GOD SELSKABSLEDELSE

GEV går nye veje i jagt på ungt indspark

Hvad gør man som virksomhed, når bestyrelsen er domineret af folk over 50 år og savner impulser fra de unge? GEV har skabt et Young Advisory Board, der skal udfordre vanetænkningen.

GEV's Young Advisory Board i arbejde

GEV's Young Advisory Board blev skudt i gang med en weekend med workshops og en 'ryste sammen'-tur i København i foråret.

For 3-4 år siden begyndte en tanke at rumstere hos medlemmerne af bestyrelsen for GEV, der leverer el, varme, fibernet og vand til Grindsted og omegn. De beslutninger, som formand Jørgen Kristensen og de øvrige bestyrelsesmedlemmer skulle træffe i multiforsyningsvirksomheden de kommende år, ville de ikke selv skulle leve med de fulde konsekvenser af.

Resultatet af erkendelsen er i dag Sara, Morten, Anna, Nicklas og Sarah Mai. Tilsammen udgør de et Young Advisory Board med den erklærede opgave at give bestyrelsen ny inspiration fra dem under 35 år og præsentere nye perspektiver på virksomheden, dens værdier og dens retning.

– Nummer ét ville helt sikkert være, at vi havde en bestyrelse, der var sammensat af folk fra 20 til 70 år med vidt forskellige baggrunde. Men virkeligheden er bare, at vi alle sammen er over 50 år, og med en enkelt undtagelse er mænd. Så hvad er så det næstbedste? Der har vi skabt advisory boardet som en mulighed for at få et kvalificeret indspark fra de unge.

Sådan forklarer den 56-årige speditøruddannede Jørgen Kristensen motivationen for at forsøge sig med en nyskabelse i en energibranche, der også andre steder i landet har for meget gråt hår i repræsentantskaber og bestyrelser.

GEV's Young Advisory Board i arbejde

Diversitet og ansvarlighed

Sara Sørensen, medlem af GEVs Young Advisory Board
– Vi er meget forskellige, men netop derfor supplerer vi hinanden. Vi prøver at holde pladen åben og komme med nogle nye ting, som vi ikke tror, at bestyrelsen selv har tænkt på endnu, fortæller 25-årige Sara Sørensen, der er et af medlemmerne i GEV's Young Advisory Borad. Hun er uddannet erhvervsjurist.

Initiativet handler både om diversitet og at få andre perspektiver frem, end dem som medlemmerne af bestyrelsen selv bringer med til bordet. Men det handler også om ansvarlighed, fordi det jo er de yngre generationer, der skal leve med konsekvenserne af de beslutninger, som bestyrelsen træffer i de kommende år, forklarer formanden.    

– Når det gælder spørgsmål som forurening og grøn omstilling er det helt sikkert mest fair, at de unge bliver stærkere repræsenteret. Men da vi gik i gang med projektet, var vi da meget i tvivl om, hvorvidt de overhovedet gad, eller om det fx kun ville være politisk aktive eller dem med rundsave på albuerne, der ville melde sig. Det var det heldigvis ikke, fortæller Jørgen Kristensen, der selv har været GEV-mand siden årtusindskiftet, hvor han selv var i begyndelsen af 30’erne.   

Han lægger da heller ikke skjul på, at en sidegevinst længere nede ad vejen meget gerne må være flere yngre i bestyrelsen for GEV, der leverer både el, vand, varme og fibernet til sine andelshavere.     

Meningen er, at de fem i advisory boardet skal arbejde med 3-4 forskellige temaer hvert år og præsentere deres konklusioner for bestyrelsen. Første gang er i slutningen af juni, hvor emnet er ’fremtidens arbejdsplads’

– Vi glæder os meget til at høre, hvad de har på hjerte. Jeg har en fornemmelse af, at vi nok skal regne med at blive væltet bagover, men det er kun spændende. Emnet er i hvert fald vigtigt, for herude på heden er det ikke ligefrem sådan, at ingeniørerne er ved at falde over hinanden for at komme til at arbejde hos os.

Forud for udvælgelsen af de fem er gået en grundig proces, hvor GEV i lokale og på sociale medier søgte efter unge med interesse i projektet. Siden blev omkring 20 kvalificerede skåret ned i to samtalerunder og en test, der skulle sikre, at de udvalgte både havde forskellige tilgange, men samtidig ville have gode muligheder for at arbejde sammen som team.

– Vi er meget forskellige, men netop derfor supplerer vi hinanden. Vi prøver at holde pladen åben og komme med nogle nye ting, som vi ikke tror, at bestyrelsen selv har tænkt på endnu, fortæller 25-årige Sara Sørensen, der er et af medlemmerne, uddannet erhvervsjurist og arbejder i virksomheden Pro-Automatic, der producerer eltavler. 

Nicklas Simonsen, medlem af GEV's Young Advisory Board
– Vi kommer ind udefra med et begrænset kendskab til GEV og kan kigge mere objektivt på tingene, fortæller Nicklas Simonsen om arbejdet i GEV's Young Advisory Board.

En af hendes kolleger i advisory boardet er Nicklas Simonsen, der er 30 år gammel, og projektleder i Ceramic Speed, der producerer avancerede lejer til industrien. Med bopæl i Århus er han den, der bor længst fra GEV’s forsyningsområde i og omkring Grindsted. Han ser rollen for advisory boardet som nogle, der skal skabe gensidig læring i samarbejde med bestyrelsen.

– Vi kommer ind udefra med et begrænset kendskab til GEV og kan kigge mere objektivt på tingene. Men det handler jo om at hjælpe hinanden med at blive eksperter ved at ping-ponge med bestyrelsen – i første omgang om hvordan vi kan tiltrække nye medarbejdere til GEV både i morgen og om 10 år, siger Nicklas Simonsen.  

– Vi har selv skullet skabe rammerne for vores arbejde, og derfor har det krævet lidt tid at skyde os ind på hinanden, men det har vi gjort nu og glæder os til at give vores bedste bud på at styrke GEV som fremtidens arbejdsplads.

Kommunikationschef i GEV, Simon Vevest Lindblad-Madsen, har sammen med konsulentvirksomheden Monsø stået for at stable advisory boardet på benene og skyde arbejdet formelt i gang, blandt andet med en weekend i København i foråret med idéudviklings-workshops m.m.

– Siden har vi bevidst ladet advisory boardet selv tilrettelægge deres arbejde, så vi er selvfølgelig spændte på at høre, hvad de er kommet frem til, siger han.

Nyheder direkte i din indbakke?