NETTILSLUTNING

Kapacitetskort giver VE-udviklere bedre overblik

Hvor kan man blive tilsluttet hurtigt i elnettet? Elnetselskaber og Energinet lancerer ny version af det kapacitetskort, der giver bud på tidsmæssigt gunstige placeringer af vindmølle- og solcelleparker.

Screendump fra kapacitetskort.dk

Kapacitetskortet giver VE-udviklere mulighed for at få indblik i status på alle danske transformerstationer på 50-400 kV.

Hvor er det hurtigst at blive tilsluttet til de lokale netselskabers 50/60 kV-net og Energinets transmissionsnet, hvis man vil opføre vindmølleparker og store solcelleanlæg?

Et sted at starte kan være at besøge www.kapacitetskort.dk, der er udviklet af de lokale netselskaber i samarbejde med Energinet. Kapacitetskortet bliver netop nu, som et delprojekt under samarbejdet ’Net til Tiden’, lanceret i en ny version med oplysninger både for distribution- og transmissionsnettet. 

– Vi tilbyder mere detaljerede oplysninger, så VE-udviklere og andre interessenter kan få mere indsigt og mere værdi. Med kapacitetskortet kan VE-udviklerne foretage en tidlig screening af mulighederne om at få tilsluttet et VE-anlæg indenfor den nærmeste fremtid, siger konsulent Mikkel Vesterbæk fra Green Power Denmark på vegne af de lokale netselskaber.

Pop-up-vinduer med data

Med klik på kapacitetskortet får brugerne oplysninger om, hvorvidt der umiddelbart er ledige kapacitet til mere produktion på den pågældende lokalitet – eller om det lokale netselskab og/eller Energinet fx skal udbygge en transformerstation for at ny elektricitet kan komme på elnettet, hvilket kan være en tidskrævende proces.

Kapacitetskortet fungerer ved, at brugeren trykker på en ønsket station og dermed fremkalder oplysninger i et pop-up-vindue. 

For eksempel er der i Jylland ingen ledig kapacitet på 60 kV-nettet ved Vorbasse, men 20 MW fri kapacitet i Østbirk. På Sjællands 50 kV-net er der lige nu ingen ledig kapacitet i Korsør, men 40 MW på Farum Gydegård.

– Det er vigtigt at understrege, at netselskaberne og Energinet tilslutter al produktion. Det kan bare tage længere tid, hvis der ikke er ledig kapacitet i nettet, og det skal forstærkes. I den nye version af kapacitetskortet har vi på baggrund af positiv dialog med VE-udviklere tilføjet tre nye elementer, som kan være nyttige, oplyser Mikkel Vesterbæk. 

  1. For det første viser netselskaberne og Energinet nu, hvor der er ledig kapacitet, hvis et VE-anlæg tilsluttes med begrænset netadgang med en afbrydelighed på 200 timer i de mest belastet timer på året. Det kan give VE-udviklerne mere viden om fleksible muligheder for nettilslutning af henholdsvis vind- og solenergi.
  2. For det andet synliggøres sammenhænge mellem Energinets stationer og netselskabernes stationer. Denne nye information skal bl.a. gøre det nemmere at identificere eventuelle kapacitetsmæssige flaskehalse længere oppe i elnettet.
  3. For det tredje kan brugerne nu se hvor meget vind- og solenergi, der allerede er tilsluttet på de pågældende stationer. Dermed kan brugerne få bedre indblik i den eksisterende VE-fordeling og dermed nemmere identificere teknologifordelingen pr. station. Det giver et indblik i mulighederne for at tilslutte yderligere sol- eller/og vindproduktion.

– Kapacitetskortet kan være med til at speede den grønne omstilling op ved, at det eksisterende elnet udnyttes bedre. Oplysninger fra kortene er et godt supplement til indhentning af andre oplysninger eksempelvis fra kommunale lokalplaner, siger Mikkel Vesterbæk.

Læs mere på www.kapacitetskort.dk

Nyheder direkte i din indbakke?