BÆREDYGTIGHED

(Bio)diversitet skal få forretningen til at blomstre

Fra holdning via handling til forvandling: Strategisk bæredygtighedsaktivist Daniella Schmidt fra SEF samler idéer fra kolleger og samfund, så selskabet kan udvikle sit fokus på fire bundlinjer: Samfundsansvar, økonomi, selvstændighed og godt kollegaskab.

strategisk bæredygtighedsaktivist Daniella Schmidt fra SEF

Bag SEF’s hovedkontor i Svendborg er det under en walk-and-talk med Daniella Schmidt muligt at nyde okseøjer blandt visne planter. Til foråret vil arealet tilbyde et sandt blomsterflor, og SEF vil forsøge at udbrede erfaringerne, så gæster bliver mødt med mere liv foran domicilet. Foto: Jesper Tornbjerg.

Når man besøger energiselskabet SEF i Svendborg – eller stort set hvilket som helst andet energiselskab i dronningeriget – møder man først en parkeringsplads med sten eller asfalt. De seneste år er der etableret ladestandere til elbiler, men stadig en parkeringsplads.

På et areal bag ved sit domicil har SEF harvet græs, tidsler og gråbynke væk. I stedet er der sået blomsterfrø, der ifølge biologer passer til jordbund og klima og tiltrækker rådyr, fugle, mus og insekter.

Selv her sidst på året er det på en lang snoet sti under en walk-and-talk med Daniella Schmidt i det kuperede landskab muligt at nyde okseøjer blandt visne planter. Det meste hviler vinteren over, men til foråret skyder arter som slangeurt, cikorie og valmuer op fra jordbunden.  

Et medlem af SEF’s repræsentantskab har dog undret sig over, hvorfor blomsterne er gemt væk bag bygningen. Og sådan bliver det nok heller ikke ved med at være.

– Kultur afspejler sig i omgivelser. SEF står for grøn omstilling både som holdning og i handling. Form og indhold skal passe sammen i én samlet fortælling, så nu er vi begyndt at arbejde med byggeri, interiør, reception, indgangsparti og p-plads, fortæller strategisk bæredygtighedsaktivist Daniella Schmidt fra SEF.

Kultur afspejler sig i omgivelserne

Ønsket om mere biodiversitet griber ind i kernen af den virksomhedskultur, SEF Energi arbejder med for at drive en god forretning og udvikle sig.

SEF, der startede som elværk i 1906 og dermed er en integreret del af industrialiseringen af Svendborg-området, forsøger at kombinere fire bundlinjer: Samfundsansvar, økonomi, selvstændighed som selskab og at passe på hinanden som kolleger.

Daniella Schmidt har til at opgave at organisere input og inspirere virksomhedens ledelse med forslag, der kan styrke SEF’s bæredygtighedsarbejde internt og ud mod verden – altså en slags ESG-koordinator.

– Diversitet skaber fremdrift økonomisk og i forhold til trivsel, siger Daniella Schmidt både med tanke på biodiversitet og andre former for diversitet. Køn for eksempel.

Psykologisk tryghed giver mod

Talrige analyser og rapporter viser, at Danmark halter bagefter på ligestilling senest aktualiseret den 16. november, der var den dag, hvor en række kvinder markerede, at de fra da af og resten af året arbejder ’gratis’ på grund af mangel på ligeløn.

Talrige analyser og rapporter viser også, at det gavner virksomheders indtjening, når kønskortene blandes på nye måder. Senest har BlackRock konkluderet i en analyse, at forretningen går bedst, når det lykkes at finde den rette kønsbalance.

Også i SEF griber debatten om kønsdiversitet ind i hverdagen:

– Vi skal skabe en kultur, hvor der er psykologisk tryghed, hvor vi hjælper hinanden til at have det godt, og hvor vi taler nysgerrigt sammen også om svære emner. Uden at krænke nogen. Uden at løfte pegefingre. Når det handler om køn er der bare en masse bias. Vi er kønnet i vores handlinger, siger Daniella Schmidt, der ’er blevet marineret’ med det synspunkt, at kvinder/piger har et omsorgsgen.

Forskellige måder at være på

Daniella Schmidt vil ikke bestride en stilling, fordi hun er kvinde, men – påpeger hun – i mange år har mænd fået jobs, netop fordi de er mænd.

– Det her handler ikke kun om biologi. Det handler også om måder at være på. Alle er forskellige, så vi skal ikke have kvindelige ledere, der mimer mandlige ledere. Jeg synes, kvinderne skal byde ind med deres kompetencer, egenskaber og værdier, siger Daniella Schmidt.

Hun nævner, at mænd, der skærer igennem, typisk betragtes som handlekraftige, mens kvinder i den stereotyp snarere fremstår dominerende og mandhaftige. Omvendt kan mænd, der stiller spørgsmål og tænker sig om, blive betragtet som kvindagtige og blødsødne, mens kvinder udviser empati, tillid og rummelighed.

– Uanset køn besidder vi hver især mange forskellige egenskaber, der skal bringes i spil, for at vi kan skabe fremdrift og udvikle visioner. Vi trænger til at ryste posen og turde drille hinanden på en kærlig måde, mener Daniella Schmidt, der ofte bruger ordet ’nysgerrighed’, men også er klar til at trække en streg i sandet: Tiden med kvindekalendere er slut – kvinder skal ikke ses som objekter.    

– Vi er alle subjekter og skal se hinandens værdi netop som subjekter, fastslår hun.

Ingen har været i 2024 før

Samtalerne om køn og kvaliteter er vigtige for virksomheder i sig selv men også om virksomhedens samspil med omverdenen, der i første omgang er Svendborg og omegn, hvor gamle og nye kolleger lever deres liv.

SEF betegner sig selv som en formålsdrevet virksomhed, der skal spille sammen med den kultur, der udvikler sig internt og i lokalområdet, for at skabe en mere rationel anvendelse af energi og forebygge klimaforandringer.

– Også her skal vi være nysgerrige. Ingen af os har været i 2023 – eller 2024 – før.  Vi er som virksomhed en smeltedigel af forskellige afdelinger med subkulturer, og vi er omgivet af en masse strømninger, påpeger Daniella Schmidt, der henter inspiration i dialog med koncernens syv bæredygtighedsaktivister:

Én kollega fra hver afdeling, og en kollega, der ud fra sine egne værdier er risikovillig og tør bringe emner frem, der kan give virksomheden en ny retning.

Anne Kragelund Huss og Daniella Schmidt fra SEF Energi på Klimatopmøde 2023
KLIMAFOLKEMØDE

Klimafolkemødet i Middelfart fra 30. august til 2. september trækker over 34.000 mennesker til debat om bæredygtig udvikling. SEF...

Kørselsordninger til og fra arbejde, mere kønsdiversitet i virksomheden og stop for brug af sprøjtemidler er nogle af de emner, der er bragt op overfor bæredygtighedskoordinatoren, der bringer idéerne videre til ledelsen.

Gamle penge møder nye

Samtidig bliver sanserne holdt åbne for input fra eksterne – herunder fra lokalområdet. Havnebyen Svendborg har en lang tradition for relationer med fjerne destinationer og stærke bånd til A.P. Møller. Byen er skabt i et miljø af mennesker med udsyn og tiltrækker i disse år beboere fra den kreative klasse. Gamle penge møder nye.

– Som energiselskab lever vi i en konstruktiv friktion med baglandet og vækstlaget. Nogle af tankerne er en del af os og andre skal integreres i vores virksomhed, siger Daniella Schmidt, der også kan konstatere, at globale energi- og geopolitiske strømninger påvirker dagligdagen i SEF.

Danser med samfundsudviklingen

Mange energiselskaber fusionerer, så derfor skal SEF være skarp på, hvad virksomhedens eksistensberettigelse er nu og i årtierne, der kommer. Akkumuleret viden skal fastholdes og udvikles:

– Vi danser med samfundsudviklingen og skal have greb om, hvordan vi er relevante og tro mod vores ønsker om at være en god arbejdsplads, have tilfredse kunder og generelt set være et bæredygtigt selskab, siger Daniella Schmidt.

Hun er sikker på, at ungdommen – fremtidens kolleger – forventer, at virksomheden inviterer tidsånden ind i hjertet til gavn for ’people, planet og profit’. Og tiden skriger på løsninger på de planetare kriser klima og biodiversitet.

På arealet bag SEF Energis hovedkontor står en ældre eg, der år for år optager CO2 og lægger bark og stammer til en myriade af insekter.

– Ved du, at der findes mange hundrede arter i en eg, mens der kun er en håndfuld i en syren? Vores bestyrelse er tillidsfuld og nysgerrig på det, vi laver, men det skal selvfølgelig være målbart og mærkbart, siger Daniella Schmidt.

Arrangement
25. januar 08:45-18:00
Experimentarium

Kom med til en dag i biodiversitetens og grøn energis tegn, hvor Green Power Denmark inviterer til en dag fuld af ny viden om sameksistens mellem vedvarende energikilder og natur.

Nyheder direkte i din indbakke?