CSRD

ESG-rapportering skærper konkurrencen i vindmølleindustrien

Vindmølleproducenter og energiselskaber vil i stigende grad stille krav til rapportering hos underleverandører og samarbejdspartnere. I takt med at virksomheder i EU omfattes af Corporate Sustainability Reporting Directive, vil datahåndtering og dokumentation blive et væsentligt konkurrenceparameter i værdikæden, vurderer rådgivningsvirksomheden Viegand Maagøe.

Vindmøllevinger på havn

EU-direktivet, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSDR), omfatter allerede fra 1. januar 2024 EU’s største børsnoterede virksomheder med mere end 500 ansatte, herunder flere danske OEM’er og energiselskaber. Foto: Jeppe Carlsen

Datahåndtering og dokumentation bliver et fælles ansvar for vindmølleindustriens værdikæde, og der vil i stigende grad være væsentlige konkurrencefordele at hente, hvis man har styr på sin ESG-rapportering. Sådan lyder budskabet fra Bjarne Bach, der er chef for strategi og ledelse i rådgivningsvirksomheden Viegand Maagøe.

Kort om CSRD

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) skal sikre, at virksomheder rapporterer pålideligt og sammenligneligt om deres miljømæssige og sociale indvirkninger.

Direktivet omfatter i første omgang Europas børsnoterede og største virksomheder, som allerede 1. januar 2024 blev omfattet. I løbet af de følgende år vil flere store virksomheder blive omfattet.

Rapporteringskravene fastsættes i European Sustainability Reporting Standards, som i dagligtale kaldes ESRS.

...

CSRD betyder, at virksomheder skal have et øget fokus på data og dokumentation. De store virksomheder kommer til at have værdikædeansvar. Dermed bliver det væsentligt for ens markedsposition som leverandør at kunne efterleve kravene og dokumentere sine indsatser - også selvom ens virksomhed ikke er direkte rapporteringspligtig, siger han.

EU-direktivet, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSDR), omfatter allerede fra 1. januar 2024 EU’s største børsnoterede virksomheder med mere end 500 ansatte, herunder flere danske OEM’er og energiselskaber. I løbet af de følgende år vil flere store virksomheder blive omfattet – og derigennem deres leverandører.

Direktivet medfører, at store virksomheder f.eks. står på mål for de såkaldte scope 3-udledninger og arbejdsforhold i leverandørkæden. Underleverandører i vindmølleindustrien bør derfor indstille sig på at blive mødt af nye krav fra deres kunder.

Værdikædeansvaret vil betyde, at der kommer til at være efterspørgsel på leverandører og samarbejdspartnere, der har styr på sin bæredygtighedsrapportering. Derfor har direktivet konkurrencemæssig betydning, uanset hvor stor en spiller i værdikæden man er, siger Bjarne Bach.

Få styr på dokumentationen

Flere virksomheder er allerede langt inden for områder som klimarapportering. Men med det nye direktiv følger et øget fokus på sociale aspekter og governance inden for f.eks. data, ledelse og menneskerettigheder. Med direktivet følger i alt 12 indsatsområder og dertil næsten 1.200 målepunkter, som virksomheder skal forholde sig til.

Bjarne Bach
– Værdikædeansvaret vil betyde, at der kommer til at være efterspørgsel på leverandører og samarbejdspartnere, der har styr på sin bæredygtighedsrapportering, siger Bjarne Bach, chef for strategi og ledelse i rådgivningsvirksomheden Viegand Maagøe. Foto:  Viegand Maagøe

Det er en kæmpe mundfuld, især for mindre virksomheder. Så en del af øvelsen er at få kortlagt, hvad der er væsentligt. Man skal prioritere sin indsats alt efter, hvad ens kunder kommer til at efterspørge, siger Bjarne Bach.

I samarbejde med Viegand Maagøe tilbyder Green Power Denmark et kursus skræddersyet til leverandører og samarbejdspartnere i vindindustrien. Her vil man kunne møde repræsentanter fra centrale aktører fra vindmølleindustrien, heriblandt Ørsted, Vestas og Siemens Gamesa, der vil fortælle om deres ESG-strategier og tilgang til indsamling af data fra leverandører.

Foruden en række aktuelle cases og oplæg fra industrien, giver kurset viden om lovgivningen og værktøjer, der kan skabe overblik over rapporteringsindsatsen, fortæller Bjarne Bach og fremhæver bl.a. dobbeltvæsentlighedsanalysen, der skal overskueliggøre de 1.200 målepunkter.

På kurset arbejder vi med at forstå, hvordan du laver analysen. Vi introducerer konkrete værktøjer, der kan hjælpe med at kortlægge stakeholdere og give de bedste forudsætninger for handlingsplaner, der kan styrke virksomhedens markedsposition i lyset af ESG-kravene. Ofte er der brug for en ny tilgang til at strukturere og dokumentere områder, der allerede er en del af forretningen. I andre tilfælde er det en øjenåbner for virksomheder at opdage omfanget direktivet, siger han.

Læs mere om kurset, der finder sted over fire kursusgange - første gang 14. marts:

Vindmøllevinger på havn
4. september 2024
Generelt kursus
Fjernvarmens Hus

Rammer og lovgivning inden for bæredygtighed bliver stadigt skarpere og mere detaljerede. I løbet af de næste par år rammer flere EU-direktiver de største europæiske virksomheder, men herigennem også deres leverandører. Bliv klogere på det nye direktiv fra EU, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), og hvordan du måler og rapporterer på din virksomheds bæredygtighedsindsats indenfor ESG.

Nyheder direkte i din indbakke?