OPVARMNING

Landsbyer får fristende tilbud om eldreven fjernvarme

E.ON Danmark har på baggrund af data fra Aalborg Universitet screenet Sjælland for egnede byer til fjernvarmesystemer med centrale varmepumper. Ca. 160 mindre østdanske byer kan slippe ud af den økonomiske klemme, de er havnet i på grund af kraftige prisstigninger på olie og naturgas.

E.ON Danmark vurderer, at ca. 160 mindre byer på Sjælland kan få fjernvarme basereret på en eldreven varmepumpe.

E.ON Danmark vurderer, at ca. 160 mindre byer på Sjælland kan få fjernvarme basereret på en eldreven varmepumpe. Dermed kan tusindvis af familier slippe ud af den klemme, de er sat i på grund af dyr olie og naturgas. Foto: Bjørk Paamand Olsen.

E.ON Danmark bejler nu til landsbyer med minimum 500 husstande med olie- og naturgasfyr, eventuelt i kombination med el-paneler. Tilbuddet er, at småbyerne – hvis tilslutningen er tilstrækkelig – kan få fjernvarme baseret på store eldrevne varmepumper.

– Vi er ude at snakke med rigtig mange kommuner. På baggrund af data fra Aalborg Universitet vurderer vi, at vores tilbud er relevant for ca. 160 byer på Sjælland, siger varmechef Bjørk Paamand Olsen fra E.ON Danmark.

Andre mindre i byer i Danmark har allerede, bl.a. fremskyndet af foreningen Termonet Danmark, takket ja til fjernvarmeløsninger med centrale varmepumper. Med et koncept om ’Byvarme’ kaster også E.ON Danmark sig ind i kampen om at give løsninger på, hvordan mange tusinde familier varigt kan slippe ud af kløerne på dyr og klimaskadelig fossil energi.

Bjørk Paamand Olsen vurderer, at en optimal proces vil tage et halvt år med myndighedsbehandling og cirka et år med at grave, trække fjernvarmerør og etablere varmepumper og andre tekniske anlæg.

– 18 måneder er en realistisk tidshorisont. Mange leverandører er interesseret i at indgå kontrakter i år og få sikret ordrebøgerne de næste år, siger Bjørk Paamand Olsen.

Afdelingschef Martin Dam Wied fra Green Power Denmark finder initiativer fra E.ON Danmark ’meget interessant’:

– Centrale varmepumper kan bidrage til, at forbrugerne kan få en konkurrencedygtig fjernvarmeløsning. Det er godt med endnu en grøn varmeløsning, og vi byder det velkommen på lige fod med de gode alternativer, der findes på markedet i forvejen. Forhåbentligt kan dette så føre til, at endnu flere husstande får tilvalgt en grøn varmekilde, siger Martin Dam Wied.

Desperate familier med naturgaskedler

Over 400.000 husstande i Danmark får stadig varme fra olie og naturgas - og mange af dem er desperate for at få et alternativ. Nogle vil hurtigt eller ad åre kunne blive koblet på eksisterende fjernvarmenet, mens det for andre vil være oplagt at vælge individuelle varmepumper.

– Vi går med vores tilbud om Byvarme efter byer, hvor mindst 500 husstande opretter et fjernvarmeselskab, et såkaldt AMBA, som vi hjælper med at stifte. Vi kan for dette AMBA hjælpe med at bygge og drive fjernvarmeforsyningen – og tilbyde at levere varme til en pris under det niveau, som varmeforsyningsloven kræver, siger Bjørk Paamand Olsen.

Hvis en by med 1.000 husstande viser interesse, skal mindst 500 familier aktivt tilslutte sig projektet, for at der kan komme fjernvarme. Belært af erfaringer fra 1990’erne om barmarksprojekter ønsker E.ON Danmark ikke at bygge for småt. Risikoen for en trængt økonomi er for stor, lyder vurderingen fra selskabet, der driver 18 kraftvarme/fjernvarmeværker på Sjælland.

To af disse kraftvarmeværker har de seneste år fået ok fra kommunen til at installere en stor varmepumpe. Én af dem er sektorintegreret med spildevandsanlægget Novafos i Frederikssund. Varmen fra spildevandet kommer i 2023 til at supplere varme fra kraftvarmeværket inkl. masser af overskudsvarme fra Haldor Topsøes lokale fabrik. Fjernvarmen er således en integreret del af byens samlede energisystem.

Mest mulig fjernvarme for flest mulig

– Vi regner med, at vi underskriver de første kontrakter om Byvarme i år. Vi oplever en meget stor efterspørgsel. Vores mål er at give mest mulig miljøvenlig fjernvarme til flest mulige, siger Bjørk Paamand Olsen, der af historiske grunde i første omgang satser på markedet på Sjælland.

Hvordan anlæggene vil blive designet og bygget, afhænger af lokale forhold. En central luft-til-vand-varmepumpe vil være det normale, hvis der ikke findes oplagte overskudskilder fra industrier, søer eller andet – men alle muligheder undersøges i de enkelte byer.

Den eldrevne varmepumpe bliver suppleret med en elkedel, varmtvandsakkumulator og solvarme for at gøre det samlede anlæg mere fleksibelt i forhold til svingende elpriser og de markedsmuligheder, de giver.

Tusind husstande skal samle 100 mio. kr.

– Byer med fjernvarme står i dag meget stærkere overfor de forandringer i energisystemerne, vi ser lige nu. Et nystartet fjernvarmenet er en investering for byen – og hvis der er mange nok, der vil være med, bliver Byvarme konkurrencedygtigt med alternativerne fra dag ét – og med tiden endnu mere. Med en tidshorisont på ti år vil en central varmepumpeløsning være rigtig konkurrencedygtig, fastslår Bjørk Paamand Olsen, der inviterer de lokale borgere i de mange byer til dialog om anlæg og forretningsmodel.

For at få flest mulig med fra starten kan ejerne af et nystiftet fjernvarmeselskab vælge at gøre det billigst mulig at tilslutte sig fra dag 1 – og så skrue op for tilslutningsbidraget senere.

– Vi ejer ikke det nye fjernvarmeværk – det gør lokalsamfundet. Men vi kan hjælpe hele vejen med nødvendig viden, ressourcer og systemer, siger Bjørk Paamand Olsen.

Et anlæg til 1.000 husstande vil i runde tal koste en investering på 100 mio. kr. svarende til 100.000 kr. for hver husstand for at blive en del af et kollektivt fjernvarmesystem. Hver forbruger i AMBA’et skal dog kun have ca. 30.000 kr. op af lommen.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?