PORTRÆT

Praktikanten, der blev politiker for at kæmpe for klimaet

Magasinet Energi præsenterer de danske Europa-Parlamentarikere, der er med til at forme den europæiske klima- og energipolitik. Mød Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet.

Niels Fuglsang (S), medlem af Europa-Parlamentet

Niels Fuglsang

  • 37 år
  • Medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet
  • Cand.scient.pol fra Københavns Universitet og ph.d. i politisk økonomi fra CBS.
...

Der er 926 km fra Hammel Hestemarked i Østjylland til Europa-Parlamentets bygning på Place du Luxembourg i Bruxelles. En rejse, som Niels Fuglsang tog efter valget i 2019, hvor han sikrede sig en plads i Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet efter blandt andet at have ført kampagne ved at dele brochurer ud på hestemarkedet.

Det var første gang, han var på valg – og efter han med egne ord kom ind fra gaden, var han pludselig kollega med tidligere statsministre og finansministre og andre med masser af politisk erfaring fra hele Europa.

Men møder man velforberedt op, kan man sagtens få stor indflydelse har Niels Fuglsang erfaret. Og indflydelsen bruger han blandt andet i det vigtige ITRE-udvalg, der arbejder med industri, forskning og energi. Her har han fået den magtfulde post som chefforhandler på det energieffektiviseringsdirektiv, der - hvis alt går vel - bliver forhandlet på plads inden jul.

– Halvdelen af alle vores love kommer fra EU, og særligt på klimaområdet er det ret afgørende, hvad EU beslutter. Nogle gange må jeg knibe mig i armen over, hvor meget, det jeg sidder med, betyder. Jeg er slet ikke i tvivl om, at klimaudfordringen er den største udfordring overhovedet, vi står over for som samfund. Og vi har meget travlt med at finde løsningerne, siger Niels Fuglsang.

Det er ikke længe siden, at alle var epidemiologer, og nu er alle pludselig elmarkedseksperter. Men det er jo ekstremt kompliceret. Vi står i en ekstraordinær situation, og det lægger op til ekstraordinære tiltag, men vi skal være  påpasselige med at lave grundlæggende ændringer i panik.
Niels Fuglsang, medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet 

Men selvom vi har travlt, kan det også gå for stærkt. Med krig i Europa, rekordhøje energipriser og inflation er der kommet et stort fokus på sammenhængen mellem gas og el – og opstået et ønske om at gøre elprisen uafhængig af gasprisen.

– Det er ikke længe siden, at alle var epidemiologer, og nu er alle pludselig elmarkedseksperter. Men det er jo ekstremt kompliceret. Vi står i en ekstraordinær situation, og det lægger op til ekstraordinære tiltag, men vi skal være påpasselige med at lave grundlæggende ændringer i panik. Det skal kunne betale sig at producere vedvarende energi, og jeg frygter, at vi forhaster os og får lavet nogle dårlige løsninger. Når vi først har lovgivet, er det svært at ændre igen, påpeger Niels Fuglsang.

Klimatosser gav drømmejob

Niels Fuglsang (S), medlem af Europa-Parlamentet
– Halvdelen af alle vores love kommer fra EU, og særligt på klimaområdet er det ret afgørende, hvad EU beslutter. Nogle gange må jeg knibe mig i armen over, hvor meget, det jeg sidder med, betyder. Jeg er slet ikke i tvivl om, at klimaudfordringen er den største udfordring overhovedet, vi står over for som samfund. Og vi har meget travlt med at finde løsningerne, siger Niels Fuglsang.

De første skridt på vejen til Bruxelles blev trådt i teenageårene på den økologiske gård, Niels Fuglsangs far havde i Thy. Her diskuterede man politik, og interessen for klima blev tændt. De to interesser har blandt andet ført ham til Florida, hvor han sammen med venner fra statskundskabsstudiet brugte to uger på at føre kampagne for Barack Obama, og til Greenpeace, hvor han arbejdede på en kampagne mod olieboring i Arktis.

Sine første erfaringer med Bruxelles fik han som praktikant for Dan Jørgensen, dengang den senere klima-, energi- og forsyningsminister var medlem af Europa-Parlamentet.

Nu er praktikanten selv blevet EU-parlamentariker, og han er ikke i tvivl om, at det er hans drømmejob. Et job, han fik efter et valg, som med Pia Kjærsgaards i dag berømte ord blev afgjort af klimatosser.

– Det er en luksus, at der i Danmark er opbakning til at gøre det på klimaområdet, som jeg synes er vigtigt. Mit bagland vil gerne være ambitiøse, når det gælder klima og energi. Det er ikke en selvfølge for alle mine kolleger i parlamentet, og de må tage nogle flere slåskampe derhjemme, lyder det fra Niels Fuglsang.

Uddannelse vigtigere end vittigheder

For et år siden blev han færdig med det ph.d-projekt, han var halvvejs igennem, da han blev valgt til Europa-Parlamentet. Det har været en hård proces og har trukket tænder ud at færdiggøre forskeruddannelsen sideløbende med arbejdet som politiker.

– Jeg er helt klart blevet dårligere til at fortælle vittigheder og drikke øl, men jeg ville være færdig. Det var simpelthen for ærgerligt at smide projektet halvfærdigt ud. Men det var naivt, da jeg troede, at jeg kunne blive færdig i en sommerferie, siger Niels Fuglsang.

Projektet handlede om finansministeriets regnemodeller, som ikke tager tilstrækkeligt højde for klima og miljø i fremskrivningerne. Når modellerne fremskriver anlæg af en motorvej, så påvirker det vores BNP positivt, fordi det giver aktivitet i samfundet. Men de negative afledte effekter for økonomien i form af blandt andet CO2-udledning og partikelforurening kommer ikke frem.

Det er da også umuligt at lave helt neutrale modeller, konstaterer Niels Fuglsang, der dog efterlyser, at netop klima og miljø bliver tænkt ind i højere grad. Og selvom han hellere vil tage endnu en valgperiode i Europa-Parlamentet end at kaste sig ud i den akademiske verden, så har ph.d-arbejdet givet en indsigt, som han bruger i sit politiske arbejde.

– Der er mange stumme antagelser i forskellige argumenter, og meget der bliver fremstillet som selvindlysende. Det er jeg blevet god til at forholde mig kritisk til, siger Niels Fuglsang.

3 skarpe fra Niels Fuglsang

– Da vi fremlagde energieffektiviseringsdirektivet, handlede det om at komme af med de fossile brændsler af hensyn til klimaet. Siden er der kommet endnu to grunde: Den sikkerhedspolitiske, hvor det handler om at komme fri af Ruslands gas og olie, så vi ikke finansierer Ruslands krig, og de ikke kan bruge gassen og olien som våben mod os. Og så er der de stigende energipriser, som rammer rigtig mange.

– Problemet er, at vi ikke har bygget nok vind og sol og lavet nok energieffektiviseringer de sidste 20 år.

– Danmark har meget at byde ind med både når det gælder vedvarende energi og energieffektivitet. Vi viser, at der findes løsninger, og at det ikke er umuligt at have en stabil elforsyning i et system med vind og sol.

...

Portrættet er første gang bragt i Magasinet Energi  

Linea Søgaard-Lidell
PORTRÆT

Magasinet Energi præsenterer de danske Europa-Parlamentarikere, der er med til at forme den europæiske klima- og energipolitik. Mød...

Morten Helveg Petersen
PORTRÆT

Magasinet Energi præsenterer de danske Europa-Parlamentarikere, der er med til at forme den europæiske klima- og energipolitik. Mød...

 

Nyheder direkte i din indbakke?