Energi i Europa

Havne-infrastruktur og bæredygtig skibsfart fylder kalenderen

MEP Bergur Løkke Rasmussen, der sidder i Europa-Parlamentets udvalg for transport og turisme, får efter sommerferien vigtige roller i forhold til EU’s havnestrategi og en del af en marinepakke, der bl.a. via Power-to-X skal nedbringe forurening og klimapåvirkning fra skibe.

Bergur Løkke

I løbet af efteråret får Bergur Løkke Rasmussen som medlem af Europa-Parlamentets udvalg for transport og turisme (TRAN) ordførerroller i forhold til EU’s havnestrategi og en del af en større marin pakke, der bl.a. skal nedbringe forurening og klimapåvirkning fra skibe. Foto: Alexis HAULOT, Europa-Parlamentet.

Som nyt medlem af Europa-Parlamentet har Bergur Løkke Rasmussen fra Moderaterne stadig sine vigtigste sager foran sig. Til gengæld er substansen i hans forestående arbejde af yderste vigtighed for borgernes sundhed og Europas grønne omstilling.

Energi til et Europa under forandring

Dansk energi- og klimapolitik hænger uløseligt sammen med, hvad der foregår mellem EU’s Ministerråd, Europa-Kommissionen og Europa-Parlamentet.

I en serie med nyheder, interviews og reportager sætter Green Power Denmark fokus på et Europa under forandring.

Bergur Løkke Rasmussen, der den 23. november 2022 erstattede Søren Gade (V) som MEP’er, er allerede – med en transportvinkel – involveret i det luftforureningsdirektiv, som miljøudvalget (ENVI) for nylig har stemt om og leveret videre til godkendelse i plenarsalen til september.

– Vi har stadig store problemer med luftkvaliteten i Europa. Ca. 300.000 borgere dør hvert år en for tidlig død på grund af luftforening, fortæller Bergur Løkke Rasmussen, der kan se frem til en uhyre hektisk periode fra september og frem til valget til Europa-Parlamentet i starten af juni 2024.

Tunge sager om grøn omstilling

Luftforureningsdirektivet skal følges til dørs sammen med beslægtede emner som nye standarder for tung vejtransport og skrappere euro-normer for køretøjer.

– Jeg håber på en ambitiøs linje. Vi kommer til at arbejde frem til målstregen med en række vigtige sager samtidig med, at vi fører valgkamp, siger Bergur Løkke Rasmussen, der tilhører Europa-Parlamentets tredjestørste gruppe: Renew Europe.

Mange af de sager, Bergur Løkke Rasmussen beskæftiger sig med eller er ved at læse sig ind på, kan få betydelig indflydelse på den grønne omstilling af energi/transport og for de danske klimamål på kort og langt sigt. For at gøre sig klogere har han i år på invitation fra Green Power Denmark besøgt kæmpemessen WindEurope i Bella Center og Vestas testcenter i Aarhus.

– Tak for at invitere! Det er altid spændende at følge den teknologiske udvikling – herunder i vindenergibranchen. Jeg er helt tryg ved, at industrien kan løfte opgaven. I Parlamentet forsøger vi at understøtte udviklingen bl.a. med et VE-direktiv, der snart bliver endeligt vedtaget, og med den elmarkedsreform, Morten Helveg har været med til at forhandle, siger Bergur Løkke Rasmussen.

Kira Marie Peter-Hansen
Energi i Europa

Kira Marie Peter-Hansen (SF), der sidder i Europa-Parlamentets grønne gruppe, har et bittersødt forhold til EU’s klima- og...

Fokus på bæredygtig skibsfart med Power-to-X

Fremadrettet får Bergur Løkke Rasmussen som medlem af udvalget for transport og turisme (TRAN) ordførerroller i forhold til EU’s havnestrategi og en del af en større marin pakke, der bl.a. skal nedbringe forurening og klimapåvirkning fra skibe.

– Vi skal styrke havnene, som bliver uhyre afgørende for Europas grønne omstilling, siger Bergur Løkke Rasmussen bl.a. med tanke på udskibning af enorme komponenter til havmølleparker i Østersøen/Nordsøen samt skibsfartens omstilling til bæredygtige brændstoffer via Power-to-X.

Alene i Nordsøen er der ifølge Oostende-deklarationen fra april ambitioner om 300 GW havvind inden 2050 bl.a. til erstatning af konventionelle kraftværker og forsyning af fly og fragtskibe med e-fuels.

Kina: Svært at være sort/hvid

En del af debatten om havnestrategien kommer til at handle om Kinas investeringer i europæisk infrastruktur. Altså geopolitik på øverste hylde i krydsfeltet mellem USA, Kina og Europa. Bergur Løkke Rasmussen har sæde i Europa-Parlamentets Kina-delegation, men han har ikke endnu besøgt Kina.

– Forholdet mellem kineserne og Europa-Parlamentet er anstrengt efter en række kritiske udtalelser fra nogle af mine kolleger. En række MEP’er kan ikke få lov til at rejse ind i Kina, konstaterer Bergur Løkke Rasmussen.

Kina har vist vilje og evne til at investere i europæisk infrastruktur, ligesom Kina er en vigtig handelspartner for Europa. Kina er verdens suverænt største VE-opstiller, og er som verdens største CO2-udleder en uomgængelig samtalepartner, når det handler om klimapolitik. Som om alt det ikke er nok, så er Europa også dybt afhængig af en række sjældne jordarter og mineraler fra Kina.

I forhold til Kina er det meget svært at være sort/hvid. Vi skal være geopolitisk realistisk uden at være naiv. For eksempel bliver vi nødt til at se nærmere på, hvad de ejer og driver – og beskytte vores kritiske infrastruktur.
Bergur Løkke Rasmussen (M)

EU-systemet diskuterer i øjeblikket, hvordan afhængigheden af bl.a. Kina kan blive mindsket via Critical Raw Materials Act (råstoffer) og European Chips Act (halvledere/produkter). EU-landene sidder på blot ti procent af det globale marked for mikrochips og forsøger at reagere – hvilket for få uger siden har fået Kina til at sætte eksportbegrænsninger på germanium og gallium.

– I forhold til Kina er det meget svært at være sort/hvid. Vi skal være geopolitisk realistisk uden at være naiv. For eksempel bliver vi nødt til at se nærmere på, hvad de ejer og driver – og beskytte vores kritiske infrastruktur, siger Bergur Løkke Rasmussen i god samklang med de meldinger, der løbende kommer fra den danske udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M).

Niels Fuglsang (S), medlem af Europa-Parlamentet
ENERGI I EUROPA

Nyt mål for energieffektivitet skal mindske Europas energiafhængighed af Rusland og bidrage til færre udledninger af drivhusgasser...

Dyden i den politiske midte

Moderaterne har i Danmark slået sig op på at binde sammen om midten, og den strategi gælder ifølge Bergur Løkke Rasmussen naturligvis også for det europæiske arbejde. Hvis det kan lykkes at samle den konservative EPP-gruppe (176 medlemmer) og socialdemokraterne i S&D (144) med Renew Europe (101) som dyden i midten plus evt. De Grønne (72), så kan Europa-Parlamentet rykke, påpeger han.

– Vi skal finde ambitiøse løsninger i midten, hvor vi dæmper højrefløjens ekstremisme og venstrefløjens overoptimisme, siger Bergur Løkke Rasmussen, der i Renew Europe sidder i samme gruppe som Venstre og De Radikale.

Green Power Denmark: Hvordan vil du beskrive Moderaternes EU-projekt?

– For os handler det i bund og grund om at gøre EU stærkere og mere handlekraftig. Det er afgørende for en tryggere, grønnere og mere sikker fremtid, hvor vi bevarer og udvikler vores velstand.

Green Power Denmark: Hvordan adskiller Moderaterne sig fra de andre danske medlemmer af Renew Europe?

– Vi er ikke fastlåst i gamle ideologier, og vi har ingen fyord. Vi er nødt til at tale om alle de vigtige emner og bevæge Europa fremad. Vi har lige diskuteret naturgenopretningslov i Parlamentet, og her hænger mit gamle parti i bremsen på grund af deres fædrene ophav, siger Bergur Løkke Rasmussen med tanke på Venstres traditionelt stærke bånd til dansk landbrug.

– Når det er sagt, så er der mere, der samler end skiller i Renew Europe. Vi er i politisk familie med hinanden. Vi er den politiske midte i Europa, fastslår han.

Seks millioner ubesatte stillinger

Bergur Løkke
Mangel på arbejdskraft er en europæisk udfordring. Derfor skal vi gøre EU til et attraktivt sted for folk fra tredjelande, mener Bergur Løkke Rasmussen (M). Foto: Alexis HAULOT, Europa-Parlamentet.

Moderaterne ser uhildet på spørgsmål om statsstøtte til nøgleindustrier i Europa, ligesom der er brudflader til nogle af de andre danske parlamentarikere – herunder socialdemokraterne – på spørgsmål om arbejdskraft.

–  Vi har seks millioner ubesatte stillinger i Europa. Det er en kæmpe udfordring også for den grønne omstilling. Vi skal selvfølgelig uddanne og omskole folk, og en del af det, kommer sikkert af sig selv. Den grønne omstilling fylder meget hos os unge, der i valg af job styres af ’The Why?’. Arbejde skal give mening, siger Bergur Løkke Rasmussen, der mener, at EU-politikere som ham kan understøtte bl.a. ved at tale nødvendige uddannelser op og investere i forskning, udvikling og demonstration.

– Men vi bliver også nødt til at se det her som en europæisk udfordring. Vi kan i Danmark ikke satse på at ansatte folk fra Polen, Rumænien og Baltikum, for de mangler også arbejdskraft. Derfor skal vi gøre EU til et attraktivt sted for folk fra tredjelande, mener Moderaternes enlige MEP.  

Bergur Løkke Rasmussen genopstiller til Europa-Parlamentet, og han har erklæret sig parat til at stå øverst på listen. Moderaterne planlægger at præsentere kandidatliste og valgprogram den 23. september.

Margrethe Vestager i Den Danske Kirke i Bruxelles
ENERGI I EUROPA

Geopolitik påvirker i stigende grad det europæiske (energi)system. Margrethe Vestager, der er ledende næstformand i Europa-Kommissionen...

Morten Helveg
Energi i Europa

Europa-Parlamentets energiudvalg (ITRE) foreslår betydelige ændringer til EU-Kommissionens forslag til elmarkedsreform. ’Elmarkedet er...

Emne

Nyheder direkte i din indbakke?