Denne artikel er fra før Green Power Denmark blev dannet og er udgivet af enten Dansk Energi, Dansk Solkraft eller Wind Denmark.

Artikel

Vindmølletørken i Viborg er brudt af to vindmølleprojekter

Trods kraftig modvind fra flere sider, står otte vindmøller til at blive opstillet i Nr. Vinge ved Tjele Langsø. Det besluttede et flertal i Viborg Byråd onsdag den 18. marts. Dermed står endnu et vindmølleprojekt til at blive realiseret i Viborg Kommune, der i 2019 fik en næstsidste plads blandt Regions Midtjyllands 18 kommuner i grøn energi.

Det var et splittet byråd i Viborg Kommune, der gav det grønne lys til European Energy om at opstille de otte vindmøller i Nr. Vinge med en samlet kapacitet på 24 MW. Uenigheden forud for beslutningen skyldtes kort fortalt, at møllerne skal opstilles i et beskyttet naturområde, som i milde vintre anvendes som et opholdsområde for en truet gåseart ved navn tajga-gåsen.

Dansk Ornitologisk Forening og forskere i gåsearten ved Aarhus Universitet har argumenteret for, at opstillingen af møllerne kan have alvorlige konsekvenser for gåsearten. Viborg Kommune har modsat støttet sig til en miljørapport fra rådgivningsfirmaet Orbicon, der mener, at møllerne kun kommer til at koste seks Tajga-gæs livet om året.

”Jeg har det altid bedst med store, sikre flertal, men i det her tilfælde - og det gør det jo nogle gange - handler det om politik, og som jeg har sagt før, så må man også sige B, når man har sagt A. Jeg kan ikke se nogle tungtvejende grunde til, at vi ikke skulle bakke op om dette vindmølleprojekt,” udtaler borgmester Ulrik Wilbek (V) til Viborg Stift Folkeblad.

Viborg Kommune bidrager til den grønne omstilling

Efter en længere debat på byrådsmødet onsdag aften kunne borgmesteren gøre stemmerne op: 19 stemmer for og 12 imod. Konservative, Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Johannes Vesterby fra Venstre og Mette Nielsen fra Socialdemokratiet stemte imod.

Tilhængerne af mølleprojektet gentog på byrådsmødet, at landvind er den billigste energikilde, vi har til rådighed, og at den er 30 procent billigere end havvind. De pointerede også vigtigheden af, at Viborg Kommune bidrager til den grønne omstilling - herunder en 70 pct. reduktion af drivhusgasser i 2030.

”Samtlige partier - og jeg gentager samtlige - har indgået en energiaftale. Det er i erkendelse af, at vi skal gøre noget ved CO2-udfordringen, og den billigste CO2-besparelse, vi kan opnå, kommer via landvindmøller. Siger man nej til det her projekt, vil man pålægge både landbrug og erhvervsliv en CO2-afgift af varierende størrelse,” fremførte byrådsmedlem Allan Clifford (V).

En årlig opgørelse af kommuners energiforbrug viste i 2019, at kun Silkeborg i Region Midtjylland, står dårligere end Viborg Kommune i forhold til andel af grøn energi i kommunens energiforbrug.

Positiv landmand

I 2019 godkendte byrådet tre møller, som firmaet SFP Wind Denmark ApS har planlagt at opstille i Faldborgdalen ved Tolstrup.

Landmand Jens Evald Tougaard, der ifølge Viborg Stift Folkeblad bor 780 meter fra vindmøllerne i Faldborgdalen fremhævede dengang at han har det fint med, at de tre 150 meter høje vindmøller blev rejst for at sikre den grønne energi.

”Vi ser, at det er modstanderne, der råber højest. Det så vi også på mødet i Almind Forsamlingshus forleden, men de skal blande sig uden om, for mange af dem bor 4-5 kilometer fra mølleområdet,” udtalte han til den lokale avis.

I alt blev 463 underskrifter samlet ind imod vindmøllerne i Faldborgdalen. Blandt underskriverne var også folk fra Aarhus, København, Norge og sågar Sydkorea.

Nyheder direkte i din indbakke?