BREV TIL DET GRØNNE UDVALG

Borgmestre: Finansieringsplan for nye brintrør haster

En lang række lokale beslutninger om vedvarende energi og Power-to-X er sat på hold, indtil der er en plan for, hvordan en række nye brintrør langs den jyske vestkyst og ned til den tyske grænse skal finansieres. Derfor skal regeringen handle hurtigt, skriver ni borgmestre og Green Power Denmark i et brev til en række af regeringens topministre.

Brint

Illustration: Thai Noipho/Colourbox

Regeringen bør meget snart fremlægge et oplæg til finansiering af de planlagte brintrør, der skal sende store mængder grøn dansk brint langs den jyske vestkyst og videre til sultne tyske industrivirksomheder i bl.a. stål-, plastik- og kemikalieindustrien.

Indtil der er en afklaring af såvel etableringen som finansieringen af brintinfrastrukturen, vil en lang række lokale investeringsbeslutninger i både vedvarende energi og Power-to-X nemlig stå på hold. Det skriver ni jyske borgmestre og Green Power Denmarks adm. direktør Kristian Jensen i et fælles brev til ministrene i regeringens såkaldt grønne udvalg.

– Tyskland er gået forrest og har lagt en plan for udbygningen af deres brintinfrastruktur og en finansieringsmodel, hvor en statsgaranti sikrer, at rørene kan etableres hurtigt og effektivt (…) Vi opfordrer regeringen til at påtage sig samme ansvar som den tyske regering og fremlægge en plan for finansieringen af brintinfrastrukturen. Ventetiden udgør en risiko for, at de tyske industrivirksomheder kigger mod andre lande – og dermed en risiko for, at grønne lokale arbejdspladser og værdiskabelse går uden om Danmark, skriver de i brevet.

Energinet har tidligere beregnet anlægsinvesteringen i en jysk brintinfrastruktur til at være mellem 10 og 22 mia. kr. med en samfundsøkonomisk gevinst på 30-75 mia. kr. frem mod 2060.

Arbejdspladser i spil

Ifølge borgmestrene har Danmark alle muligheder for at producere langt mere grøn strøm, end vi selv kan bruge takket være planlagte statslige havvindmølleparker bl.a. i Nordsøen og en markant højere produktion af vind og sol på land. For at kunne indpasse al den grønne strøm og få den fulde værdi ud af den, skal den bl.a. bruges til at producere grøn brint og grønne Power-to-X-brændstoffer til brug i tung transport og dele af industrien.

5 anbefalinger til en finansieringsaftale

  1. Statsgaranti for en strategisk og markedsdrevet investeringsbeslutning
  2. Tarifloft: Fleksible finansielle rammevilkår for infrastrukturejerne
  3. Fremtidssikret dimensionering af brintrør
  4. Styrket dansk-tysk aftale om brintinfrastruktur på tværs af landegrænser
  5. Konkurrencedygtig brinttransport i Danmark
Læs mere om anbefalingerne

– Teknologien er klar, og virksomheder med lokal værdiskabelse og ikke mindst arbejdspladser står klar til at underskrive kontrakter med aftagere internt i Danmark og i den tyske industri, der hungrer efter enorme mængder brint for at kunne realisere deres grønne omstilling, hedder det i brevet, der er stilet til bl.a. finansminister Nicolai Wammen (S), forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M).

– Vi ser produktion af brint, grøn ammoniak og grønne Power-to-X-brændstoffer som en oplagt mulighed for, at de kommuner, som hele vejen igennem er gået forrest og har etableret vedvarende energi, får mulighed for at skabe varige og værdifulde arbejdspladser. Regeringen taler ofte om etablering af arbejdspladser uden for de store universitetsbyer. Her er muligheden for at skabe den nødvendige infrastruktur til at realisere disse arbejdspladser, skriver borgmestrene i Esbjerg, Varde, Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Lemvig, Struer, Skive, Viborg og Mariagerfjord.

Centralt i Green Power Denmarks anbefalinger til en politisk finansieringsaftale står en statsgaranti som kan gøre det muligt for ejerne af den kommende infrastruktur (Energinet og Evida) at tage en investeringsbeslutning i andet kvartal 2024 – eller senest en måned før deadline for budfristen for de kommende statslige havvindmølleparker i Nordsøen. Statsgarantien kan sikre, at ejerne kan optage lån på de mest favorable vilkår og garantere, at et eventuelt fremtidigt underskud dækkes, hvis infrastrukturen på sigt måtte blive brugt mindre end forventet.

Udspillet fra regeringen til en finansieringsaftale skulle var oprindelig stillet i udsigt inden jul, men er nu udskudt til januar.

Anbefalinger til finansiering af dansk brintinfrastruktur
Politikpapir

Notatet er danske brintaktørers anbefalinger i forbindelse med kommende forhandlinger om finansiering af opstarten af en dansk brintinfrastruktur. Fokus er på vilkår som danske politikere bør sikre gælder for ejere...

Udgivet
September 2023

Nyheder direkte i din indbakke?