INNOVATION

To danske virksomheder får støtte til grønne projekter fra EU

Topsøe og Siemens Gamesa er blandt de 41 europæiske virksomheder, som har fået bevilget støtte fra EU’s Innovationsfond. Selvom danske virksomheder sidder med et væld af grønne ideer og projekter, har det tidligere holdt hårdt med at hente støtte fra fonden.

Arkivfoto af vingeproduktion hos Siemens Wind Power

Siemens Gamesa får støtte fra EU Innovationsfonden til at installere og teste en af verdens største vindmøller i Danmark, inden den kommer i produktion. Arkivfoto fra Siemens Gamesas vingeprooduktion.

EU’s Innovationsfond, en af verdens største fonde inden for grøn omstilling, har netop uddelt 3,6 milliarder euro (27 milliarder kroner) til 41 grønne projekter rundt omkring i Europa. To af projekterne er danske, og det er vigtigt, at vi også får del i Fondens midler, mener Green Power Denmark.

Topsøe har fået støtte til at bygge og drive en ny fabrik i Herning, som skal producere elektrolysestakke. Elektrolysen opererer ved høj temperatur og vil øge effektiviteten ved produktionen af grøn brint.

Siemens Gamesa får støtte til at installere og teste en af verdens største vindmøller i Danmark, inden den kommer i produktion.

Det er første gang, at danske virksomheder står på listen over modtagere af støtte fra EU’s Innovationsfonds store ansøgningsrunde, siden man lancerede den første i 2021.

– I 2021 og 2022 modtog danske virksomheder ikke en eneste euro fra EU’s Innovationsfond, mens vores nabolande Holland og Sverige hentede henholdsvis over 300 millioner euro og over 500 millioner euro i samme periode. Det er paradoksalt, da danske virksomheder sidder med et væld af innovative grønne projekter. Derfor gør Energistyrelsen i disse år en særlig indsats for at gøre opmærksom på fonden og hjælpe virksomheder, som overvejer at søge om penge, siger Tine Strand Thomsen, konsulent i Green Power Denmark.

– EU’s Innovationsfond skal skubbe til den grønne omstilling af Europa, og der er store penge at hente for virksomheder, som arbejder med nye grønne teknologier.  Fonden har i år gennemført den hidtil største ansøgningsrunde, siger Tine Strand Thomsen.

Energistyrelsen har fået 6,5 millioner kroner på finansloven i fire år til hjemtag af midler fra EU Innovationsfond. Fonden finansieres af EU's kvotehandelssystem, som danske virksomheder betaler til i form af CO2-kvoter. Fondens budgetter vil stige med udvidelsen af kvotehandelssystemet til nye sektorer som skibsfarten.

– Nu hvor to danske virksomheder har fået støtte, får andre forhåbentlig mod på at søge i de kommende runder. Og med den ekstra indsats, der er lagt op til fra statens side, håber jeg på, at vi vil se endnu flere danske støttemodtagere i fremtiden – til gavn for virksomhederne og den grønne omstilling, siger Tine Strand Thomsen.

➤ Her er de 41 projekter, som modtager støtte

Flere veje til grøn EU-støtte

Der eksisterer en række forskellige muligheder for at søge grøn EU-støtte til projekter. Her kan du få overblikket over nogle af efterårets muligheder for at søge om del i de grønne EU-puljer.

LIFE Clean Energy Transition (CET)

Programmet støtter projekter, som accelererer overgangen til vedvarende energi og CO2-reduktion i Europa. Der tildeles 99 mio. EUR i støtte inden for 13 områder, som blandt andet vedrører kompetenceudvikling inden for systemintegration, services til energieffektivisering af bygninger og færdigheder hvad angår opbygning af lovgivningsmæssige- og politiske rammer.   

Læs mere her

Connecting Europe Facility (CEF)

750 mio. EUR uddeles i støtte til energiinfrastruktur. Særligt projekter, som arbejder med nye typer cross-border energiinfrastruktur i Europa eller opgraderer de nuværende. Det dækker både smart grids, elektricitet og CO2-netværk.   

Se mere om puljen her

EU Innovation Fund - small-scale projekter

Tredje udbud af mindre projekter under the Innovation Fund er åbnet. Ansøgningsrunden består af 100 mio. EUR i tilskud til projekter med kapitaludgifter mellem 2,5 og 7,5 mio. EUR inden for områderne vedvarende energi, omstilling af energitunge industrier, energilagring og kulstofopsamling, -anvendelse og -lagring.

Læs mere om EU Innovation Fund 

...
Containerskib DFDS
EU-MIDLER

Danske virksomheder sakker bagud i konkurrencen om EU-støtte og går glip af vigtige midler til at hjælpe grønne løsninger op i skala...

Nyheder direkte i din indbakke?