RÅSTOFFER

’Vi må ikke bytte den ene afhængighed ud med den anden’

Den grønne omstilling kræver plads til vind, sol – og måske råstofminer i Europa. I hvert fald er det vigtigt, at vi ikke bliver afhængige af kinesisk minedrift i vores iver efter at gøre os fri af fossil energi og russisk gas. Sådan lød det fra Den Europæiske Investeringsbanks generaldirektør på energibranchens topmøde.

Kim Jørgensen, generaldirektør i Den Europæiske Investeringsbank, på Topmøde 2023

Kim Jørgensen, generaldirektør i Den Europæiske Investeringsbank, på Topmøde 2023. Foto: Jeppe Carlsen

At trække energien ud af vind og sol, kræver en tredje komponent: Mineraler og sjældne jordarter.

Kina og de sjældne jordarter

Selvom Kinas areal kun rummer cirka en tredjedel af verdens sjældne jordarter, står Kina for 60 procent af den globale mineproduktion, 85 procent af kapaciteten til at bearbejde de sjældne jordarter, og over 90 procent af de højstyrke magneter, der bliver produceret af sjældne jordarter, der bliver produceret.

Kilde: Brinknews

De udvindes i dag i stor stil fra miner i Kina, og det er en udfordring for vores forsyningssikkerhed.

Det var et af budskaberne, da generaldirektør Kim Jørgensen fra Den Europæiske Investeringsbank, EIB, talte på Green Power Denmarks Topmøde.

– Vi må ikke bytte vores overafhængighed af fossile brændstoffer ud med en overafhængighed af sjældne jordarter, som er nødvendige for den grønne omstilling, sagde Kim Jørgensen.

Efter Ruslands invasion af Ukraine har der nemlig været et stort fokus på at gøre os fri af den russiske gas, og det er også vigtigt, fastslog Kim Jørgensen. Men vi skal sørge for, at vi ikke i stedet for Kreml bliver afhængige af Kina.

– Nu bliver vi altså nødt til at se på minedrift i Europa igen. Det er ikke nemt, selvom meget heldigvis har gjort, at minedrift i dag ikke nødvendigvis er, hvad minedrift var for 10 år siden, lød det fra Kim Jørgensen.

Med andre ord så skal vi i Europa gøre os klart, at en grøn og uafhængig energisektor vil betyde, at vi udover at finde plads til vindmøller og solceller, måske også skal finde plads til minedrift.

Vi kan ikke undvære Kina

Trods advarslen om en ny afhængighed, så slår Kim Jørgensen fast, at Kina har og også fremover vil spille en afgørende rolle i den grønne omstilling:

– Vi kan simpelthen ikke klare os uden Kina. Kina er en nødvendig partner for at nå Paris-målene – ikke bare fordi Kina selv skal levere, men også fordi kinesiske virksomheders teknologi og viden er helt afgørende for, at vi og resten af verden når i mål, siger Kim Jørgensen.

Og som øverste chef for en bank, minder Kim Jørgensen også om, at uden penge går den ikke:

– Grønne investeringer er afgørende uanset hvor de kommer fra – om de kommer fra USA, Kina eller hvor som helst. Og Kina tegnede sig som bekendt for næsten halvdelen af de globale investeringer i vedvarende energi sidste år.

Om mineraler og sjældne jordarter

Typen af mineraler, der skal bruges i den grønne omstilling varierer efter teknologi. Litium, nikkel, kobolt med flere er afgørende for batteriers ydeevne og levetid og derfor afgørende i elbiler, mens sjældne jordarter er essentielle for de magneter, der sikrer, at vi kan producere strøm på vindmøller.

Læs mere hos Det Internationale Energiagentur og Økolariet
Fatih Birol, IEA, på WindEurope Annual Event 2023
WINDEUROPE 2023

Europa skal oppe sig gevaldigt og give vindindustrien bedre betingelser, hvis Kina ikke skal løbe med det hele, som det er sket med...

Vestas-møller i Deutsche Bucht
Kronik

EU ser ud til at have tabt solcellekampen til Kina, og det vil være katastrofalt, hvis Kina også overtager produktionen af vores...

 

Nyheder direkte i din indbakke?