INVESTERINGSORDNING

Vindvirksomheder er klar til at benytte støtteordning

Virksomheder i den danske vindmølleindustri ser gode takter i regeringens nye investeringsstøtteordning, der giver mulighed for støtte til produktionsfaciliteter. ’Det er nu, at toget kører,’ fastslår Rasmus Niebuhr, adm. direktør i Niebuhr Gears, der roser politikerne for hurtigt at søsætte den nye ordning.

Vindfabrik

– Statsstøtte er et nødvendigt onde i en verden, hvor konkurrencen i øjeblikket foregår på ulige vilkår, og hvor for eksempel Kina stopfodrer sin vindindustri med statsstøtte. Hvor meget vi end er modstandere af statsstøtte, bliver vi nødt til at lave en national industripolitik, der skaber rammer, som sikrer, at Danmark kan konkurrere med vores nabolande, lyder det fra Kristian Jensen, administrerende direktør i Green Power Denmark. Arkivfoto

Webinar: Hør mere om støtteordningen

Vil du vide mere om, hvordan du søger?

7. februar orienterer Mathias Secher, director i Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), om rammerne for støtteordningen.

Lyt med, når Green Power Denmark afholder webinar for industrimedlemmer.

Tilmeld dig webinaret

...

Den nye grønne pulje til etablering af produktion bliver taget godt i mod, og flere virksomheder i den danske vindmølleindustri håber at kunne bruge støttemuligheden til at investere i produktionsfaciliteter i Danmark.

Politikerne skal have ros for at speede processen op. Fra de gik i handlings-mode til at ordningen nu ligger klar - det er gået hurtigt, og det har også været nødvendigt. Det er lige nu, at investeringerne skal foretages. Det er nu, at toget kører, fastslår Rasmus Niebuhr, administrerende direktør i Niebuhr Gears, der bl.a. producerer tandhjul til vindmølleindustrien.

Niebuhr Gears er én blandt flere danske virksomheder, der er i fuld gang med at planlægge investeringer i mere produktionskapacitet for at imødekomme den stigende globale efterspørgsel på komponenter til vindmøller.

Men flere danske virksomheder har længe haft blikket stift rettet mod udlandet på grund af lukrative investeringsforhold for grønne teknologier i bl.a. USA, Kina, Tyskland, Polen og andre europæiske lande.

Når vi ser på, hvor vi skal placere den næste udvidelse af forretningen, er vi nødt til at se på, hvor det er billigt at gøre det, fordi vi er under ekstrem konkurrence på de ting, vi laver til vindindustrien. Derfor er det glædeligt, at man melder sig ind i kampen herhjemme, siger Rasmus Niebuhr.

Vestas fabrik Ringkøbing
SØG OM STØTTE

Tirsdag kan grønne virksomheder søge om statsstøtte. Green Power Denmark roser regeringen for at rykke hurtigt og understreger behovet...

Vil investere i Danmark

Administrerende direktør i Liftra Per Fenger håber ligeledes at kunne benytte ordningen til at udvide aktiviteter i Danmark. Vindvirksomheden producerer kraner og andet løfteudstyr til vindmølleindustrien i store dele af verden. Ligesom Rasmus Niebuhr hæfter han sig ved, at danske virksomheder skal rykke hurtigt for at følge med den udenlandske konkurrence, og at støtteordningen derfor er tiltrængt:

Der er helt afgørende, at det er gået hurtigt. Det er nu, at vi skal lave investeringerne. Ordningen er stadig langt fra de muligheder, der er i andre dele af verden, men det er i hvert fald bedre end ingenting. Hvis udmøntningen til gengæld er nem at implementere og eksekvere, håber vi at kunne bruge ordningen til at investere yderligere i Danmark, siger Per Fenger.

Med investeringsordningen kan maksimalt gives støtte på 15 procent af investeringsomkostningerne ved direkte tilskud, mens der kan gives op til 20 procent af investeringsomkostningerne ved brug af lån eller garantier.

Ordningen kan gøre, at vi får nemmere at få adgang til lån, og det bliver billigere. Hvis den falder ud, som vi håber, kan det meget vel have indvirkning på vores aktiviteter i Danmark. Det kan betyde, at vi placerer nogle ting herhjemme, som ellers ville være flyttet til Polen, hvor vi også forventer at investere, siger Per Fenger.

I Polen fås op til cirka 40 procent i investeringsstøtte. Også lande Spanien og Tyskland tilbyder attraktive ordninger som følge af, at EU midlertidigt har tilladt statsstøtte til produktionsfaciliteter i udvalgte grønne teknologier.

Det billede genkender man hos Niebuhr Gears, der udover sin nuværende produktion i Danmark og i Kina, også overvejer at etablere ny produktion i Europa.

Vi står over for nogle udvidelser, hvor vi både skal bruge mere plads og flere processer, bl.a. på grund af store ordrer i Polen. Men kan det lade sig gøre, vil vi foretrække at lave investeringerne i Danmark, og det kan støtteordningen være medvirkende til afgøre, siger Rasmus Niebuhr.

Kampen er global

Baggrunden for at flere europæiske lande åbner for støttemuligheder er, at den grønne industri i hele Europa er presset af USA og Kina, der favoriserer lokalt produceret teknologi og har en udbredt brug af statsstøtte.

USA er et vigtigt marked for vores kunder, og vi oplever bl.a., at man vil finansiere vores investeringer til at starte produktion op. Så hvis der ikke er hjælp at hente i Danmark, har vi ganske enkelt ikke råd til at sige nej til de tilbud, vi får andre steder i verden, fortæller Per Fenger om fremtidsudsigterne hos Liftra.

Green Power Denmark lancerede i oktober sine anbefalinger til en grøn industripolitik og har længe efterspurgt en national støtteordning, der kan medvirke til, at investeringer og arbejdspladser ikke går uden om Danmark. Samtidig opfordres politikerne til at skabe hurtig afklaring om, hvorvidt der også afsættes midler i 2025.

Statsstøtte er et nødvendigt onde i en verden, hvor konkurrencen i øjeblikket foregår på ulige vilkår, og hvor for eksempel Kina stopfodrer sin vindindustri med statsstøtte. Hvor meget vi end er modstandere af statsstøtte, bliver vi nødt til at lave en national industripolitik, der skaber rammer, som sikrer, at Danmark kan konkurrere med vores nabolande, lyder det fra Kristian Jensen, administrerende direktør i Green Power Denmark.

Fra modgang til medvind - Anbefalinger til en national strategi for den grønne energiindustri
Politikpapir

Den grønne energibranche kommer for første gang med anbefalinger til en national strategi for den grønne industri, som vi opfordrer erhvervsministeren til at sætte sig i spidsen for. Strategien skal understøtte og...

Udgivet
Oktober 2023

Nyheder direkte i din indbakke?