ENERGIPARKER

Energiparker er første skridt på lang vej mod grønt mål

Efter en uddybende dialog mellem regeringen, kommuner og udviklere er 17 energiparker nu tættere på at blive realiseret. Det er godt med yderligere afklaring på energiparkerne, lyder det fra Green Power Denmark, der blandt andet glæder sig over, at man i nogle af energiparkerne giver mulighed for at stille vindmøller op i skove.

Landvind og solceller

– I energiparkerne vil politikerne tillægge vindmøller og solceller særlig vægt i afvejningen af nationale interesser sammenlignet med andre arealer. Det har jeg en forventning om holder, når idéen om energiparker møder virkeligheden, siger Camilla Holbech, afdelingschef for vedvarende energi og internationalt samarbejde i Green Power Denmark. Foto: Jeppe Carlsen

17 energiparker er nu tættere på at blive realiseret. Det sker efter, at regeringen har haft en uddybende dialog med kommuner og de udviklere, der skal opstille den grønne energi i kommunerne. 

– Det er godt med yderligere afklaring på energiparkerne, som politikerne har besluttet, er en væsentlig brik i det grønne puslespil. Nu er vi et skridt tættere på, at de bliver til virkelighed, og at vi får mere grøn strøm til omstillingen af vores transport, opvarmning og industri, siger Camilla Holbech, afdelingschef for vedvarende energi og internationalt samarbejde i Green Power Denmark og fortsætter:

– Erfaringerne fra energiparkerne i forhold til adgang til og sameksistens på nye typer arealer bør bruges i de almindelige planprocesser for vedvarende energi i kommunerne. Det er nødvendigt, hvis vi skal nå vores klimamål og sikre uafhængighed af fossile brændsler.

I parkerne er der yderligere muligheder for at opnå dispensation fra en række plan- og naturmæssige hensyn, som hidtil har blokeret eller kompliceret opstilling af vedvarende energi. Det er for eksempel muligheden for at sætte vindmøller op i produktionsskove og skovbyggelinjer.

– Jeg glæder mig over, at man i nogle af energiparkerne giver mulighed for at stille vindmøller op i skove. Det er noget, som Sverige og Norge allerede gør. Danmark er et arealmæssigt lille land med mange store ambitioner. Hvis vi skal opfylde dem alle, skal vi planlægge multifunktionelt og blive bedre til at bruge arealer til flere formål, siger Camilla Holbech og fortsætter:

– I energiparkerne vil politikerne tillægge vindmøller og solceller særlig vægt i afvejningen af nationale interesser sammenlignet med andre arealer. Det har jeg en forventning om holder, når idéen om energiparker møder virkeligheden. 

Det handler ikke om, at der skal stå en vindmølle i hver en skov eller en solcelle langs hver en kyst. Sol- og vindenergi har alene brug for cirka to procent af Danmarks landbrugsareal, hvis vi skal gøre det politiske mål om at firedoble mængden af grøn strøm fra vindmøller og solceller på land til virkelighed.
Camilla Holbech, afdelingschef for vedvarende energi og internationalt samarbejde i Green Power Denmark

Styrk den almindelige planproces

Green Power Denmark forventer, at en stor del af den øvrige vedvarende energi, der skal til for at indfri det politiske mål om at firedoble grøn elproduktion på land i 2030, kommer til at se dagens lys gennem den almindelige planlægningsproces i kommunerne.

– Det er vigtigt, at vi også styrker den almindelige planlægningsproces, når kommunerne skal finde arealer til vindmøller og solceller. Vi skal prioritere arealer til vindmøller og solceller, gøre planprocesserne mere smidige, undgå flere skatter på grøn energi og sikre kommunernes incitament til at varetage den vigtig samfundsopgave at planlægge mere vedvarende energi, siger Camilla Holbech og fortsætter:   

– Det handler ikke om, at der skal stå en vindmølle i hver en skov eller en solcelle langs hver en kyst. Sol- og vindenergi har alene brug for cirka to procent af Danmarks landbrugsareal, hvis vi skal gøre det politiske mål om at firedoble mængden af grøn strøm fra vindmøller og solceller på land til virkelighed. Det svarer til det areal, vi dyrker juletræer på. Det er altså ikke vedvarende energi, der tager pladsen. Men hvis vi reserverer arealer til ét enkelt formål, får vi ikke den grønne energi, der er så vigtig for vores klima og sikkerhed.  

Spørgsmål og svar om solceller
Øvrige udgivelser

Hvilke materialer er der i solcellepaneler? Hvor meget kan genbruges? Og hvor hurtigt er CO2-udledningen ved produktionen tjent hjem igen? Green Power Denmark har samlet den seneste viden om en grøn energikilde i...

Udgivet
Juni 2024

Nyheder direkte i din indbakke?