Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Kras kritik får tilsyn til at droppe vejledning

Der kommer ingen vejledning om markedsmæssighed i aftaler på energispareområdet. Det står klart, efter at Forsyningstilsynet efter skarp kritik har opgivet sit andet forsøg på at lave en vejledning til en bekendtgørelse fra 2018.

Forsyningstilsynets andet forsøg på at udarbejde en vejledning om markedsmæssighed i aftaler på energispareområdet bliver ikke offentliggjort. Det har Forsyningstilsynet meldt ud onsdag. Der kommer heller ingen vejledning efter bekendtgørelsens udstedelse i 2018.

Udkastet til den nu skrottede vejledningen blev mødt med markant kritik fra en lang række virksomheder og organisationer – både dem, der opererer direkte i energisparemarkedet og andre som Dansk Industri, Dansk Erhverv og Energinet.


– Vi er helt enige i, at Forsyningstilsynet trækker vejledningen tilbage, som det også er anbefalet i vores høringssvar, siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi,  og fortsætter:

– Det springer i øjnene, at Forsyningstilsynet har brugt mange ressourcer på de to omgange med vejledningen, og at resultatet er massiv kritik fra store dele af dansk erhvervsliv, som også har brugt mange ressourcer på at forholde sig til den. Derfor mener jeg, at man lige bør efterrationalisere og se indad i Forsyningstilsynet i forhold til, hvad man bruger ressourcerne på, da det i jo sidste ende er forbrugerne, der betaler Forsyningstilsynet udgifter.

VIDSTE DU AT….?

Dansk Energi afholder webinar om markedsmæssighed i elnetkoncernerne 20. oktober, hvor vi vil gennemgå praksis hidtil, og hvad man som både monopol og kommercielle skal sikre sig.

 

...

Kritikken gik i høj grad på, at Forsyningstilsynet ville stadfæste en praksis, som Dansk Energi mener vil være i strid med bestemmelserne i §46 i elforsyningsloven, og som ville adskille sig markant sig fra gældende regler og metoder på skatteområdet. Dette ville også give store udfordringer for alle virksomheder, der er underlagt tilsyn fra både Forsyningstilsynet og skattemyndighederne, hvis Forsyningstilsynets vejledning skulle danne praksis. Derudover var der skarp kritik af, at Forsyningstilsynet først få måneder inden Energispareaftalens afslutning kom med en vejledning til, hvordan markedsmæssigheden i aftalerne skulle dokumenteres længe efter, aftalerne var indgået.

–  Vi forventer med denne beslutning, at der bliver skabt større forudsigelighed i de regler selskaberne underlægges fremover, og at der sker en mere klar prioritering internt i Forsyningstilsynet af, hvilke tilsynsopgaver etc. man kaster sig ud i, lyder det fra Anders Stouge.

 Uden vejledningen skal selskaberne nu fortsat alene forholde sig til bestemmelserne i bekendtgørelse om markedsmæssighed af aftaler om realisering af energibesparelser, samt Elforsyningslovens § 46, som bygger på de eksisterende regler og metoder på skatteområdet. Det er til at forholde sig til.

Nyheder direkte i din indbakke?