HANDEL MED ENERGI

Mellemhandlere på energimarkedet giver staten milliardgevinst

Mellemhandlere af el og gas betaler milliarder i selskabsskat af sidste års store overskud. Indtjeningen er for mindst 95 procents vedkommende hentet i udlandet, viser en opførelse fra Green Power Denmark. Danske forbrugere har altså bidraget minimalt til de overskud, der var i 2022.

sløret kurve

Illustration: Pexels/Pixabay

I de senere år har Danmark opbygget en styrkeposition med en stribe virksomheder, som køber og sælger el og gas på det internationale marked. Hovedparten af mellemhandlerne har kontor i Aarhus eller Aalborg, men de henter over 95 procent af deres indtjening uden for Danmarks grænser, viser en rundspørge, som Green Power Denmark har foretaget blandt sine medlemmer.

– Der er tale om virksomheder, som opererer på det internationale marked. De har adresse i Danmark, men indtjeningen stammer hovedsageligt fra handler i udlandet.  Danske forbrugere har bidraget minimalt til overskuddet, men som samfund høster vi alle gevinsterne, siger Jan Hylleberg, viceadministrerende direktør i Green Power Denmark.

– Virksomhederne betaler selskabsskat af overskuddet til den danske stat, og medarbejderne betaler almindelig indkomstskat. I 2022 har de bidraget med adskillige milliarder kroner til statskassen, understreger Jan Hylleberg.

I den seneste tid har der været mange historier i medierne om mellemhandlernes rekordstore overskud i 2022 og de ansattes bonusordninger. Men det er langt fra alle medier, som har gjort sig umage med at beskrive eller forstå, hvad det er for en rolle, som mellemhandlerne spiller.

Først og fremmest er det afgørende at forstå, at mellemhandlerne ikke er årsag til de høje energipriser i 2022. Priserne skød i vejret på grund mangel på naturgas, norsk vandkraft og fransk atomkraft.

– Prisen på strøm bliver dagligt fastsat på el-børserne ud fra udbud og efterspørgsel. Når prisen på strøm i perioder var høj sidste år, skyldes det mangel på energi og intet andet, siger Jan Hylleberg.

En af mellemhandlernes centrale aktiviteter er at købe el i områder med stort udbud og lave elpriser og sælge den i områder med høje priser. De er altså med til at flytte strøm mellem forskellige områder i Europa og dermed udjævne priserne. På den måde er de med til at sikre lavere priser til både danske såvel og europæiske forbrugere.

– De er også engroshandlere, som køber store mængder strøm til levering på et senere tidspunkt. Det kan en smule karikeret sammenlignes med en grossist, som køber og sælger mel. Han opnår en rabat ved at købe store mængder mel, og det betyder, at du kan købe det billigere af ham, end hvis du selv kører forbi møllen, som producerer melet, siger Jan Hylleberg.

– Mellemhandlerne tjener som regel ganske lidt per kilowatt-time, men sidste år svingede priserne markant, usikkerheden og risikoen var høj, og det gav mulighed for at tjene mange penge for de dygtige mellemhandlere.

Hvis der opstår et politisk ønske om at regulere mellemhandlere mere, end de er i dag, bør det ske gennem fælles EU-regler, mener Green Power Denmark. En mellemhandler har dybest set kun brug for en computer og en internetforbindelse, og det vil være meget let at flytte virksomheden til et andet land.

– Vi har opbygget nogle unikke kompetencer i Danmark, og virksomhederne sender store beløb videre til den danske statskasse via selskabsskatterne. Hvis aktiviteterne flytter ud af Danmark, vil det grundlæggende ikke have betydning for de danske forbrugerpriser, men konsekvensen er tabt selskabsskat, indkomstskat og en dansk styrkeposition. Det vil være ærgerligt og dumt at vinke farvel til det, siger Jan Hylleberg.

Nyheder direkte i din indbakke?