Green Power Denmark. 

Der har også været en effekt af Cobra-kablet mellem Jylland og Holland, som både har været med til at trække prisen i Vestdanmark op, men også har medvirket til meget negative elpriser, når hollandsk strøm fra solcelleanlæg skulle ud på markedet uanset hvad pga. særlige hollandske regler. Og særligt i år har Kontek-forbindelsen mellem Sjælland og Nordtyskland i perioder været ude af drift med vedligeholdelsarbejde. Det har været med til at ’lukke en del vindenergi inde i et begrænset område’ og trykket priserne i øst, lyder analysen.   

Samlet set er Vestdanmark meget mere et transitland for strøm med stærke elforbindelser mod både Nord og Syd – og nu også mod Vest til England – og derfor er priserne her generelt mere stabile. Omvendt svinger priserne lidt mere i øst.
...

      

- Samlet set er Vestdanmark meget mere et transitland for strøm med stærke elforbindelser mod både Nord og Syd – og nu også mod Vest til England – og derfor er priserne her generelt mere stabile. Omvendt svinger priserne lidt mere i øst, der har svagere forbindelser til Sydsverige og Tyskland, og hvor vejret og uforudsete hændelser på fx kabelforbindelserne lettere skaber flaskehalse. Det kan give både lavere og højere priser, alt efter den konkrete hændelse, siger Kristian Rune Poulsen.

Hvorfor forskellige elpriser?

Når der er overhovedet er to forskellige priser i Danmark, skyldes det den måde elmarkedet i Europa er designet på. Her er princippet, at områder hvor der ikke er begrænsninger på at transportere strøm rundt hører sammen i ét prisområde, mens prisområderne er adskilt ved landegrænser eller der hvor der er interne flaskehalse i et land. Det gælder fx elforbindelsen over Storebælt, hvor overførselskapaciteten kun er 600 MW.

Derfor er Norge og Sverige fx opdelt i hhv. fem og fire områder med hver deres elpris. Princippet er dog ikke mere konsekvent, end at Tyskland har én og samme elpris i hele landet, selvom der er betydelige problemer med at flytte strøm fra nord til syd.

Elpris Outlook 2023
Analyse

Flere forbindelser, der kan flytte strøm rundt mellem landene i Europa, kan spare forbrugerne for 50 mia. kr. om året i 2040 og 90 mia. kr. i 2050. Det viser Elpris Outlook 2023, der også slår fast, at flere...

Udgivet
August 2023

Her må de systemansvarlige virksomheder derfor bruge store summer på at at skabe intern balance i det tyske net ved at betale producenter for at skrue op og ned for deres produktion af strøm. Det fik også i mange år Tyskland til at begrænse importen af dansk strøm til skade for bl.a. danske vindmølleejere og tyske forbrugere, men til glæde for vestdanske forbrugere, indtil EU satte en stopper for det.

Spørgsmålet til én million kroner er selvfølgelig: Hvad sker der med priserne i øst og vest fremover? Her er der, ifølge Kristian Rune Poulsen ikke noget entydigt svar, men han giver alligevel nogle bud på, hvad der kan blive afgørende.

- Får Norge fx et ’vådår’ med masser af nedbør og vand i magasinerne, kan særlig jyder og fynboer nyde godt af billig strøm, da ’vandet’ skal ud på en længere rejse for at påvirke markedet i øst. Men det kan også gå modsat, hvis det bliver tørt. Og så kan de uforudsete kabelreparationer også blive en joker, siger han.

Power-to-X og elbiler kan ændre billedet

2023 var også året, hvor mange nye store solcelleanlæg rykkede ved hele prisbilledet og i mange tilfælde gav døgnets laveste elpriser midt på dagen i sommerhalvåret. Og i år kan det blive noget nyt, der ændrer dynamikken og dermed priserne, der bliver fastsat time for time i et døgn ad gangen i henhold til udbud og efterspørgsel.

- Måske kommer der nogle Power-to-X-anlæg, der kan bruge noget af den billige strøm om natten til at lave brint, hvilket kan komme til at løfte priserne lidt? Eller måske bliver de 200.000 elbilejere bedre til at lade deres biler op i de sene aften- og nattetimer? Eller forsætter den europæiske udbygning med solceller i samme rasende tempo som sidste år og giver os endnu flere negative elpriser i dagtimerne, siger Kristian Rune Poulsen og tilføjer:

- Det nye Viking Link-kabel til England får også givetvis betydning for priserne i Vestdanmark. På længere sigt vil det også ændre prisbilledet, når Energiø Bornholm i 2029/30 bliver forbundet til Tyskland og måske siden hen andre lande.

Nyheder direkte i din indbakke?