Priser

Forsyningstilsynet kan med fordel dreje prismen

Green Power Denmark ønsker et stærkt Forsyningstilsyn, der bl.a. overvåger regler om koncerninterne handler. Samtidig bakker vi op om en ny evaluering, der anbefaler at gøre grøn omstilling til en del af tilsynets officielle formål.

Energipris

Foto: Jiri Hera / Colourbox

Forsyningstilsynet modtog i denne uge kritik fra Rigsrevisionen for ikke at have ført tilstrækkeligt tilsyn med cirka 600 el-, varme- og gasdistributionsselskabers koncerninterne aftaler, for at sikre sig, at forbrugerne ikke betaler for meget.

På elområdet har tilsynet dog foretaget langt flest kontroller. I alt har de knap 40 danske elnetselskaber ifølge Rigsrevisionens opgørelse fået kontrolleret 57 aftaler, mens tilsynet blot har haft 18 af de mere end 550 varmeselskabers aftaler og en enkelt aftale i gassektoren under luppen.

Det har ført til en række korrektioner fra Forsyningstilsynet, der dog blot udgør 0,6 procent af selskabernes samlede omsætning på syv mia. kr.

-  Vi tager kritikken til os og fortsætter arbejdet med at blive endnu skarpere. Der er for nylig vedtaget nye og mere klare regler, der forhåbentlig fører til færre korrektioner fremover, men vi kan kun ønske et dygtigt tilsyn på dette område, siger viceadm. direktør i Green Power Denmark Mette Rose Skaksen.

Hun bemærker dog samtidig, at sagerne rejser nogle principielle spørgsmål, hvorfor nogle af dem er påklaget til Energiklagenævnet.

Ny evaluering

Samtidig med Rigsrevisionens kritik af Forsyningstilsynet landede der i denne uge en helt frisk evaluering af tilsynet bestilt af Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet. Den anbefaler, at Forsyningstilsynet bør dreje sin prisme og have grøn omstilling for øje udover opgaven som prisvogter. Og det er endda i en grad så grøn omstilling kommer helt ind i formålsparagraffen, så tilsynet kan trække i samme retning som energipolitikken og andre myndigheder.

- En ændring af formålsparagraffen med vægt på den grønne omstilling kunne bidrage til at orientere Forsyningstilsynets virke i samme retning som energipolitikken, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Energistyrelsen, hedder det i evalueringen, der er foretaget af BDO og Implement Consulting Group.

- Blandt andet viser evalueringen en række eksempler på uhensigtsmæssig regulering, som ikke er adresseret i udvikling af reguleringen, og som for eksempel kommer til udtryk i ufleksibel regulering eller i at reguleringen adresserer bagatelagtige forhold, lyder det videre.

Vi er meget enige i, at den grønne omstilling bør fylde mere hos Forsyningstilsynet, lige som det gør for andre myndigheder og for vores medlemmer.
Mette Rose Skaksen, viceadm. direktør i Green Power Denmark

Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) har nedsat en arbejdsgruppe, der skal hjælpe med at omsætte evalueringen til handling ”til gavn for både forbrugere, selskaber og for den grønne omstilling.”

Evalueringens konklusioner flugter med de bekymringer, som Green Power Denmark tidligere har givet udtryk for og anbefalet, at der skulle findes løsninger på.

- Vi er meget enige i, at den grønne omstilling bør fylde mere hos Forsyningstilsynet, lige som det gør for andre myndigheder og for vores medlemmer. Der er flere og flere situationer, hvor den bedste og mest klimavenlige løsning kræver, at man som selskab foretager nogle investeringer eller ændrer på nogle tariffer for at få kunderne til at tænke grønt, og der vil det være velkomment med lidt mere smidighed i den måde reguleringen administreres på, siger Mette Rose Skaksen.

 - Vi er også enige i, at der skal være fokus på sagsbehandlings- og liggetider, og at Forsyningstilsynet skal forstærke arbejdet med vejledning.

Nyheder direkte i din indbakke?