POWER-TO-X

PtX-konsortium vil gøre Bornholm til grøn bunker hub for skibsfarten

Et konsortium bestående af bl.a. Ørsted, Rambøll, Bureau Veritas og Rønne Havn melder sig klar til at forvandle Bornholm til grøn hub for tankning af grønne brændstoffer til skibsfart. Placeringen af projektet, som er døbt Bornholm Bunker Hub, gør det også muligt, at de grønne PtX-brændstoffer på sigt kan produceres lokalt med grøn strøm fra Energiø Bornholm.

Bornholm Bunker Hub konsortium

Det skal sættes turbo på den grønne omstilling, og en af de traditionelt CO2-tunge sektorer, den maritime sektor, får nu et vigtigt, grønt skub. En gruppe af internationale aktører med speciale inden for PtX og skibstransport et gået sammen om at realisere muligheden for at tilbyde bæredygtige brændstoffer i stedet for den fossile bunkerolie til skibsfarten i Østersøen omkring Bornholm.

Bornholm Bunker Hub er et ambitiøst projekt, der med sin strategisk vigtige placering i Østersøen potentielt kan levere grønne PtX-brændstoffer til de mere end 60.000 skibe, som hvert år sejler forbi Bornholm. Placeringen gør det også muligt, at de grønne PtX-brændstoffer på sigt kan produceres lokalt med grøn strøm fra Energiø Bornholm, der senest i 2030 skal rumme mindst 2 GW havvind. Den grønne strøm fra havvindmøllerne kan ved hjælp af PtX-teknologier omdannes og forædles til bæredygtige brændstoffer i form af fx grøn metanol og ammoniak, som skibene kan sejle på.

Hos Bunker Holding Group, som er verdens førende leverandør og forhandler af brændstoffer til skibsfarten, er der ifølge selskabets salgsdirektør, Christoffer Berg Lassen, forventninger om en stigende efterspørgsel på klimavenlige brændstoffer fra den maritime sektor.

- I Bunker Holding Group engagerer vi os i arbejdet med at understøtte etableringen af den nødvendige bunkerinfrastruktur, så det bliver muligt at levere brændstof med nulemission til skibsbranchen. Vi forventer en stigende efterspørgsel efter grønne brændstoffer som metanol og ammoniak i løbet af dette årti. Derfor giver vi vores fulde støtte og opmuntring til projekter og samarbejdsformer som f.eks. Bornholm Bunker Hub, hvis formål er at skabe mulighed for produktion og levering af bæredygtige skibsbrændstoffer.

Læs også: Vigtig PtX-strategi i helt særlig tid

Vigtigt for udviklingen af en stærk dansk PtX-industri

I december 2021 landede Danmarks første og længe ventede politiske aftale om en PtX-strategi, som fastsætter en målsætning om 4-6 GW elektrolysekapacitet i 2030 i Danmark. Aftalen var første skidt mod at gøre PtX til et attraktivt forretningsområde for aktører i Danmark.

- Bornholm Bunker Hub-projektet vil være en fantastisk historie for skabelsen af en grøn skibsfart og ikke mindst en stærk dansk PtX-industri. Det er et tydeligt eksempel på, at branchen går forrest, udtaler Michael Madsen, afdelingschef for Power-to-X i Green Power Denmark.

Han peger dog samtidig på vigtigheden af, at der skabes de rette politiske rammer, for at potentialet i et dansk PtX-eventyr kan realiseres til fulde.

- Det er vigtigt at understrege, at projekter som dette kun kan realiseres, hvis de rette rammevilkår er på plads. Her bliver det særligt vigtigt med implementeringen af den nyligt vedtagne danske PtX-strategi, en forøget og accelereret udbygning af vedvarende energi, samt at der kommer nogle klare krav og incitamenter til de aktører, der skal anvende de grønne PtX-brændstoffer, herunder skibsfarten.

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?