Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

CYBERSIKKERHED

Nye strategier skal styrke cybersikkerhed i energi- og telesektor

Energi- og telebranchen opruster i kampen mod cyberkriminelle. Nye strategier med fokus på deling af viden skal dæmme op for den stigende trussel mod hackere.

Cybertruslen er høj, og et angreb kan eksempelvis true den stabile energiforsyning i Danmark. Derfor lancerer energisektoren nu en cyber- og informationsstrategi med 10 initiativer, der styrker forsvaret mod hackere yderligere.

Dansk Energi har sammen med Energinet, Dansk Fjernvarme, Dinel, Radius og HOFOR bidraget til strategien, som er udarbejdet af Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet.

– Trusselsniveauet mod energisektoren er alvorligt, men branchen har historisk været dygtige til at holde ubudne gæster ude. Vores forsyningssikkerhed er rekordhøj med el i stikkontakten 99,99 procent af tiden, og derfor er det danske energisystem kåret til verdens bedste, siger Jørgen S. Christensen, forsknings- og teknologidirektør i Dansk Energi.

Digitalisering stiller nye krav

Strategien for energisektoren er et led i den nationale strategi for cyber- og informationssikkerhed, som regeringen offentliggjorde i foråret 2018. 

En af årsagerne til den forhøjede trussel mod energisektoren er den øgede digitalisering, som skal gøre os i stand til at bruge energien, når solen skinner og vinden blæser.

– Digitaliseringen er en væsentlig og uundgåelig del af fremtidens grønne omstilling. Den kan ikke fravælges. Derfor investerer energisektoren allerede 100 millioner kroner i at styrke cybersikkerheden hvert år - og det bliver bestemt ikke billigere i fremtiden, siger Jørgen S. Christensen og fortsætter:

– Vi kan aldrig gardere os helt mod hackere. Det er et evigt våbenkapløb, og derfor er det vigtigt med et stærkt beredskab i de enkelte sektorer kombineret med løbende politisk fokus på sagen.

Vidensdeling er vigtigt våben

I det kapløb er deling af viden et vigtig våben og dermed et centralt initiativ i strategien.

– Energiselskaberne har længe udvekslet og delt viden om arbejdet med cybersikkerhed med hinanden. Nu skal vi blive bedre til at dele viden på tværs af brancher. Cybersikkerhed handler ikke om at bygge højere mure om hver sektor. Vi skal blive bedre til at yde nabohjælp, siger Jørgen S. Christensen.

I spidsen for telestrategi

Dansk Energi har også stået i spidsen for at udforme strategien for cybersikkerhed i telesektoren sammen med energiselskaber med teleinfrastruktur. Det mest omfattende initiativ er oprettelsen af en decentral enhed, der skal fungere som et udvekslingspunkt for sikkerhedsinformationer mellem teleselskaberne, Center for Cybersikkerhed og andre samfundssektorer.

– Et tillidsbaseret samarbejde mellem teleselskaber og myndigheder er nøglen til at styrke robustheden i teleforsyningen, og ved selv at udarbejde strategien har teleselskaberne - godt hjulpet af sektorens brancheorganisationer og Center for Cybersikkerhed - allerede skabt de nye samarbejdsrelationer, som gør, at sektoren kan tage et fælles ansvar for en styrket sikkerhedsindsats, siger Morten Trolle, chefkonsulent i Dansk Energi, og fortsætter:

– Telesektoren vil også søge et aktivt samarbejde med energisektoren. De to sektorers evne til at varetage sine samfundsopgaver afhænger af, at der en sikker og stabil forsyning – af både energi og tele.

Udover energi- og telebrancherne har henholdsvis transport-, finans-, sundheds- og søfartssektoren også udarbejdet cyber- og informationsstrategier.

Nyheder direkte i din indbakke?