VINDMØLLER

Odense Havn skal serieproducere Vestas’ vindgigant til havet

Vestas har valgt Odense Havn til at udføre serieproduktionen af naceller til deres 15 MW-store havvindmølle. Opgaven betyder, at produktionsfaciliteterne på Danmarks største havn nu bliver udvidet.

Vestas havvindmølle V236-15 MW

V236-15 MW havvindmøllen fra Vestas vil kunne producere omkring 80 GWh om året, hvilket er nok til at levere strøm til 20.000 europæiske husstande og spare klimaet for 38.000 tons CO2 hvert år. Foto: Vestas Wind Systems.

De historiske Lindø-produktionsfaciliteter på Odense Havn er i øjeblikket travlt optaget med at fremstille prototypenaceller til den rekordstore Vestas V236-15.0 MW havvindmølle. Nu har mølleproducenten besluttet, at også serieproduktionen af nacellerne til den gigantiske havvindmølle fra 2024 skal foregå på fabrikken på Lindø, som beskæftiger mere end 400 fuldtidsansatte.

- Vestas har valgt at både prototypeproduktion og efterfølgende serieproduktion af verdens største nacelle til havvindmøller skal produceres på havnen. Produktionen af V236-15.0 MW - også kaldet Blue Marlin - betyder fortsat vækst på havnen. Vi er utrolig stolte af, at Vestas endnu en gang blåstempler Odense Havn som en af verdens førende produktionshavne, og vi glæder os til et fortsat stærkt samarbejde, kvitterer Tony Hamilton, COO for Odense Havn, på LinkedIn.

Læs også: Vestas lancerer ny vindgigant til havet

Prioriterer produktion i Danmark

Fabrikken på Odense Havn producerer i forvejen naceller til Vestas V164-10 MW og V174-9.5 MW møller og har sendt mere end 700 naceller på markedet op til nu. Med den nye aftale om serieproduktion af 15 MW møllen har Vestas derfor besluttet at udvide deres produktionsfaciliteter på havnen. I hvilken skala afslører Vestas dog ikke, men til medierne antyder selskabets COO, Tommy Rahbek, at der er tale om et strategisk valg at placere produktionen af fremtidens havvindmøller i et goegrafisk område, som både har teknologisk knowhow og attraktive markedsmuligheder.

-Udsigterne for havvind i Nordeuropa er meget positive, men for at vindindustrien skal kunne investere i stordrift og levere de nødvendige højkvalitetsløsninger tæt på vækstmarkeder, er vi nu nødt til at skabe et bæredygtigt marked, hvor den fulde værdi af teknologien og produktionen er anerkendt, udtaler Tommy Rahbek.

Mens nacellerne skal produceres på Fyn, bliver andre dele af V236-15-møllen udviklet andre steder i Danmark. Støbeformene til møllens vinger er udviklet på Vestas' vingefabrik i Lem i Vestjylland, mens de 115,5 meter lange vinger produceres på fabrikken i Nakskov på Lolland.

Efter planen skal prototypen af V236-havvindmøllen installeres på det nationale testcenter Østerild i Nordvestjylland til efteråret, hvor den forventeligt vil levere sine første kilowatt-timer i sidste kvartal af 2022. I den indledende driftsperiode vil Vestas indsamle de nødvendige data, det kræver at opnå et typecertifikat, som er en vigtig milepæl på vejen mod serieproduktionen, som er planlagt til at starte i 2024.  

Nyheder direkte i din indbakke?