SIKKER ENERGI

Sikker energi skal jagtes i flere spor

Danskerne har i flere årtier haft ekstraordinær stabil og billig strøm i kontakterne. Green Power Denmark forventer at arbejde hårdt på tre forskellige fronter for at sikre forsyningen fremover i et helt grønt system, der mødes af både elektroniske og fysiske trusler.

Sikker Energi

– Som Danmarks grønne erhvervsorganisation er det en af vores vigtigste opgaver at presse konstant på for at skifte de sidste sorte brikker på Danmarkskortet ud med grønne brikker, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Tyve minutters afbrud om året og strøm i kontakten 99,996 procent af tiden til priser, der måske gik op og ned med vind og vejr, men altid var til at betale.

Det har groft sagt været danskernes privilegerede virkelighed i årtier, når det handler om strøm – en virkelighed der samtidig gjorde det til noget kun få orkede at interessere sig synderligt for.

Alt det ændrede sig med et slag i februar 2022, hvor russiske tropper i Ukraine sendte priserne på gas på himmelflugt og satte en tyk streg under en sårbarhed, som de fleste havde gemt langt væk omme i baghovedet.

Siden er der sket en imponerende hurtig omlægning af Europas forsyningsveje, idet gassen nu købes andre steder eller sejles ind, selv om det er dyrere. Samtidig er der gjort en stor indsats for at spare på de dyrebare gasser og dråber, der stadig har stor betydning for priserne i elmarkedet.

Det er et nationalt anliggende at afklare, hvilke anlæg der skal betragtes som kritisk infrastruktur, ligesom det er en opgave for forsvaret at monitorere, vurdere og forsvare infrastruktur mod national og militær intervention.
Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark

Green Power Denmark, der taler på vegne af hele rækken af virksomheder i den grønne danske energibranche, har gjort det til en mærkesag, at få løftet den fysiske sikkerhed omkring Danmarks vigtigste energianlæg og knudepunkter med vital betydning for elforsyningen. Det kræver først og fremmest et stærkt samarbejde mellem myndigheder, energisektoren og Forsvaret, og der er et akut behov for, at myndighederne griber roret og skubber samarbejdet i gang.

– Energibranchen ønsker at deltage aktivt, men der er nødt til at være en myndighedsdeltagelse, når det handler om fysisk sikkerhed. Det er et nationalt anliggende at afklare, hvilke anlæg der skal betragtes som kritisk infrastruktur, ligesom det er en opgave for Forsvaret at monitorere, vurdere og forsvare infrastruktur mod national og militær intervention, siger Kristian Jensen, der på en sikkerhedskonference i efteråret fik opbakning fra en samlet energibranche til at søge et forstærket samarbejde.

Tre forudsætninger for sikker grøn energiforsyning

Omstillingssikkerhed
Vi skal have omstillet Danmark til at køre langt overvejende på grøn strøm – både direkte og via grønne Power-to-X-brændsler. Der skal være nok arealer, der kan huse vindmøller og solceller på land og til havs, og samtidig skal vi udbygge de lokale elnet, så de kan håndtere det nye og meget større elforbrug.

Forsyningssikkerhed
Vi skal have nok energi til, at vi kan forsyne os selv med energi fra vind og sol i de fleste af årets timer. Samtidig skal det være et system i balance ved hjælp af bæredygtig biomasse, forbindelser til udlandet, batterier, brint og langt mere fleksible forbrugere.

Cybersikkerhed og fysisk sikkerhed
Vi skal være i stand til at beskytte vores energianlæg mod angreb udefra. Det gælder både de daglige forsøg på at trænge ind i de it-systemer, der styrer vores kritiske infrastruktur, og den tiltagende latente trussel mod fysiske energianlæg, kabler og rørforbindelser.

...

Bombardement af cyberangreb

En anden og lige så vigtig del af beskyttelsen er knapt så ny, men ikke mindre aktuel af den grund. It-kriminelle og nationalt kontrollerede hackere forsøger jævnligt at få adgang til de systemer, der styrer samfundskritisk energi-infrastruktur, med henblik på at afbryde forsyningen og skabe ustabilitet, stjæle viden eller kræve løsepenge.

Ifølge teknologidirektør i Green Power Denmark Jørgen S. Christensen kommer 40 procent af cyber-bombardementet fra Rusland, der har en dokumenteret track record, når det handler om at skabe ustabilitet i Vesten med statens hjælp. Derfor er der både nationalt og internt i energibranchen allerede brugt mange ressourcer på at øge sikkerheden, og byrden kommer kun til at vokse, forklarer han.

– I dag taler vi om timer, fra der bliver offentliggjort en sårbarhed i et it-system, til vi ser de første målrettede angreb. Siden 2015 har der været 15 angreb i Europa, der har formået at påvirke den kritiske infrastruktur, heraf tre i Danmark. Det kræver en vedholdende indsats at følge med, og når trusselsniveauet i øjeblikket ser fornuftigt ud, er det kun fordi, vi arbejder med det hver eneste dag, siger Jørgen S. Christensen.

Green Power Denmark, Dansk Fjernvarme og Energinet etablerede for tre år siden kompetencecenteret EnergiCERT, netop for at højne cybersikkerheden i en sektor, der oplevede flere og mere avancerede forsøg på at bryde ind i energivirksomhedernes it-systemer. Centeret har i år skiftet navn til SektorCERT samtidig med, at forsyninger inden for vand, spildevand og transport er trådt ind i samarbejdet.

I dag taler vi om timer, fra der bliver offentliggjort en sårbarhed i et it-system, til vi ser de første målrettede angreb. Når trusselsniveauet i øjeblikket ser fornuftigt ud, er det kun fordi, vi arbejder med det hver eneste dag.
Jørgen S. Christensen, teknologidirektør i Green Power Denmark og formand for SektorCERT

Et af værktøjerne er et omfattende sensornetværk, der monitorerer trafikken på internettet med henblik på at opdage cyberangreb mod dansk, kritisk infrastruktur.

– Samarbejdet handler rigtig meget om at dele information om de angreb, vi løbende udsættes for, så vi kan opbygge et forsvar, der gør os mere modstandsdygtige over for de næste angreb. Det har vist sig at være ekstremt værdifuldt at have et set-up, hvor alle parter trygt kan lægge forfængeligheden til side og dele deres erfaringer til glæde for både dem selv, branchen og samfundet generelt, siger Jørgen S. Christensen, der er formand for SektorCERT.

Cybersikkerhed
SIKKER ENERGI

Det mest omfattende cyberangreb nogensinde har ramt el-, varme- og vandsektoren i Danmark. Men gennem lynhurtigt samarbejde med...

 Artiklen fortsætter under billedet

Sikker Energi
Vi skal være i stand til at beskytte vores energianlæg mod angreb udefra. Det gælder både de daglige forsøg på at trænge ind i de it-systemer, der styrer vores kritiske infrastruktur, og den tiltagende latente trussel mod fysiske energianlæg, kabler og rørforbindelser.

Sikkerhed favner bredt

Sikker Energi
Vi skal have nok energi til, at vi kan forsyne os selv med energi fra vind og sol i de fleste af årets timer. Samtidig skal det være et system i balance ved hjælp af bæredygtig biomasse, forbindelser til udlandet, batterier, brint og langt mere fleksible forbrugere.

Også Kina, der allerede har sat sig på nærmest al produktion af solcellepaneler, og truer med at gøre det samme med vindmøller og elbiler, udgør en sikkerhedsrisiko, der skal tages alvorligt på lige fod med spørgsmål om arbejdspladser og økonomi.

– Der er 300 sensorer i en moderne vindmølle. Som europæisk borger vil jeg have, at data fra disse sensorer udelukkende bliver gemt og analyseret i Europa, lyder advarslen fra brancheorganisationen WindEuropes adm. direktør Giles Dickson.

Green Power Denmark gør imidlertid opmærksom på, at der udover fysisk sikkerhed og cybersikkerhed også knytter sig andre vigtige spørgsmål til sikkerhedsbegrebet, hvis danskerne fortsat skal have en stabil energiforsyning i de kommende årtier.

Det handler for det første om at omstille Danmark til at være drevet overvejende af grøn strøm og skubbe de sidste fossile brændsler ud. Herunder benzin og diesel i millioner af biler, olie og gas i hundredtusindvis af private fyr og brændstof til tusindvis af skibe og fly.

– Den øvelse er Danmark stadig et godt stykke fra at være i mål med. Og som Danmarks grønne erhvervsorganisation er det en af vores vigtigste opgaver i de kommende år at presse konstant på for at skifte de sidste sorte brikker på Danmarkskortet ud med grønne brikker, siger Kristian Jensen.

På samme måde ligger der en lige så vigtig opgave i at etablere et nyt grønt energisystem, der kan forsyne et omstillet Danmark med tilstrækkelig grøn energi. Først og fremmest fra vindmøller og solceller, men også med nødvendig back-up fra for eksempel bæredygtig biomasse, forbindelser til udlandet, batterier, brint og langt mere fleksible forbrugere end i dag.

– Energibranchen har i årtier leveret uhørt stabil og prisbillig energi til danskerne, og den opgave bliver kun større, når det skal foregå i et helt grønt elsystem. Vi tager den udfordring på os, men vi har brug for hjælp fra politikerne, hvis vi fx skal nå at stille nok vindmøller og solceller op og udbygge elnettet i tide, siger Kristian Jensen.

Sikker Energi i en afgørende tid

Uden energi går det danske samfund i stå. 

Derfor er den danske energibranche dedikeret til at sikre, at alle altid har adgang til strøm når de har brug for den, uanset hvad. Det er udfordrende og vores fokus er bredt for at sikre energien: Fra dem, der opsætter vindmøller og solceller, så vi i Danmark bliver mindre afhængig af energi fra andre lande, til dem, der sørger for, at vores kabler er sikkert installeret, så strømmen når frem. Fra dem, der holder systemerne sikre til dem, der handler med strømmen. Den danske energibranche er fuld af eksperter, der alle spiller en afgørende rolle for, at vi alle sammen har Sikker Energi.  

...

Artiklen er første gang bragt i Green Power Denmark Magasinet 

Nyheder direkte i din indbakke?