Pressemeddelelse

Høvsøre Testcenter for vindmøller kan vokse ind i fremtiden

Høvsøre Testcenter bliver tilpasset, så vindmølleindustrien får mulighed for at teste fremtidens vindmøller. En politisk aftale, der netop er indgået, reducerer antallet af vindmøller på testcenteret fra syv til fem. Til gengæld bliver det muligt at teste vindmøller på op til 275 meter til øverste vingespids. Aftalen er enormt vigtig for industrien, mener Green Power Denmark.

Vindmølle i modlys

Arkivfoto: Malene Dissing

Høvsøre er det ene af to testcentre i Danmark for store prototypevindmøller. Det ligger ved den jyske vestkyst nord for Nissum Fjord. Testcentrene er afgørende for, at vindmølleindustrien kan udvikle større og mere effektive møller.

- I Danmark har vi igennem årtier udviklet generationer af vindmøller, og det har skabt en vindmølleindustri, der skaber stor økonomisk værdi. Vores førerposition som produktionsland er dog helt afhængig af, at vi har gode forhold til at udvikle og teste vindmøller. Aftalen om Høvsøre Testcenter sikrer, at testcenteret forbliver tidssvarende og brugbart for vindmøllefabrikanterne, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance står bag aftalen. Antallet af vindmøller på testcentret bliver reduceret fra syv til fem. Til gengæld bliver højden på vindmøllerne sat op fra 200 meter til 275 meter.

- Hvis partierne ikke havde tilladt at øge højden på vindmøllerne, ville testcentret være blevet forældet inden for en kort årrække. Nu kan industrien fortsætte med at udvikle de fremtidige generationer af vindmøller i Høvsøre, og det er enormt vigtigt for industriens fremtid i Danmark, siger Kristian Jensen.

Med aftalen bliver der indført en ny såkaldt testcenterbonusordning. Naboer til de to store testcentre i Høvsøre og Østerild vil modtage en årlig kompensation på 7000 kroner, hvis de bor tættere på end 4,5 gange møllehøjden.

Pengene skal komme fra vindmølleindustrien, som i forvejen er hårdt presset økonomisk.

- Vi er enige i, at lokalsamfundene skal have glæde af, at der bliver opstillet vedvarende energi i deres nærområder, men vi er uforstående over for, at det også skal gælde Østerild, hvor der ingen forandring sker, siger Kristian Jensen.

En undersøgelse fra DTU viser, at vindmølle-testcenteret i Høvsøre skaber stor aktivitet i Lemvig og omegn i modsætning til "almindelige" vindmøller, der bidrager langt mest i den korte anlægsfase. I alt bliver der brugt en halv milliard kroner på Høvsøre i driftsfasen. Halvdelen tilfalder lokale virksomheder.

Høvsøre testcenter
Viden

Vindmølle-testcenteret i Høvsøre genererer hvert år stor aktivitet i Lemvig og omegn i modsætning til ’almindelige’ vindprojekter, der...

Nyheder direkte i din indbakke?