SAMEKSISTENS

Manglende brug af undtagelsesbestemmelser forsinker grøn omstilling

Sammenlignet med andre lande skraber Danmark bunden, når det handler om at bruge EU’s undtagelsesbestemmelser for naturbeskyttelse. Lande som Tyskland og Finland anvender dem markant mere og har fået sat gang i udbygningen af vedvarende energi på land. Green Power Denmark opfordrer miljøministeren til at ændre praksis.

Landvind på vestkysten af Danmark

EU giver medlemslandene mulighed for at søge om dispensation for at opstille vedvarende energi eller andre anlæg i naturområder med henvisning til, at det er af væsentlig samfundsinteresse. Men Danmark er et af de lande, der bruger dispensationen absolut færrest gange. Foto: Calin Strajescu/iStock

Kun 17 gange brugte Danmark EU’s undtagelsesbestemmelser for naturbeskyttelse fra 2017 til 2018. Det viser en opgørelse fra European Economic Interest Group.

 Se opgørelsen fra European Economic Interest Group

EU giver ellers medlemslandene mulighed for at søge om dispensation for at opstille vedvarende energi eller andre anlæg i naturområder med henvisning til, at det er af væsentlig samfundsinteresse. Men Danmark er et af de lande, der bruger dispensationen absolut færrest gange. Tyskland har fra 2017 til 2018 anvendt undtagelsesbestemmelser hele 2645 gange og Finland 1002 gange.

Thomas Aarestrup Jepsen
– I energibranchen siger vi klart, at natur, miljø og den grønne omstilling skal gå hånd i hånd. Men det kræver, at vi indgår kompromisser, opprioriterer hensyn til vedvarende energi og skaber klare retningslinjer. Jeg opfordrer miljøministeren til blandt andet at søge inspiration hos vores tyske naboer i forhold til at udvikle klare retningslinjer og lytte til de politiske signaler fra EU, siger Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for vedvarende energiproduktion i Green Power Denmark.  Foto: Thomas Steen Sørensen

Ifølge Green Power Denmark har praksis i Danmark ikke ændret sig i den mellemliggende periode. Derfor opfordrer den grønne erhvervsorganisation den danske miljøminister til at lade sig inspirere af vores nabolande og ændre praksis i forhold til brug af undtagelsesbestemmelser. Det sker i forbindelse Green Power Denmarks konference ’Grøn energi og natur: Hvordan giver vi plads til begge?’, som finder sted i dag den 25. januar.

– Det er bemærkelsesværdigt, at andre lande har brugt undtagelsesbestemmelser markant mere end Danmark, og jeg noterer, at de samtidig har sat fart på udbygningen af vindmøller og solceller. Alt imens vi i Danmark sidste år tog flere vindmøller ned, end vi satte op. Vi bliver simpelthen nødt til at have en mindre rigid tilgang. Ellers drukner den grønne omstilling i miljøbureaukratisk kviksand, siger Thomas Aarestrup Jepsen, direktør for vedvarende energiproduktion i Green Power Denmark.  

Tal fra Wind Europe viser, at Tyskland og Finland ligger henholdsvis nr. 1 og 3 på listen over lande, der har installeret flest vindmøller i 2022. Danmark er slet ikke på listen.

➤ Se tal fra Wind Europe

– Det her er endnu et eksempel på, at vi har brug for en tydelig politisk stillingtagen til den måde, vi forvalter og fortolker miljølovgivningen, når det gælder vedvarende energi. Skal vi implementere de mange gode klimaaftaler og få dem til at hænge sammen med det vigtige politiske mål om mere natur, må myndighederne også turde bruge de grønne værktøjer, de har i EU-lovgivningen til at dispensere, siger Thomas Aarestrup Jepsen.  

Tromler ikke natur

Han understreger, at brug af undtagelsesbestemmelser ikke betyder, at man tromler naturen. Ifølge lovgivningen skal man kunne argumentere for, hvorfor det er nødvendigt at bruge undtagelsesbestemmelser netop i det tilfælde, og hvilke kompenserende foranstaltninger man vil lave i forhold til at bevare naturen.   

I Tyskland har myndighederne udviklet klare retningslinjer for, hvordan opstillerne af vindmøller og solceller kan lave kompenserende tiltag, så undtagelsesbestemmelserne kan tages i brug. Samtidig har de tyske myndigheder udviklet tydelige vejledninger for, hvordan EU’s undtagelsesbestemmelser skal implementeres i den nationale miljøforvaltning, hvor fokus blandt andet er flyttet fra grønne projekters påvirkning af enkelte artsindivider til artspopulationer.

– I Danmark taler vi utrolig meget om sameksistens, men den måde, vi forvalter og fortolker lovgivningen på, trækker den modsatte vej. I energibranchen siger vi klart, at natur, miljø og den grønne omstilling skal gå hånd i hånd. Men det kræver, at vi indgår kompromisser, opprioriterer hensyn til vedvarende energi og skaber klare retningslinjer. Jeg opfordrer miljøministeren til blandt andet at søge inspiration hos vores tyske naboer i forhold til at udvikle klare retningslinjer og lytte til de politiske signaler fra EU, siger Thomas Aarestrup Jepsen.  

Nyheder direkte i din indbakke?